DORUČAK JE NAJVAŽNIJI A SVI GREŠIMO U JEDNOM Nutricionista objasnio ko treba da jede jaja, a ko žitarice! Jedna stvar je KLJUČNA
Foto: Profimedia

savet

DORUČAK JE NAJVAŽNIJI A SVI GREŠIMO U JEDNOM Nutricionista objasnio ko treba da jede jaja, a ko žitarice! Jedna stvar je KLJUČNA

Pop kultura -

Doručak je najzdraviji i najvažniji obrok dana, utiče na naše varenje, metabolizam, imunitet pa čak i raspoloženje. Nutricionisti često savetuju da se doručak ne preskače, kao i da nikako ne sadrži određene namirnice, a sada su objasnili šta bi trebalo doručkovati u zavisnosti od toga kako spavate.

Ranoranioci i takozvane "noćne ptice" ne bi trebalo da doručkuju isto, jer energetske potrebe tela nisu identične, kaže nutricionista Aleks Glover.

Ako ustajete rano, potreban vam je jak doručak pun proteina i vlakana kako biste dugo ostali siti. Ako ustajete oko šest sati, u redu je da nakon takvog doručka napravite pauzu od sedam sati pre sledećeg obroka.

"Jedite ovsenu kašu, kvalitetne proteine kao što su jaja, i pazite se kofeina. Osobe koje rano ustaju često su popodne letargične i popiće kafu u popodnevnim časovima, što može poremetiti eneregetski ciklus ali i ciklus sna", objasnio je Glover.

Ako po celu noć ostajete budni, i kasno ustajete, potrebni su vam ugljeni hidrati koji se sporo oslobađaju.

"Birajte cele žitarice, pecivo ili musli koji će se sporo variti. Pojedite i komad voća ili povrća zbog vlakana. Doručak ne bi trebalo da bude jak, možete da jedete opet već za nekoliko sati", objasnio je on.

kajgana
foto: Profimedia

kurir.rs

Bonus video:

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track