POZNATI SE OPRAŠTAJU OD KEMICE: U suzama Brega, Seve, Brena, Čola, Nina, Dino, Loša...
Foto: Printskrin

Svi su ga voleli

POZNATI SE OPRAŠTAJU OD KEMICE: U suzama Brega, Seve, Brena, Čola, Nina, Dino, Loša...

Stars -
Imala sam sreću da s njim nekoliko puta zapevam, a puno puta da s njim sednem i umirem od smeha. Otišao je moj dobar čovek tamo gde raste zelenija trava i gde je nebo plavlje. Pretužna sam, napisala je Severina

Bosanski pevač Kemal Monteno preminuo je danas u 67. godini u Zagrebu. Odlikovao ga je lirski, romantičarski izraz u kome su, navode stručnjaci, na jedinstven način objedinjeni motivi bosanse sevdalinke sa mediteranskim šarmom italijanske kancone. Sarađivao je sa brojnim poznatim imenima domaće scene poput, a od njega su se oprostili mnogi pevači širom regije...

"Kad sam bila mala, mazila sam televiziju kad bi ugledala Kemala Montena i govorila mami: "Ovo je jako dobar čovek..." Napisao je pesmu s kojom sam se vraćala u život nakon teških situacija...Imala sam sreću da s njim nekoliko puta zapevam, a puno puta da s njim sednem i umirem od smeha. Otišao je moj dobar čovek tamo gde raste zelenija trava i gde je nebo plavlje. Pretužna sam, puklo mi je srce. Počivao u pesmi', napisala je Severina na Instagramu nakon što je čula tužnu vijest da nas je danas napustio Kemal Monteno.

Svoje izraze tuge na društvenim mrežama objavili su, između ostalih, i Zdravko Čolić te Nina Badrić."Počivaj u miru, Kemice", napisao je Zdravko Čolić na svom Fejsbuku."Počivali u miru, Gospodine Monteno...", napisala je pak Nina Badrić i objavila video pesme 'Sarajevo ljubavi moja' .

"Znalo se da je teška situacija i da više nije mogao izdržati. Otišao je jedan učitelj moje generacije koji je obeležio ne samo 70. i 80, već i sve ove godine, on nije bio čovjek samo jednog vremena, već nekoliko generacija", rekao je pevač Crvene jabuke Dražen Žerić Žera koji je s Montenom snimio hit "Nekako s proljeća"."Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti", komentarisao je Dino Merlin."Nažalost otišao je još jedan veliki umetnik i prijatelj u tišini. Živio je skromno i s puno ljubavi i razumijevanja prema svima oko sebe. Dragi Kemo, počivao u miru. Iskrena sućut obitelji. Hvala ti na svemu, prijatelju", napisao je na Fejsbuku Toni Cetinski.

"Otišao je naš dragi kolega i prijatelj čije su nas pesme pratile kroz naša odrastanja, naš život u lepim i tužnim trenucima. Njegove večne melodije i neponovljive interpretacije bile su deo sentimentalnog obrazovanja mnogih generacija. Donosio je u naše domove radost, vedrinu Mediterana, lepotu Sarajeva... Kao veliki autor i interpretator bio je uzor mnogim kompozitorima i vokalnim solistima s ovih prostora pa tako i meni. Bio je uvek optimist i spreman na šalu. Demistificirao je ceremonijalno ponašanje zvezda i unosio vedrinu u ozbiljne situacije. Bio je skroman i ničim nije isticao svoju javnu ličnost, niti širio miris važnosti oko sebe", izjavio je Saša Lošić Loša.

- Smrt Kemala Montena zaista je veliki gubitak za sve nas. Imam osećaj kao da je palo neko veliko drvo... Tužno - rekao je Goran Bregović.

Lepa Brena je veoma tužna zbog smrti prijatelja. "Izuzetno mi je žao što nisam tu da lično izjavim saučešće Kemalovoj porodici, Kemal je bio drag prijatelj. Ovo je veliki gubitak za njegovu porodicu, sve nas koji smo ga voleli, ali i za muzičku scenu u celini koju je svojim delom zadužio.

Foto Dragan Kadić
Foto Dragan Kadić

Boris Novković je na vest o smrti Kemala Montena rekao:- Imam veliku prazninu u srcu koja je moguća samo kad izgubiš nekoga ko je bio deo tvoje familije. Tu prazninu više ništa neće moći da popuni jer je nas zaista spajalo veliko prijateljstvo.

Foto: Printscreenž
Foto: Printscreenž

Rade Šerbedžija na poziv novinara nije ništa mogao da kaže, već je samo plakao i kroz suze izgovorio "Ne, ne mogu".

"Naprosto ne mogu da postavim nikakvu sliku, nikakav audio ili video snimak na kojem je Kemo. U ovom momentu mi se to jednostavno čini manje bitno. Sve ove godine sam bio svestan, da je istinska legenda, neko ko je toliko muzički i poetski iskren i originalan. Njegova muzika je bezvremenska.... Čovek veselog i vedrog duha... Dragi Kemo, hvala za sve", napiao je Vedad Hadžiavdić, iz grupe Teška industrija.

(Jutarnji.hr/Kliks.ba/Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja