HRVATSKI pevači u Srbiji dobro zarađuju, a on neće ni da mu PONUDIMO MILIONE, a jedini razlog je...
Foto: Damir Dervišagić, Instagram

Bolje prolaze kod nas

HRVATSKI pevači u Srbiji dobro zarađuju, a on neće ni da mu PONUDIMO MILIONE, a jedini razlog je...

Stars -

Hrvatske pevače danas ćete češće čuti na nastupima u srpskim koncertnim dvoranama i klubovima, nego u Hrvatskoj, dok su naše folk zvezde omiljene u susednoj državi.

Hrvatske estradne zvezde u poslednje vreme sve više su orijentisane na "istočno tržište". Dok u Hrvatskoj vladaju narodnjaci, pop i rok izvođači za život zarađuju preko granice, a kako se navodi, ovde lakše zarađuju jer s lakoćom pune i najveće dvorane, što im u Hrvatskoj ne polazi uvek za rukom.

"Severina, Toni Cetinski i Petar Grašo dobijaju tamo između 10.000 i 20.000 evra po nastupu", rekao je splitski estradni menadžer Ivan Bubalo, dok njegov kolega Zoran Škugor kaže: "Van granice odlaze prvenstveno jer su traženi i dobro plaćeni, te na taj način smanjuju broj nastupa po Hrvatskoj kako publici ne bi dosadili".

Foto Kurir
Foto Kurir

S tim se slaže i hrvatski tekstopisac Dušan Bačić, odgovoran za brojne velike hitove estradnjaka."Stare, dobro poznate regionalne zvezde i dalje mogu nastupati u celom regionu, ali pesme novijih hrvatskih izvođača teško dolaze i do Slovenije, a u Bosni i Srbiji za njih nisu ni čulu. Ljudima ne možete podvaliti nekvalitetnu muziku, a u Hrvatskoj se to pokušava, na silu, od strane nekolicine urednika i kompozitora", rekao je on.

Hrvatskom vlada trend narodnjakaRazlog sve manje nastupa hrvatskih zvezda u vlastitoj zemlji Škugor vidi i u trendu narodnjaka koji je zavladao proteklih godina."Time se stvorila situacija da je hrvatskim izvođačima pop i rok muzike bolje da nastupaju po novonastalim državama u komšiluku nego da sede kod kuće", kaže Škugor.

Doris Dragović probila barijeruIako se mnogima čini da tek poslednjih godina hrvatske zvezde odlaze u zemlje bivše Jugoslavije, taj trend traje već gotovo dve decenije."Sve je počelo da se otvara gostovanjem Doris Dragović u Crnoj Gori. Iako su je naši mediji dočekali na nož Doris je svojim nastupima otvorila put svim kasnijim dolascima naših izvođača u Crnu Goru i Srbiju", kaže Škugor.

Zbog odlaska u Crnu Goru Doris Dragović ostala je bez titule "kraljice Torcide". Sjajna karijera posrnula je zbog jednog nastupa, a Doris se nikada nije vratila na staru slavu koju je imala pre toga.

"Mislim da je Doris time doživela veliku nepravdu. Njen primer sledio je i Magazin koji je dugo vremena fenomenalno tamo prolazio", kaže Bubalo koji se osvrnuo i na duete hrvatskih muzičara sa izvođačima iz susednih zemalja.

Foto damir Dervišagić
Foto damir Dervišagić

Neki od njih, kao na primer Toni Cetinski i Nina Badrić, snimaju duete s muzičarima za koje se gotovo i ne zna u Hrvatskoj pa samim tim već od početka ciljaju na drugo tržište.

"Logično mi je da Nina Badrić i Toni Cetinski snimaju duete namenjene tržištima okolnih država. Više su bazirani tamošnjem tržištu nego našem", kaže Škugor.

"Nina Badrić u Hrvatskoj nema svoje koncertno tržište. U 20 godina karijere nije imala niti jedan koncert u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Šibeniku. Ona je zvezda etera i zato snima napolju sa svima jer je to način da dođe do nastupa", smatra Bubalo, inače oštri kritičar Nine Badrić.

Foto Printscreen/Instagram
Foto Printscreen/Instagram

Ali nisu Toni i Nina jedini. Josipa Lisac, Severina, Darko Rundek, Masimo Savić, Džiboni, Neno Belan, Boris Novković, Tereza Kesovija, "Magazin", "Novi fosili", "Parni valjak", Goran Karan, Petar Grašo, Doris Dragović, Meri Cetinić, Hladno pivo... Dug je spisak muzičara koji su održali svoje koncerte u Srbiji.

"Neki od njih javno su obećavali da tamo nikada neće pevati pa su posustali, kao što je posustala i Tereza Kesovija. Iako je nastup bacio popriličnu senku na Terezinu karijeru, danas joj se to više ne zamera.

"Vreme i nova situacija čine svoje. Ne zameram joj to, shvatam njen postupak", govori Škugor."I pevači su kao i svi drugi ljudi. Svi mi ponekad menjamo stavove, ali umetnici će uvek ići za publikom. Ako smo političarima oprostili tolike izgovorene gluposti, možemo i pevače pustiti da nastupaju gde žele", dodaje Bačić.

Oliver ne posustajeUprkos svemu još postoje i oni koji drže do svoje reči kao što su Oliver Dragojević i Mišo Kovač."Bilo mi je ponuđeno 50.000 evra da dovedem Olivera u Beograd za solo koncert na Marakani. Normalno da ga nisam ni zvao jer sam bio siguran da će odbiti ponudu", tvrdi Škugor.

"Divim mu se jer je jedini razlog zbog kojeg tamo ne ide reč koju je dao. Svaka mu čast", zaključuje Bubalo.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko je sve u poslednjih 10 godina predstavljao Srbiju na Pesmi Evrovizije

Dnevni hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja