STRAVIČNE PROCENE: Srbija ima 100.000 narkomana

Simpozijum o rešavanju problema narkomanije

STRAVIČNE PROCENE: Srbija ima 100.000 narkomana

Društvo -
U Srbiji prema nekim porcenama ima 100.000 zavisnika od kojih su 24.000 -25.000 heroinski zavisnici, jer precizni podaci o broju narkomana uopšte ne postoje

BEOGRAD - Procenjuje se da u Srbiji ima i do 100.000 zavisnika od psihoaktivnih supstanci, među kojima 24.000 do 25.000 heroinskih zavisnika, izjavila je danas ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ali precizni podaci o broju narkomana u našoj zemlji ne postoje.

Ministarka zdravlja je najavila da će Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" već početkom naredne godine imati registar, kako je predviđeno Nacionalnom strategijom za borbu protiv droga, koja je usvojena 2009. godine.

Ona je, pred početak simpozijuma "Savremeni terapijski pristupi u lečenju opijatskih zavisnika", rekla da Nacionalna strategija za borbu protiv droga predviđa neuporedivo više angažovanja države na ovom problemu i da su prvi koraci napravljeni.

"Nacionalna strategija predviđa formiranje registra zavisnika, ali i to da osobe koje su zavisne od psihoaktivnih supstanci nisu samo problem zdravstva, nego čitavog društva, pre svega najužeg okruženja, porodica, radnih sredina... i podrazumeva savremene oblike i dijagnostikovanja i tretmana", rekla je ona pred skup u Hotelu "Metropol".

Đukić Dejanović je istakla da se radi na donošenju vodiča i da je pri Ministarstvu zdravlja formirana Republička stručnu komisiju koja ima viziju, na koji način će se to implementirati u praksi.

"Zavisnost je neophodno tretirati kao i sve druge bolesti i ne treba samo zbrinjavati posledice već se mora delovati i preventivno", kazala je ona, dodavši da za rad na prevenciji nije dovoljno 800 psihijatara, koliko ima u Srbiji, već se mora raditi na edukaciji lekara opšte medicine u domovima zdravlja, koji će preventivno raditi sa mladima.

Ministarka je ukazala da je 5.000 do 6.000 zavisnika na zdravstvenom tretmanu, a na supstitucijalnoj terapiji samo 2.500 zavisnika, što je malo u odnosu na zemlje u regionu i zemlje EU.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Jasna Daragan Saveljić je ukazala da je u ovoj ustanovi ukupno registrovano bližu 14.000 zavisnika i da je reč o heroinskim zavisnicima u 90 odsto slučajema, koji su uglavnom iz Beograda i okoline.

"Trend u svetu je da što veći broj zavisnika od opijata budu vezani za zdravstveni sistem i uključeni u neki program. Programi održavanja podrazumevaju održavanje na metadonu ili buprenorfinu", rekla je Daragan Saveljić.

Ona je ukazala da detoksikacija zavisnika u njihovoj ustanovi traje oko deset dana, ako je buprinorfinska nešto kraće, a ukoliko je simptomatska nešto duže 12 do 15 dana.

Na skupu je istaknuto da je u Evropi 74 miliona stanovnika zavisnici od kanabisa, ekstazi 10 miliona, amfetamin 12 miliona, opijatskih zavisnika ima 1,5 miliona.

Simpozijum "Savremeni terapijski pristup u lečenju opijatskih zavisnika" traje dva dana, a organizovali su ga Udruženje adiktologa Srbije i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track