UKRAJINSKI KRALJ ČOKOLADE: Počeo prodajući kakao, sad milijarder i favorit za predsednika!
Foto: Reuters

Zbog njega je Kličko odustao od izbora

UKRAJINSKI KRALJ ČOKOLADE: Počeo prodajući kakao, sad milijarder i favorit za predsednika!

Planeta -
Visoki, prosedi 49-godišnjak jedan je od 10 najbogatijih Ukrajinaca i jedan od najpopularnijih, već 25 odsto spremno da glasa za njega

KIJEV - Pjotr Porošenko je ukrajinski "kralj čokolade", milijarder, s vremena na vreme državni zvaničnik, pa revolucionar. Porošenko sada želi da bude i predsednik, a mnogi Ukrajinci veruju da je baš on "rođen" za novog šefa države. Visoki, prosedi 49-godišnjak jedan je od 10 najbogatijih Ukrajinaca i jedan od najpopularnijih.

Kako piše AFP, najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je već 25 odsto ljudi spremno da glasa za njega na predsedničkim izborima zakazanim za 25. maj. Prepredeni političar koji je više od decenije opstajao mudro procenjujući raspored moći u zemlji (i birajući strane u skladu s tim), Porošenko je jedini ukrajinski oligarh koji je otvoreno podržao proteste u Kijevu kojima je svrgnut predsednik Viktor Janukovič - pod kojim je bio ministar privrede. Po ocenama lokalnih i zapadnih medija, Porošenko je tokom protesta postao omiljena ličnost Evromajdana.

Kličko odustao od trke za predsednika zbog njega.. Foto: Reuters
Kličko odustao od trke za predsednika zbog njega.. Foto: Reuters

"Došao je kraj vremenima u kojima su političari lagali narod", poručio je u petak uveče, kada je objavio svoju kandidaturu, prenela je agencija Intefaks. Podršku Porošenku pružio je i lider Udara Vitalij Kličko. Ankete su pokazivale da bivši bokser ima podršku devet odsto biračkog tela za predsednika, a on je odustao od te izborne trke i podržao "čokoladnog barona".

"Siguran sam da bi sposobna ukrajinska vlada mogla da vrati Krim. Krim će zauvek biti ukrajinski", rekao je o poluostrvu koje je glasalo za pripajanje Rusiji, na referendumu koji Zapad ne priznaje. Zbog iskustava u vladi, zahvaljujući vremenu koje je proveo u različitim kabinetima, i poslovnih veza, mnogi veruju da je baš on sposoban da pokrene privredu i ujedini zemlju u rascepu između Moskve i Kijeva.

"Kijev post", međutim, prenosi i mišljenja drugog analitičara, Tarasa Kuziova, koji poručuje Ukrajincima da se "čuvaju serijskog preletača Porošenka". Za razliku od većine oligarha, koji su se obogatili u burnim godinama tranzicije uglavnom zahvaljujući državi, AFP navodi da je Porošenko sam stvorio svoje bogatstvo.

Počeo je prodajući kakao, kasnije kupio nekoliko konditorskih fabrika, a potom se ujedinio sa "Roshenom", koji proizvodi 450.000 tona slatkiša godišnje, piše na njegovom vebsajtu. Danas poseduje i kompanije koje proizvode automobile i autobuse, brodogradilište i opozicionu tv mrežu "Kanal 5", koja je uživo prenosila dešavanja na Trgu nezavisnosti u Kijevu, kada je u sukobima stradalo oko 100 ljudi.

Magazin "Forbs" procenjuje Porošenkovo bogatstvo na 1,3 milijarde dolara. Ukrajinska kriza ipak je uticala na njegove poslove: pošto je krajem prošle godine podržao evropski put Ukrajine, Rusija je zabranila uvoz njegovih slatkiša, a potom i zatvorila njegovu fabriku na jugu Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track