Ubačeni agent raskrinkao kradljivce!

Istraga krađe slike pola sezana

Ubačeni agent raskrinkao kradljivce!

Crna Hronika -
Lopovi u podzemlje pustili informaciju da prodaju sliku Pola Sezana, a policijski insajder stupio u kontakt s njima i ponudio im 3,5 miliona evra
1 / 4

BEOGRAD - Uleteli u zamku!Četvoricu kradljivaca slike „Dečak u crvenom prslukuPola Sezana, vredne oko 100 miliona evra, raskrinkao je prikriveni, ubačeni agent koji se pljačkašima predstavio kao potencijalni kupac, saznaje Kurir! Hapšenje Raška Mladenovića, Ivana Pekovića, Bobeta Nedeljkovskog i Gorana Raškovića bilo je vrlo precizno isplanirano, a njima je posle saslušanja, na kojem su se branili ćutanjem, određen jednomesečni pritvor.

- Sliku Pola Sezana tipovao je 2008. godine srpski tajkun, koji je kradljivcima čak objasnio kako funkcioniše obezbeđenje u muzeju u Cirihu u kojem je „Dečak u crvenom prsluku“ bio izložen. Međutim, posle pljačke izbila je svađa između lopova i naručioca slike, koji je na kraju odustao od kupovine! Zbog toga su lopovi četiri godine držali sliku kod sebe, a istovremeno su sve vreme tražili novog kupca za nju - ispričao je izvor Kurira.

Za lopove je bilo kobno što su u podzemlje pustili informaciju da prodaju vrednu sliku!

Važna informacija

- Ova informacija stigla je i do švajcarskih agenata, koji stupaju u kontakt sa srpskom policijom i počinju da pletu mrežu oko lopova! Srpski prikriveni agent počeo je da glumi zainteresovanog kupca i posle nekoliko pokušaja na kraju uspeva da stupi u kontakt s Ivanom Pekovićem. „Garanciju“ su mu dali kriminalci koji su bili saradnici policije - nastavlja priču naš sagovornik.

Dve nedelje pre hapšenja, srpska policija je pod prismotru stavila kuće osumnjičenih.

- Pratili smo ih i snimali sve njihove razgovore, pratili sve što su radili na računarima. Operativci u civilu glumili su slučajne prolaznike, razgovarali s njihovim poznanicima i posmatrali šta im se dešava u kući - kazao je sagovornik Kurira.

Jurnjava kroz grad

Najzad, susret Pekovića i Nedeljkovskog s prikrivenim agentom ugovoren je za 11. april!

- Dan ranije je prikriveni agent lopovima u tri ture dao ukupno 2,8 miliona evra, a ostatak od 700.000 evra trebalo je da preuzmu po preuzimanju slike. Kradljivci su insistirali da primopredaja novca bude u vreme derbija, kod stadiona Zvezde! Peković je na mestu susreta došao u „pežou 207“. Agenti su mu prišli i legitimisali se, a on je tada uspeo da uleti u kola! Započela je jurnjava kroz Ustaničku ulicu, pored hotela „Radmilovac“, sve do Leštana, gde su mu policijski presretači presekli put! Agenti su pojurili i za Nedeljkovskim, koji je vozio „reno espejs“ i u čijem je tapacirungu nađena slika. Ubrzo su uhapšena i preostala dvojica osumnjičenih - kaže naš sagovornik.

Inače, operativci švajcarske policije pre hapšenja su već duže boravili u Beogradu, a sa sobom su u Srbiju doneli najsavremeniju opremu za praćenje i lociranje elektronskih uređaja!

- U Srbiji su vozili civilne automobile, a pošto su vodili akciju i nadgledali je, strahovito su vodili računa da ni u jednom trenutku ne skrenu pažnju na sebe kako bi akciju izveli bez rizika da budu otkriveni - kaže naš sagovornik iz Kurira.

Kako je tekla pljačka u Švajcarskoj i potraga za kradljivcima

1 2008. godine srpski tajkun naručuje krađu slike „Dečak u crvenom prsluku“. Posle krađe, lopovi od naručioca traže da plati više nego što je ugovoreno i čitav posao propada.

2 Kradljivci u podzemlje u nekoliko zemalja na Balkanu puštaju informaciju da žele da prodaju sliku. Ova informacija posle izve­snog vremena stiže do švajcarskih agenata.

3 Švajcarci odmah stupaju u kontakt sa kolegama iz Srbije i traže pomoć. Srpska policija ubacuje prikrivenog agenta, koji stupa u kontakt sa kradljivcima.

4 Dogovaraju se da agent za sliku plati 3,5 miliona evra. U utorak 10. aprila agent plaća 2,8 miliona €, a preostalih 700.000 € trebalo je da bude uplaćeno posle predaje slike.

5 Lopovi su zahtevali da se primopredaja slike obavi 11. aprila, a Nedeljkovski i Peković uleću u policijsku zasedu. Brzo su uhapšeni i Mladenović i Rašković.

U pljačku sa maskama za skijanje na licima

Krađa Sezanove slike iz muzeja u Cirihu bila je do detalja isplanirana. Na dan pljačke, 10. februara 2008. godine, Mladenović i dvojica njegovih saučesnika krenuli su kolima, naoružani, do privatnog muzeja Emila Birlea u Cirihu.

- Na lice su stavili su maske za skijanje. Upali su pola sata pred zatvaranje muzeja, naterali zaposlene da legnu, a potom ušli u glavnu izložbenu salu u prizemlju zgrade i skinuli slike sa zida. Pobegli su kolima i posle izvesnog vremena, preko određenih veza, pobegli iz Ciriha - kaže sagovornik Kurira.

Tada su, osim slike Pola Sezana, ukrali i Moneovu sliku „Bulke kod Veteja“, Van Gogovu „Granu kestena“ i sliku „Ludovik Lepik i njegove kćerke“ Edgara Degaa.

Dogovor

Krađu su, kako Kurir saznaje, organizovali Ivan Peković i Bobe Nedeljkovski. Za direktnog izvršioca odabran je Raško Mladenović, logističku podršku iz Beograda pružao je Goran Radojević.

- Dogovor je bio da pre pljačke dobiju novac za pripremu, lažne pasoše i za iznajmljivanje stanova u kojima će se kriti posle pljačke - kaže sagovornik Kurira.

Kolovođa gradio stanove

Ivan Peković (36) iz Kaluđerice novac od pljački ulagao je u izgradnju stanova u Beogradu. On je bogatu „karijeru“ lopova gradio u inostranstvu, a specijalnost mu je bila krađa nakita i umetničkih dela. Još 1998. otišao je iz Srbije u Luksemburg, a 2006. se vratio i otvorio firmu „Peković progres“, koja se bavi izgradnjom stanova. Pretpostavlja se da je na taj način novac iz krađa pokušao da legalizuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track