PREMINUO SLAVNI OSKAROVAC VILIJAM GOLDMAN: Scenaristu u 88. godini savladala opaka bolest
Foto: Profimedia

tuga

PREMINUO SLAVNI OSKAROVAC VILIJAM GOLDMAN: Scenaristu u 88. godini savladala opaka bolest

Pop kultura -

Poznati američki scenarista, dobitnik dva Oskara, Vilijam Goldman umro je u petak u Njujorku u 88. godini, saopštila je njegova porodica.

Goldman je dobio Oskara za originalni scenario za film "Buč Kasidi i Sandens Kid", a za adaptirani scenario za "Sve predsednikove ljude" (1976) s Redfordom i Dastinom Hofmanom.

U scenarije za film pretočio je i svoje romane "Maratonac", za koji je u autobiografskoj knjizi o žitovotu u Holivudu je ostala čuvena rečenica u Holivudu "niko ništa ne zna", zatim "Magic" i "The Princes Bride", a poznat je i po tome što su replike iz filmova koje je on smislio ušle u svakodnevni govor.

Možda najpoznatija od njih je "Sledi novac" iz njegovog scenarija za "Sve predsednikove ljude", koji je nastao na osnovu knjige novinara "Vašington posta" Boba Vudvorda i Karla Berntsina o "aferi Votergejt".

foto: Profimedia

Njujorčanin, koji nije želeo da radi u Holivudu i tamo je odlazio samo na kratke razgovore s rediteljima i producentima, Goldman je kritikovao loš status scenarista u Holivudu.

"Što se tiče autoriteta, scenaristi su negde između čoveka koji čuva vrata studija i čoveka koji upravlja studiom", pisao je Goldman.

Među njegovim poznatijim filmovima su i "Harper", "Veliki Valdo Peper", "Žene iz Stepforda", "Mizeri", "Daleki most" i "Nepristojna ponuda".

Uprkos uspehu kao scenariste, Goldman je sebe uvek smatrao romanopiscem. Svoja scenarija nije smatrao velikim umetničkim dostignućima:

"Scenario je komad drvenarije. Osim u slučaju Ingmara Bergmana, to nije umetnost, to je zanat", rekao je jednom.

Njegov brat Džejms, s kojim je neuspešno nastupao u mjuziklu, takođe je dobio Oskara za adaptirani scenario, za "Zimu jednog lava".

Goldman je preminuo od raka debelog creva i upale pluća.

foto: Profimedia

Kurir.rs / Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track