OKUPIRALI DRAGAČEVO: Francuzi traže Kusturicu po Guči
Foto: Marina Lopičić

Žale što nema proslavljenog režisera

OKUPIRALI DRAGAČEVO: Francuzi traže Kusturicu po Guči

Stars -
A gde je misje Kusturika? Tražimo ga od sinoć, a niko ne zna gde je. Zašto ga nema, čitali smo da će doći, raspitivali su se brojni saboraši iz zemlje galskih petlova
1 / 7 Foto: Zoran Šaponjić

Truba je truba, ali - Kusta je Kusta!Spomenik trubaču u centru Guče bio je juče ceo dan ko Ajfelova kula! Levo - Francuzi, desno - Francuzi! Na spomeniku - Francuzi! Ispod, u hladovini takođe - Francuzi. Falio im je samo Kusturica!Lud provod- Čitali smo najave da će misje Kusturika doći u Guču! Tražimo ga od sinoć, a niko ne zna gde je - razočarane su bile Ani i Kerol, Parižanke u gučanskoj noći, kad smo objasnili da Kusta čeka Moniku Beluči i da nije mogao u Guču.- Ali misje Kusturika je sinonim za Srbiju i ovu vrstu muzike. Zaista, zašto ga nema? - bili su uporni i Kamij i njen prijatelj Žan-Batist, koji su u Guču stigli preko Nemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske...U Guči je juče bilo više Francuza nego Srba! Francuski na svakom koraku. Etjen i Florijan iz gradića blizu Nice kroz čitavu varoš proneli su svoj šator tražeći najbolje mesto.- Pričali su nam, nismo verovali. Ovde je sve dobro, kakav lud i dobar narod - tek na sekund zastali su oznojeni prijatelji.Simon i Lisa, na plus ko zna koliko, špartali su ulicama, zagledali šajkače, opanke...Dopada im se Srbija- Srpska tradicija je zaista sjajna... Zbog toga smo ovde, i naravno - zbog provoda. Šteta, ne možemo ostati do nedelje da slušamo Bregovića. Prvo smo saznali za Kustu, a onda za Srbiju - kažu njih dvoje.Posle noći između ponedeljka i utorka, u kojoj se Guča tek zagrevala za ludilo koje kreće od večeras, ispred šatora Lilijan i Žil zalud su prevrtali po programu festivala.- No smoking orchestra? Kusturika? Kad je njihov koncert? - pitali su utešeni na kraju našeg razgovora barem malo što su, eto, upoznali nekog ko svaki čas visi s Kustom po Mećavniku i Drvengradu.

Prve noći dvojica na trežnjenjuPrve saborske noći u Guči nije bilo incidenata ni kršenja javnog reda. Saobraćajci su kontrolisali 446 vozila, otkrivena su 74 prekršaja, a protiv 16 vozača podnete su prekršajne prijave. Zbog pijanog stanja devetorica vozača isključena su iz saobraćaja, a zbog toga što su u krvi imali više od 1,20 promila alkohola, dvojica šofera morala su u Čačak na trežnjenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track