Stefanović i Mikov: Skupština je važna u procesu pridruživanja
Foto: Tanjug

Stefanović i Mikov: Skupština je važna u procesu pridruživanja

Politika -
Na putu Srbije ka EU iskustva parlamenta drugih država pomoći da Skupština Srbije na bolji način kontroliše proces pridruživanja, naveo je predsednik Skupštine Srbije

BEOGRAD - Parlament želi da postane značajniji faktor u procesu pridruživanja Srbije EU i u tome su važni saradnja i iskustvo drugih država i njihovih parlamenata, rekao je danas u Beogradu predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović posle susreta sa bugarskim kolegom Mihailom Mikovom.

Stefanović je kazao da Bugarska podržava put Srbije ka EU i ocenio da su odnosi Srbije i Bugarske u "uzlaznoj liniji" kao i da očekuje unapređenje bilateralnih odnosa i mnogo bolju i kvalitetniju dobrosusedsku saradnju.

Mikov je poručio da se Srbija već nalazi na "evropskoj pisti" i da je to bez sumnje priznanje i "evropski uspeh" za njene političare.

"Bugarska je uvek podržavala evropsku perspektivu Srbije i drago mi je da sam tu kako bismo intenzivirali tu saradnju i da ona bude konkretnija uz bolje kontakte između parlamenata, odbora, grupa prijateljstva", kazao je Mikov.

Stefanović je istakao da će na putu Srbije ka EU iskustva parlamenta drugih država pomoći da Skupština Srbije na bolji način kontroliše proces pridruživanja.

"Razgovarali smo o iskustvima koja možemo da preuzmemo od parlamenta Bugarske i Bugarske kao države", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, sa kolegom iz Bugarske je razgovarao i o tome kako da obe države bolje iskoriste učešće u Dunavskoj inicijativi, Crnomorskoj ekonomskoj inicijativi i u drugim značajnim procesima.

"Ova poseta bila je dobar korak u poslednjih nekoliko meseci. Očekujem da će se iz nje kao i kroz rad parlamentarnih grupa prijateljstva unaprediti ne samo parlamentarna saradnja već i saradnja dve države i dva naroda", poručio je Stefanović.

Mikov je danas u Beogradu razgovarao i sa premijerom i predsednikom Srbije Ivicom Dačićem i Tomislavom Nikolićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja