Najnovije vesti

Usijanje dana

USIJANJE DANA - 22.01.2021-ZORANA MIHAJLOVIĆ: Zašto nam je važno da Srbija postane energetski koridor?

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana MIhajlović bila je gošća emisije "Usijanje dana" na Kurir televiziji. Ministarka Mihajlović objašnjava kolike su šanse da Srbija postane svojevrstan energetski koridor, kako od toga možemo da profitiramo i koliki je opšti značaj energetske stabilnosti. Pored toga, govorila je i o saradnji s ostalim ministrima u Vladi i o koalicionim partnerima, ali i o rodnoj ravnopravnosti i aktivnostima tog Koordinacionog tela na čijem je čelu.

 • USIJANJE DANA - 03.03.2021. - Profesor dr Aleksandar Jovović - Zažto je vazduh u Srbiji zagađen?

  USIJANJE DANA - 03.03.2021. - Profesor dr Aleksandar Jovović - Zažto je vazduh u Srbiji zagađen?

  Kvalitet vazduha u Srbiji, naročito u Beogradu, poslednjih dana je bez konkurencije najlošiji u Evropi, a vrednosti štetnih materija su i do tri puta veće od dozvoljenih.

 • USIJANJE DANA - 02.03.2021. - DARKO OBRADOVIĆ: HIBRIDNI RAT

  USIJANJE DANA - 02.03.2021. - DARKO OBRADOVIĆ: HIBRIDNI RAT

  Asimetrično ratovanje, odnosno hibridno ratovanje, u poslednjoj deceniji je doslovno procvetalo. Okolnost kada jedna država želi da naudi drugoj, a da pritom ne ispali metak i "ne ostavi otiske prstiju" jedan je od najvažnijih izazova savremenih društava. Od plasirana lažnih vesti, do hakerskih napada, čitav spektar specijalnih metoda, danas omogućava i relativno inferiornim međunarodnim akterima da ozbiljno uzdrmaju neku zemlju. Propagandnim operacijama se urušava poverenje građana u demokratski poredak u svojoj zemlji. Postiže se veliki efekat uz vrlo malo troškova i bez upotrebe konvencionalnog oružja. Najpoznatiji primer je sajber napad iz Rusije na Sjedinjene Države tokom izbornog procesa 2016. godine. Ali meta nisu samo veliki. Gde je u svemu tome Srbija, između ostalog je tema Usijanja dana u kojem gostuje Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

 • USIJANJE DANA - 01.03.2021. - ARIS MOVSESIJAN: DIJALOG VLASTI I OPOZICIJE

  USIJANJE DANA - 01.03.2021. - ARIS MOVSESIJAN: DIJALOG VLASTI I OPOZICIJE

  Dijalog vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta počeo je danas razgovorom predsednika Skupštine Ivice Dačića i delegacije Evropskog parlamenta koju predvodi Dejvid Mekalister. Sredinom meseca će se uključiti i zainteresovane stranke. O tom dijalogu u emisiji "Usijanje dana" na Kurir televiziji govorio je predsednik Nove stranke Aris Movsesijan.

 • USIJANJE DANA - 26.02.2021. - ILIJA KAJTEZ i TOMISLAV DJURIN: HAPŠENJA UVOD U VELIKA OTKRIĆA

  USIJANJE DANA - 26.02.2021. - ILIJA KAJTEZ i TOMISLAV DJURIN: HAPŠENJA UVOD U VELIKA OTKRIĆA

  Gosti Usijanja dana u 19.30 Tomislav Đurin, pukovnik u penziji vojnoobaveštajne službe i prof. dr Ilija Kajtez pukovnik u penziji. Autor i voditelj Ivana Majstorović.

 • USIJANJE DANA - 25.02.2021. - MARKO NICOVIĆ, MIROSLAV BJEGOVIĆ, MLADEN RADULOVIĆ: NOVI DETALJI U SLUČAJU BELIVUK

  USIJANJE DANA - 25.02.2021. - MARKO NICOVIĆ, MIROSLAV BJEGOVIĆ, MLADEN RADULOVIĆ: NOVI DETALJI U SLUČAJU BELIVUK

  Prikupljanje dokaza, pretres objekata za koje se sumnja da su bili baze pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i dalje traje. Šta nam pokazuju dosadašnje informacije iz istrage? Gosti Usijanja dana Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost i Mladen Radulović, urednik portala "Kurir". Autor i voditelj Ivana Majstorović.

 • USIJANJE DANA - 24.02.2021. ŽELJKO MATORČEVIĆ, VLADIMIR RADOMIROVIĆ - Koliko su novinari u Srbiji ugroženi?

  USIJANJE DANA - 24.02.2021. ŽELJKO MATORČEVIĆ, VLADIMIR RADOMIROVIĆ - Koliko su novinari u Srbiji ugroženi?

  Noć 12. decembra 2018. mogla je da bude fatalna za novinara portala Žig info iz Grocke. Jovanović je pre ovog jezivog događaja pisao o malverzacijama bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića. Simonović je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanje na paljenje kuće novinara. Šta ova presuda, iako prvostepena, znači za slobodu medija u Srbiji? Koliko su novinari u Srbiji ugroženi? Gosti Usijanja dana na Kurir televiziji Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a, i Željko Matorčević, urednik portala Žig info.

 • USIJANJE DANA - 23.02.2021. - DEJAN VESELINOV: KOVID-PASOŠI ILI POTVRDA O VAKCINACIJI

  USIJANJE DANA - 23.02.2021. - DEJAN VESELINOV: KOVID-PASOŠI ILI POTVRDA O VAKCINACIJI

  Letnja sezona se uveliko bliži, a i dalje niJe poznato šta će nam osim pasoša biti potrebno da pređemo granicu ove godine. Kada ćemo znati na koji način ćemo putovati? Šta je izvesnije - kovid pasoši ili sertifikat o vakcinaciji? Na ova pitanja u "Usijanju dana" odgovor će dati gost Usijanja dana, konsultant u turizmu Dejan Veselinov.

 • USIJANJE DANA - 22.02.2021. - IVANA STEVANOVIĆ I IGOR JURIĆ: PANDEMIJA I PORAST KRIMINALA

  USIJANJE DANA - 22.02.2021. - IVANA STEVANOVIĆ I IGOR JURIĆ: PANDEMIJA I PORAST KRIMINALA

  Evropski dan žrtava kriminaliteta obeležava se 20 godina. Međutim, od danas, u Srbiji, žrtva više neće morati neposredno da se susretne sa optuženim pre, tokom i posle glavnog pretresa. Prvih pet viših sudova u Srbiji dobilo je video-konferencijsku opremu i posebno opremljene prostorije u kojima će biti omogućeno svedočenje žrtava i svedoka putem audio-video linka. Ipak, i pored ove vesti zabrinjava to što je tokom pandemije registrovan porast kriminala u celom svetu. Zašto je do toga došlo? Kako će nov način svedočenja doprineti zaštiti žrtve, ali i davanju kvalitetnijih iskaza pred sudom? Gosti Usijanja dana su dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka istraživanja i Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić. Autor i voditelj Ivana Majstorović.

 • USIJANJE DANA - 19.02.2021. - NIK GAUVING: VAKCINA NIJE "SREBRNI METAK"

  USIJANJE DANA - 19.02.2021. - NIK GAUVING: VAKCINA NIJE "SREBRNI METAK"

  Godinu dana od proglašenja pandemije svet zapravo nije ni za korak bliži rešenju problema. Svi oni koji su verovali u vakcinu kao "srebrni metak" koji će stvari vratiti na staro, u zabludi su baš kao i oni koji su na startu širenja bolesti svesno ili nesvesno potcenjivali njenu moć i posledice. Naročito dugoročne. O tome koje su lekcije naučene, a koje tek treba naučiti u svetu loših đaka, razgovarali smo sa Nikom Gauvingom, direktorom projekta "Promisli nezamislivo" i bivšim urednikom informativne redakcije BBC.

 • USIJANJE DANA-18.02.2021.-PREDRAG SAVIĆ I VUK JOVANOVIĆ: Šta će izbor vladike Porfirija značiti za SPC? (KURIR TELEVIZIJA)

  USIJANJE DANA-18.02.2021.-PREDRAG SAVIĆ I VUK JOVANOVIĆ: Šta će izbor vladike Porfirija značiti za SPC? (KURIR TELEVIZIJA)

  USIJANJE DANA-18.02.2021. -PREDRAG SAVIC VUK JOVANOVIC Vladika Porfirije izabran je za novog srpskog patrijarha, 46. naslednik na tronu Svetog Save. Njegovo ime iz Jevanjđelja izvukao je monah Matej. Preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i episkop bački Irinej i banjalučki Jefrem. Šta bi izbor mkitropolita Porfirija mogao da znači za Srpsku Pravoslavnu Crkvu? Gosti Usijanja dana Vuk Jovanović teolog i religiolog i Predrag Savić advokat poznavalac Kanonskog prava.