DUŠAN SVILAR, NAJBOLJI MLADI TENOR U SRBIJI, ZA KURIR: Kako sam od zvezde Granda postao Fantom iz Opere
Foto: Vladimir Opsenica

Intervju

DUŠAN SVILAR, NAJBOLJI MLADI TENOR U SRBIJI, ZA KURIR: Kako sam od zvezde Granda postao Fantom iz Opere

Stars -

Započeo novo poglavlje Pobednik treće sezone najvećeg muzičkog
takmičenja polako osvaja pozornice i hale kao izvođač klasike, mada nije
zapostavio ni snimanje popularne muzike, s kojom je i započeo karijeru

Dušan Svilar stalno putuje i nastupa po celoj Evropi, ne samo kao pevač popularne muzike već i kao jedan od najboljih mladih tenora Srbije.

Trenutno je u Londonu, pa će po povratku u Srbiji početi da se priprema za veliki koncert „Tri tenora“ u Kombank dvorani. Već dugo ga nema u dnevnim estradnim pričama, slabo ga srećemo i u „Grand produkciji“, gde je i počeo karijeru kao pobednik treće sezone takmičenja „Zvezde Granda“.

Sad je više posvećen klasičnoj muzici, diplomirao je na Muzičkoj akademiji, igra ulogu Fantoma u čuvenom mjuziklu „Fantom iz Opere“. - Pored bavljenja pop muzikom, paralelno, uz školovanje na Fakultetu muzičke umetnosti, izučavao sam i klasičnu muziku. Privilegija je biti u službi muzike koja nema rok trajanja.

Završio si akademiju kao jedan od najboljih tenora na ovim prostorima. Kako si uspeo da uskladiš obaveze sa nastupima i studiranje? - Otkrivao sam sve tajne u muzici koje sam želeo da mi budu otkrivene, tražio rešenja kako bi stečeno znanje moglo biti trajno zapisano u memoriji i koje mi je uvek od koristi kad god mi je to potrebno, kako bih bio u koraku sa novim izazovima. Obaveze u vezi sa nastupima i studiranjem se usklade uz vremensku organizaciju i prioritete.

Da li je bilo teško da dobiješ ulogu u mjuziklu „Fantom iz Opere“ u Pozorištu na Terazijama, s obzirom na to da je svi priželjkuju? - Prijavio sam se na audiciju i izvršio zadatke koji su se od mene tražili. Nakon toga, dobio sam poziv u kom su stigle srećne vesti po mene. Za mene je Fantom novo iskustvo, jer je uloga koju sam morao da izgradim potpuna suprotnost mom karakteru. Bilo je zanimljivo savladavati izazove koje su mi donosile probe i zahvalan sam na šansi da učim od ljudi koji su bili uz mene tokom priprema, kao i da učim o sebi i svojim novim mogućnostima. Uloga Fantoma je ostvarenje snova svih koji žele da se bave mjuziklom.

Čuješ li se sa Sašom Popovićem? - Nemamo čest kontakt, ali svaki put kada se bavim promocijom muzike, bude jedan od prvih koji me podrži, kao i u mojoj odluci u vezi sa studiranjem. Ne tako davno, prošle godine, bio sam kod njega u emisiji.

Šta kažu tvoje kolege iz generacije s kojima si se takmičio? - Svako od nas vodi svoj život i ide svojim putem. Sretnemo se na snimanju emisija, često porazgovaramo o vremenu koje smo neprekidno provodili zajedno. Zaista, volim kada se sretnemo.

foto: Damir Dervišagić

Zašto se sve više učesnika „Zvezda Granda“, posebno vas koji ste pobednici, okreću nekim drugim poslovima? Stefan Petrušić je, na primer, advokat. - Ne mislim da sam se okrenuo nečemu drugom, rekao bih da sam se posvetio i više nego pre. A u vezi sa ostalima, verujem da svako stremi ka onome što ga ispunjava.

Da li ti nedostaju tezge svakog vikenda? - Nastupam često, ali sada na nekim drugim mestima i u drugim prostorima.

Zbog čega si trenutno u Londonu? - Iza mene je jedan uspešan profesionalni period koji je bio naporan. Došao sam u London da se odmorim uz sadržaje koje nude Vest end i pozorišta.

Spremaš koncert u Kombank dvorani. - Koncert „Tri tenora“ je projektovan za sve koji žele da čuju muziku koju vole. Uz orkestar Novosadske opere i Novosadskog big benda, kroz muzički vremeplov evergrina, klasike i filmske muzike, slušaoci će uživati uz aranžmane koje je napisao maestro Fedor Vrtačnik. Matija Zanata, tenor iz Italije, Stevan Karanac, tenor iz Beograda, sjajni su talentovani umetnici i drago mi je što ćemo učestvovati zajedno na koncertu 13. februara.

Da li si zaljubljen? - Za dobre i prave stvari uvek se nađe vreme (smeh).

Monteno životni prijatelj

Pamtim sve Kemalove reči

Neko vreme Svilar je nastupao s pokojnim Kemalom Montenom, snimili su i duet „Nije vredno, sine“ 2008. godine. - Monteno mi je bio životni prijatelj i danas koristim njegov moto da prema muzici moraš biti iskren jer ćeš samo tako moći biti povezan s njom. Od njega sam mnogo naučio. Duboko su urezane u sećanju sve njegove reči, kao i minuti koje smo proveli na sceni uz pesme - kaže Dušan.

IVAN ERCEGOVČEVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja