U Egiptu vanredno stanje, ubijen snimatelj Skaj njuza

Osiguravanje bezbednosti

U Egiptu vanredno stanje, ubijen snimatelj Skaj njuza

Planeta -
Vanredno stanje počinje u 16 sati i trajaće mesec dana, navodi se u saopštenju egipatskog predsedništva

KAIRO - U Egiptu je danas proglašeno vanredno stanje u zemlji. Vanredno stanje počinje u 16 sati i trajaće mesec dana, a vojsci je naloženo da pruži podršku ministarstvu unutrašnjih poslova u osiguravanju bezbednosti. Tokom vatrenih obračuna, poginuo je snimatelj britanske televizije Skaj njuz.

Mik Din (61), koji je u Egipat upućen kao deo ekipe koja je izveštavala o nasilju, ubijen je iz vatrenog oružja. Ostali članovi novinarskog tima su živi i zdravi.Din radio je za Skaj 15 godina, izveštavajući iz Vašingtona, a potom i iz Jerusalema. Direktor televizije Džon Rajli opisao je Dina kao izvrsnog snimatelja, novinara i sjajnog mentora mlađim kolegama.Britanski premijer Dejvid Kameron uputio je izraze saučešća Dinovoj porodici i kolegama."Veoma mi je žao zbog smrti kamermana Mika Dina, koji je izveštavao o nasilju u Egiptu. Saučešće njegovoj porodici i ekipi Skaj njuza", naveo je Kameron.Din je bio oženjen i imao je dva sina.Prema podacima UN, prošle godine je u svetu ubijen 121 novinar.

U sukobima snaga bezbednosti i pristalica zbačenog predsednika Muhameda Morsija, prema najnovijim podacima egipatskog ministarstva zdravlja, poginulo je 95 ljudi.

Pristalice Morsija, međutim, tvrde da poginulih ima daleko više - čak nekoliko stotina - dok vlasti to demantuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track