Uhapšeni kradljivci Sezana, vrednog 100 miliona evra

Pronađena u Beogradu

Uhapšeni kradljivci Sezana, vrednog 100 miliona evra

Crna Hronika -
Tri osobe su koje se sumnjiče da su ukrale sliku hapšeni su u Beogradu i Čačku

BEOGRAD - Policija je uhapsila tri osobe koje se sumnjiče da su ukrale sliku Pola Sezana vrednu 100 miliona evra.

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za organizovani kriminal pronašli su noćas u Beogradu sliku Pola Sezana, vrednu 100 miliona evra, prenosi RTS.

Policija je u Beogradu i Čačku uhapsila tri osobe osumnjičene za krađu slike, dok se za četvrtom osobom traga. Još nije poznato o kojoj je slici reč niti gde je i kada ukradena. Predpostavlja se da je najverovatnije reč o slici "Dečak u crvenom prsluku", koja je ukradena 2008. godine iz muzeja u Cirihu, zajedno sa delima čiji su autori Edgar Dega, Vinsent van Gog i Klod Mone.

Akciju su sproveli pripadici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za organizovani kriminal, a mediji navode da je srpska policija u potrazi za slikom sarađivala sa stranim kolegama i da je akcija pripremana nekoliko meseci.

Slika Pola Sezana pronađena je u stanu jednog od uhapšenih.

Kako prenosi RTS, akcija hapšenja je izvedena u saradnji sa švajcarskom policijom i pripremana je od juna 2010. godine. Očekuje se dolazak švajcarskog stručnjaka koji će potvrditi da li je reč o slici koja se smatra nacionalnim blagom Švajcarske.

U potrazi za slikom i kradljivcima srpska policija sarađivala je sa kolegama iz nekoliko država. Ovo nije prvi put da su vredna ukradena dela pronađena na terirtoriji Srbije ili da je sprečeno njihovo krijumčarenje kroz Srbiju.

U oktobru prošle godine, u saradnji sa švajcarskom policijom, u Beogradu su pronađene ukradene slike čuvenog španskog umetnika Pabla Pikasa - "Glava konja" i "Čaša i bokal".

Reč je o delima iz 1962. i 1944. godine, vrednim više miliona švajcarskih franaka.

Platna su, kako je tada precizirano, ukradena u februaru 2008. sa izložbe u gradiću Fefikonu, nedaleko od Ciriha, a vlasništvo su Špengel muzeja iz Hanovera.

Pripadnici SBPOK uhapsili su avgusta prošle godine i Ž. E. iz Zemuna, kod koga je nađeno osam umetničkih slika, vrednih 10 miliona evra, od kojih su četiri ukradene u Švajcarskoj i za njima je tragao Interpol.

Među delima najvrednija je bila slika "Raspeće Isusovo" autora Luke Kranaha, čija je vrednost procenjena na dva miliona evra.

Na graničnom prelazu Vrška Čuka carinici su u novembru prošle godine sprečili pokušaj iznošenja iz zemlje 68 slika i četiri skulpture, dela renomiranih savremenih američkih umetnika - Dejvida Satera, Dejvida Goslina, Marijan Bingam, Džudit Džudi i Rosane Azar.

Dela su u automobilu marke "tojota", francuskih registarskih oznaka, pokušala da u Bugarsku prokrijumčare dva američka državljanina - galerista i jedan od autora otkrivenih dela.

Nekoliko dana ranije na istom prelazu sprečen je pokušaj krijumčarenja 48 slika jednog savremenog holandskog autora, koje je u Bugarsku pokušao da iznese holandski državljanin J.P. iz Mastrihta.

Carina je pre nekoliko godina sačinila listu zaplene umetničkih i antikvarnih dela i ikona, u kojoj se navodi i da su krajem 2004. na graničnom prelazu Batrovci, sa Hrvatskom, zaplenjena 1.864 numizmatička arheološka predmeta.

Autobus u kome su pronađeni bio je iz Bugarske, odakle su i ukradeni predmeti, a konačno odredište trebalo je da bude Španija.

Violina marke "Stefano Skarampela" iz 1900. godine, proizvedena u Breši, zaplenjena je na graničnom prelazu Batrovci aprila 2007, u autobusu na redovnoj liniji Pariz-Beograd.

Bista "Portret devojčice" delo poznatog skulptora Antuna Augustinčića, zaplenjena je, septembra 2008, na Batrovcima, u vozilu sa francuskim tablicama.

Na graničnom prelazu Kelebija je, krajem novembra 2007, zaplenjeno, između ostalog, 19 ulja na platnu.

Prilikom ulaska u Srbiju, vozač u kombi vozilu beogradskih registarskih oznaka, prijavio je za carinjenje samo polovnu mikrotalasnu pećnicu, a carinici su pronašli brojna umetnička i antikvarna dela, među kojima molitvenik u kožnom povezu, četiri antikvitetne figurine, 14 ogrlica od bisera i poludragog kamenja.

Srpska policija je i prethodnih godina pronašla i vratila vlasnicima još nekoliko izuzetno vrednih dela inostranih i domaćih autora.

Najpoznatiji je slučaj iz marta 1996, kada je iz Narodnog muzeja u Beogradu ukradena "Kupačica" Pjera Ogista Renoara, a pronađena je posle četiri dana.

Vrednost slike je procenjena na milion i po dolara, a kradljivci su uhapšeni vrlo brzo, kada su pokušali da je prodaju za 40.000 tadašnjih nemačkih maraka. Posle toga nacionalni muzej je dela iz strane zbirke trajno sklonio u muzejske depoe.

Prema informacijama Interpola, najčešće mete pljački umetnina su Francuska, Poljska, Rusija, Nemačka i Italija i to mahom privatni kolekcionari, ali i muzeji i galerije.

Slike, skulpture, statue i relikvije su najčešće predmet krađi. U bazi podataka Interpola evidentirano je oko 30.000 ukradenih umetnina, mada se oko 170.000 umetničkih dela u svetu vode kao nestala.

Prema pojedinim procenama, na ilegalnom tržištu ukradenih umetnina za godinu dana se zaradi od dve do četiri i po milijarde evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track