PEVAČICA NASTAVLJA BORBU ZA STARATELJSTVO: Sudija htela da oduzme Severini dete, pa tražila svoje izuzeće!
Foto: Nebojša Mandić, Dragan Kadić

Haos

PEVAČICA NASTAVLJA BORBU ZA STARATELJSTVO: Sudija htela da oduzme Severini dete, pa tražila svoje izuzeće!

Stars -

Neočekivano Tročlano veće Županijskog suda u Splitu bilo je podeljeno, zbog čega je neizvesno kako i kada će biti nastavljen proces o odlučivanju po Kojićkinoj žalbi

U Županijskom sudu u Splitu održane su dve sednice, 12. i 19. februara, ali nije donesena odluka o žalbenom postupku u sporu između Severine Kojić i Milana Popovića o starateljstvu nad njihovim maloletnim detetom. To znači da će dečak do daljeg više vremena provoditi sa ocem.

Novinari Slobodne Dalmacije došli su do podataka da je tročlano veće splitskog Županijskog suda kojim predsedava sudija Lucija Lasić prvo zasedanje održalo 12. februara, ono je trajalo nekoliko sati, ali nisu mogli da se usaglase. Problem je bio taj što je upravo Lasićeva zagovarala potvrđivanje prvostepene odluke koju je donela Tea Golub, sudija Opštinskog suda u Zagrebu, kada je presudila u Popovićevu korist. Druge dve članice veća bile su protiv toga, stoga je sednica odložena za 19. februar.

I tog dana ponovila se ista situacija. Lasićeva je odbila predlog svojih koleginica da se pozovu veštaci koji su dali svoje mišljenje u Zagrebu na sudu, pravdajući se time da oni ne žele da dođu jer ne bi da odgovaraju na pitanja veća zato što ih je Severina vređala. U ovakvim slučajevima, prema zakonu u Hrvatskoj, presuda se donosi većinom glasova, s tim što glas predsednice ima jednaku vrednost.

Kad je bilo sasvim jasno da se tri pravnice ne mogu usaglasiti, Lucija Lasić je pred kraj radnog vremena u četvrtak podnela zahtev za svoje izuzeće iz predmeta, koji je podnela predsedniku splitskog Županijskog suda Brunu Kleinu. U njemu je navela, saznaje se, da ju je Severina Kojić u medijskim nastupima javno prozivala zbog njenih odluka. Ako je to i tačno, postavlja se pitanje zašto Lasićeva ranije nije zatražila svoje izuzeće, nego tek onog trenutka kada nije mogla da donese odluka na veću. Izgleda da ovo nije bilo najjasnije ni predsedniku suda, pa je odbio njen zahtev. - Sudija Lucija Lasić u predmetu navedenom u vašem upitu zatražila je svoje izuzeće, a odlukom predsednika suda, utemeljenom na merodavnim odredbama člana 71 Zakona o parničnom postupku, zahtev za izuzeće je odbijen - rekao je Bruno Klein.

Severina raskrinkala sudiju Lasićeva je kažnjavana zbog zloupotreba

Inače, činjenica je da je Kojićeva javno pominjala sudiju Luciju Lasić, ali u tome ništa nema sporno jer je koristila dostupne podatke. - Lucija Lasić je već kažnjena zbog zloupotrebe položaja 2014. godine i suspendovana iz Županijskog suda u Splitu, ali prema mojim saznanjima navodno ju je vratio gospodin Tomislav Karamarko dok je još bio na vlasti. Svaki put, umesto da ovaj predmet ide drugom sudiji, uvek odlazi kod Lucije Lasić, a ona isti zakon primenjuje i tumači kako bi nezakonito pretvorila u zakonito - rekla je Severina jednom prilikom.

Kurir / Ivan Ercegovčević

Foto: Dragan Kadić, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track