Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Srećna vam i ova Nova, slavimo je iz inata!
Foto: Zorana Jevtić

kolumna

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Srećna vam i ova Nova, slavimo je iz inata!

Stars

Samo što nije 13. januar. Za neupućene, sledi doček Srpske nove godine.

Srbske novine 1850. pišu: „Sinoć, uoči Nove godine, a po zaključeniju stare, gospodin rusko-imperatorski konzul u Beogradu, g. đeneral Levšin davao je u svome konaku večernju zabavu na kojoj je najotmenije društvo prisustvovalo. Kako sat izbije dvanaest, domaćin napi svojim gostima zdravicu pozdravljajući ih sretnim novim letom.“

Tradicija slavljenja Srpske nove godine ima zanimljivu istoriju. Slavilo se normalno sve do 1919, kad je kralj Aleksandar uveo gregorijanski kalendar.

Biće da je slavljenje stare Nove godine nastavljeno iz inata, i to 1923, kad je iz Zagreba stigla primedba da pravoslavlje šteti privredi.

O tome istoričarka Radmila Radić kaže:

- Trgovinsko-obrtnička komora iz Zagreba podnela je 12. februara 1923. predstavku Ministarstvu socijalne politike o potrebi izjednačenja kalendara s obzirom na štete koje po privredu proizvodi slavljenje verskih praznika po dva kalendara. Komora je smatrala da bi izjednačenje kalendara uticalo i na smanjivanje verskih razlika u zemlji. Protivnici promena u Pravoslavnoj crkvi plašili su se prelaska na novi kalendar zbog unijačenja.

foto: Marina Lopičić

Čašu je prelio zahtev novokomponovanih srpskih bogataša, ratnih profitera, koji su tražili da se kalendar dodatno podesi da i Božić i Uskrs padaju uvek u dane vikenda, da ne bi imali gubitke. Ovaj detalj pojašnjava novinar Jovan Đorđević, poznavalac srpskih običaja:

- Ovaj pritisak je Srbe toliko iritirao da su starokalendarsku Novu godinu od 1923. počeli da praznuju kao „opozicionu“ javno i prkosno, u restoranima i na ulicama. Proslavu Nove pravoslavne organizovala je prva beogradska „Kasina“, a sledećih godina su se pridružile sve prestoničke kafane, bioskopi, domovi ratnika-invalida... Ipak, dolazile su zatim nove generacije vaspitane pod pritiskom državne propagande da treba da budu manje Srbi, a više Jugosloveni.

Ta propaganda je potiskivala Pravoslavnu novu godinu. Tu je i nastavak zanemarivanja slavljenja u komunističkoj Jugoslaviji. U Arhivu Jugoslavije postoji dokument koji je propisivao i radno vreme restorana. Specijalno 13. januara radno vreme je bilo do 22 sata.

Srećna vam i ova Nova!

Vaš Žika Šarenica

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...