UDARIO GROM: U Srbiji za dan palo 260 dilera

Srbija krenula u nemilosrdni obračun s preprodavcima narkotika

UDARIO GROM: U Srbiji za dan palo 260 dilera

Crna Hronika -
Mafija u šoku-Nisu se nadali ovim hapšenjima, svi su očekivali da će biti privođenja zbog privrednog kriminala, izjavio juče Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije

BEOGRAD - Akcija jedinstvena u svetu!Država Srbija juče je tačno u šest sati počela nemilosrdni obračun s narko-dilerima! U policijskoj akciji „Grom“, najvećoj i najefikasnijoj koja je povedena protiv preprodavaca droge u poslednjih 25 godina, zaplenjeno je 18 kilograma narkotika, 118 ljudi zadržano je u pritvoru, dok će protiv 261 osobe biti podnete krivične prijave! Analitičari su jednoglasni: zaplenjena droga i veća količina oružja i municije dokaz su da je razbijena ozbiljna distributivna mreža!Biće još hapšenjaAleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, rekao je da su pretresi obavljeni na 918 lokacija širom Srbije i da je akcija sprovedena na teritoriji svih 27 policijskih uprava.- Za ovo je znao mali broj ljudi, a organizovanje akcije ovog obima bilo je veoma komplikovano. Niko se nije nadao ovim hapšenjima, svi su očekivali da će danas biti privođenja zbog privrednog kriminala, a ne da će meta biti trgovci drogom. Zbog toga akcija „Grom“ nije provaljena. Znam da u Srbiji uvek postoji skepsa i razlog za kritiku svega i svačega, ali tvrdim da će više od 250 osoba biti procesuirano za razna krivična dela, što je slučaj koji je jedinstven u svetu - naglasio je Vučić.On je najavio i da policija i tužilaštvo spremaju još iznenađenja.- Nisu u pravu oni koji misle da su se izvukli, biće još hapšenja - istakao je Vučić.Prema njegovim rečima, uhapšene osumnjičene osobe zaista su dileri droge, a ne samo uživaoci.- Samo na 26 mesta u Beogradu nađeni su droga i vage za merenje, što je dokaz da je reč o trgovcima narkoticima, a ne samo uživaocima. U Novom Sadu je nađeno pet kilograma heroina, a u celoj akciji zaplenjeno je toliko oružja da može da se naoruža čitava četa - slikovito je objasnio Aleksandar Vučić.Zašto „Grom“?Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je akcija dobila naziv „Grom“ zbog iznenadnog udara.- „Grom“ je dilere očigledno sasvim zatekao, što znači da nije došlo do curenja informacija. Konačan plan akcije usaglašen je pre nekoliko dana u Vrnjačkoj Banji - rekao je juče Veljović i dodao da će brzo biti formirana i služba za borbu protiv narko-dilera, čije je osnivanje naložio Biro za koordinaciju službi bezbednosti.

Privođenje...Jedan od dilera koji je završio u pritvoru
Privođenje...Jedan od dilera koji je završio u pritvoru

Ivica Dačić, premijer i ministar policijeUDAR NA DISTRIBUTIVNU MREŽUIvica Dačić, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova, izjavio je juče da se „Grom“, koordinirana akcija MUP, Uprave kriminalističke policije, podružnih policijskih uprava, SAJ, PTJ i tužilaštva, sudova i bezbednosnih službi, sprovodi u cilju sprečavanja proizvodnje, rasturanja i prodaje narkotika.- Ovo je udar na distributivnu mrežu i deo opšte i oštre borbe protiv organizovanog kriminala, narkotika, finansijskih zloupotreba i huligana - rekao je premijer Dačić i naglasio da je nacionalna borba protiv organizovanog kriminala i uspostavljanje pravne države prioritet.

Rasvetljeno i ubistvo u Novom PazaruTokom akcije „Grom“ policija u Novom Pazaru uhapsila je i Belmira Hazirovića, vođu navijačke grupe Torcida Sandžak, koju povezuju s partijom SDA Sulejmana Ugljanina. Za njim je bila raspisana poternica zbog sumnje da je 14. oktobra ubio Mirsada Hajrovića (52).- Hazirović se tereti da je ispred jednog lokala kolima naleteo na Hajrovića dok je ovaj izlazio iz taksija, a zatim ga brutalno pretukao. Hajrović je pao i udario glavom u ivičnjak, a od udarca mu je naprsla lobanja i prekinut mu je dotok krvi u mozak. Od posledica batinanja umro je posle tri dana. Hazirović je posle ubistva celu noć proveo u kafani, a policija uopšte nije došla da ga privede na ispitivanje. Taj zločin je na sve moguće načine zataškavan i u tome se išlo toliko daleko da su širili priče da je Hajrović pao jer je bio pijan - navodi naš izvor iz istrage i dodaje da je Hazirović ranije ispred stadiona u Novom Pazaru nožem teško povredio Enesa K.

Slično i 2009.„MORAVA“ POTOPILA DILEREPolicijska akcija „Morava“, organizovana krajem 2009, ozbiljno je uzdrmala narko-dilere. U toj akciji učestvovalo je više od 2.000 policajaca, a zaplenjeno je 20 kilograma heroina, 57 komada pištolja i pušaka, veća količina municije i 20 automobila visoke klase. Kod jedne osobe u Beogradu nađeno je 1.052.000 falsifikovanih američkih dolara, a zaplenjeno je i 120.000 evra i 200.000 dinara. Ipak, Aleksandar Vučić je juče „Moravu“ proglasio neuspehom jer je od 500 privedenih njih 470 pušteno na slobodu!

REAGOVANJAMedijiCEO SVET PRENEO ISTORIJSKU AKCIJU SRPSKE POLICIJE!Vest o akciji srpske policije odjeknula je u brojnim svetskim medijima. Najčitaniji američki portal Hafington post izveštava da je zadat težak udarac narko-dilerima u zemlji koja je značajna tranzitna tačka u krijumčarenju droge za zapadnu Evropu. O hapšenju narko-dilera piše i Majami herald, navodeći da je srpska policija zaplenila različite narkotike, oružje i municiju, a da se među uhapšenima nalaze huligani i ekstremisti. Informaciju o akciji „Grom“ preneli su i čuveni Asošijejted pres, jedna od najznačajnijih medijskih kuća u SAD ABC njuz, kao i havajski portal Havaijen njuz nau.Boža Spasić, bivši funkcioner DBOVAKVE AKCIJE SU UVEK DOBREBožidar Spasić, bivši funkcioner DB, kaže da su ovakve akcije pozitivne jer će biti manje droge na ulicama, a treba poštovati i rad državnih institucija na smanjenju kriminala.- Ovakve akcije ne donose neke spektakularne rezultate, ali uvek su pozitivne jer se vidi da se službe bore protiv trgovine drogom. Treba znati da, koliko god se policija trudila, droga nikad neće biti proterana s ulica, i to je problem koji nema samo Srbija nego sve zemlje na svetu, čak i SAD i Nemačka - kaže Spasić.Dobrivoje Radovanović, kriminologTREBA HAPSITI SVAKOG DANAKriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je akcija „Grom“ bogom dana.- Ovo je dobra i neophodna akcija. Ipak, bilo bi bolje da policija akcije koje liče na „Sablju“, ali su njena umanjena verzija, manje primenjuju i da dilere više hapse svakodnevno. Problem dilera i droge je ozbiljan i zato se ne sme kampanjski rešavati - rekao je Dobrivoje Radovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track