(VIDEO) UŽIVO DAN 137 MIP RUSIJE: Kijev mora da prestane s bombardovanjem civila!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 137 MIP RUSIJE: Kijev mora da prestane s bombardovanjem civila!

Planeta -
Ukrajina hoće da reši problem jedino silom, ultimatumima i novim zahtevima, a to je protiv deklaracije iz koju su doneli šefovi diplomatija Nmačke, Rusije, Ukrajine i Francuske.

SLAVJANSK - Tokom popodneva nastavljena je ofanziva ukrajinske armije u Kramatorsku, Slavjansku, Artjomovskom, Marjinskom, Slavjanskom i Jasinovatskom rejonu, javlja UNN.

Većina tih gradova i naselja ostala je bez struje, jer je ukrajinska armija gađala danas lokalne trafostanice. Osim toga, ogromna su razaranja infrastrukture - neke četvrti su bukvalno sravnjene sa zemljom.

Obe strane prijavile su gubitke; ukrajinska armija da je poginulo devet vojnika, a snage samoodbrane da je poginulo najmanje dvoje civila i da je više desetina ranjeno.

U međuvremenu su diplomate počele za sutra da dogovaraju sastanak Kontakt grupe za Ukrajininu, u kojem će učestvovati predstavnici te zemlje, Rusije, OEBS i pristalica federalizacije.

17.25 - Ukrajinske snage bezbednosti pojačali su ofanzivu na jugoistoku Ukrajine pošto su se vlasti u Kijevu konsultovale sa SAD i Velikom Britanijom, navodi se u komentarima Ministarstva inostranih poslova Rusije objavljenim na sajtu, prenosi 1TV.ru. Diplomate podsećaju da je Kijev pojačao napade posle 3. jula, pošto je predsednik Ukrajine Petar Porošenko razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a šef diplomatije Pavlo Klimkin sa britanskim kolegom Vilijamom Hejgom.

17.12 - Stranica "Сводки и Коментарии" na Tviteru na kojoj svoja saopštenja objavljuje komandant samoodbrane Donjecke Narodne Republike Igor Strelkov saopštila je da on nije rekao da je ruska vojska postavila raketne PVO sisteme uz granicu s Ukrajinom u stanje borbene gotovosti da bi nad Luganskom i Donjeckom oblašću obezbedila zonu zabranjenog leta, kako je to objavila grupa Antimajdan Odesa.

http://www.youtube.com/watch?v=532HuBzIwOw

17.05 - "Ako Rusija ne uspe da dogovori primirje sa ukrajinskim snagama, ili ne interveniše svojim vojnim snagama za nas, za ruski narod koji živi ovde, mi ćemo biti uništeni", rekao je Igor Strelkov u intervjuu za ruski informativni sajt Lajf njuz. "To će se desiti za nedelju, najviše dve. Slavjansk će biti uništen prvi, sa svim stanovništvom", dodao je Strelkov, za koga ukrajinske bezbednosne snage tvrde da je pukovnik ruske vojne obaveštajne službe.

"Neko bi rekao da paničim, da histerišem, jeste, paničim. Svakog dana mi ginu vojnici. Bolnice su pune ranjenika. Mnogo je teško gledati dete bez nogu, koje mu je otkinula granata. Nastavićemo da se borimo. Ali nam je zaista neophodna pomoć", zaključio je on.

16.59 - Povodom pogoršanja situacije na istoku Ukrajine, ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas ponovo Kijev da prestane da granatira civilne objekte i stambene četvrti i da počne da razmišlja o očuvanju života običnih građana. U saopštenju ministarstva navodi se da su ukrajinske vojne snage pojačale svoje borbene operacije što je rezultiralo žrtvama i uništavanjem zgrada, prenela je ruska agencija Itar-tass. Ministarstvo je navelo da, u međuvremenu, Kijev nastoji da reši probleme jedino silom, putem ultimatuma i novim zahtevima suprotnim deklaraciji iz Berlina od 2. jula, koju su doneli ministri spoljnih poslova Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske. Sve to, navodi ministarstvo, vodi samo ka novom krvoproliću i novim žrtvama.

16.50 - Najmanje devet pripadnika ukrajinskih snaga za antiteroristicke operacije (ATO) poginulo je danas, dok je 13 ranjeno, objavio je ATO na svojoj stranici na Fejsbuku. Prema ovom izveštaju, od početka antoterorističke operacije na istoku Ukrajine, poginulo je 197 ukrajinskih vojnika, prenela je agencija Ukrinform.

16.46 - Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsenij Avakov rekao je i da se trenutno vode borbe kod Nikolajevke u neposrednoj blizini Slavjanska. Prema rečima svedoka, bombardovan je i susedni Kramatorsk, gde je srušena zgrada poslednjeg lokalnog lista koji je još radio, "Tehnopolisa". "Na svu sreću, žrtava nije bilo", saopštilo je uredništvo lista, dodajući da u zgradi u trenutku napada nije bilo nikog, zbog nestanka struje.

Andrej Parubij: Obaraćemo ruske helikoptere Foto Wikipedia

16.17 - Ukrajina će obarati ruske helikoptere u slučaju da povrede ukrajinski vazdušni prostor, izjavio je danas sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine Andrej Parubij. On nije isključio mogućnost uvođenja vanredne situacije na istoku zemlje u skorije vreme, navodeći da je SNBO već pripremio takav dokument. Parubij tvrdi da je od početka "antiterorističke operacije" u Donjeckoj i Luganskoj oblasti oslobođeno 17 naselja i da sada Kijev kontroliše 23 od 36 rejona - 13 od 18 u Donjeckoj a 10 od 18 u Luganskoj oblasti, preneo je Ukrinform.

15.44 - Kod Slavjanska gore polja pšenice. Vatra je uništila jedan kvadratni kilometar žitnih polja, javljaju očevici na Tviteru.

15.31 - Služba bezbednosti Ukrajine otvorila je krivični postupak protiv generalnog direktora ruske novinske agencije "Rosija sevodnja" Dmitrija Kiseljeva. Kiseljev je optužen za finansiranje terorizma i učestvovanje u terorističkim operacijama, izjavio je šef SBU Valentin Nalivajčenko. Inače, Kiseljev je poznati skandal majstor ruske medijske scene, čuven po homofobiji i radikalnim stavovima. Nalivajčenko je dodao da je krivični proces pokrenut i protiv šefa granične službe Rusije.

15.19 - Rusija je zabranila uvoz mlečnih proizvoda iz Ukrajine zbog, kako je saopšteno, njihove mikrobiološke neispravnosti i niza drugih nepravilnosti. U saopštenju ruske službe za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor, navodi se da mlečni proizvodi ukrajinske kompanije Milkiland nisu u skladu sa ruskim propisima, kao i da je utvrđena mikrobiološka neispravnost kod pojedinih vrsta sireva te kompanije, prenela je agencija Frans pres. "Od danas, uvoz proizvoda koji dolaze iz sedam fabrika Milkilanda neće biti dozvoljen u Rusiju", navodi se u saopštenju.

Petar Porošenko: Kontakt grupa trebalo bi da se sastane sutra Foto Reuters

15.08 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko predložio je da se kontakt grupa za ukrajinsku krizu, u kojoj će biti predstavnici njegove zemlje, Rusije, OEBS-a, i uz učešće proruskih pobunjenika, sastane u subotu, saopšteno je danas iz njegove kancelarije. U telefonskom razgovoru sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton, Porošenko je predložio mesto i vreme tog sastanka, a čeka se pristanak druge strane, dodaje se. Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske pozvali su u sredu, posle razgovora u Berlinu, da se do subote organizuje sastanak kontakt grupe u pokušaju smirivanja situacije u Ukrajini. Petro Porošenko, Sergej Lavrov, Frank-Valter Štajnmajer i Loran Fabijus su u zajedničkom saopštenju pozvali da se "održi sastanak Kontakt grupe do 5. jula sa ciljem postizanja zajedničkog i bezuslovnog sporazuma o trajnom prekidu vatre" na istoku Ukrajine.

http://www.youtube.com/watch?v=3AzKBqRHvV8

15.03 - Aerodrom u Donjecku gori posle artiljerijskog napada ukrajinske vojske. Podataka o žrtvama još nema, vest je tek saopštena.

13.42 - Dve osobe su poginule, a sedam je ranjeno u granatiranju Luganska, na istoku Ukrajine, saopštila je pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike, preneo je Itar-Tass. Jedna žena je poginula, a jedan muškarac je prebačen u regionalnu bolnicu sa ranom od projektila, koji je pogodio stambenu kuću u ulici Menžinski, navela je pres služba. Jedan muškarac je poginuo od ranjavanja vatrenim oružjem, a sedam osoba je zadobilo rane od granata koje su pale na stambene kuće u više delova Luganska. Gradonačlenik Luganska Sergej Kravčenko pozvao je sve strane u oružanom sukobu da prekinu vojne akcije i da odmah sednu za pregovarački sto.

Vrhovna rada, Foto Reuters

13.16 - Ukrajinski parlament usvojio je tesnom većinom u prvom čitanju zakon koji omogućava američkim i evropskim investitorima da imaju do 49 odsto udela u gasnom transportnom sistemu Ukrajine. Za taj zakon glasalo je 229 poslanika, dok je njih 221 bilo protiv, a njihovim usvajanjem je stranim operaterima omogućeno da upravljaju distributivnim sistemom ukrajinskog gasa i podzemnim skladištima, javlja RIA Novosti.

U Nikolajevki je pogođena elektrana Foto Printscreen yt
U Nikolajevki je pogođena elektrana Foto Printscreen yt

13.03 - Intenzivne borbe između ukrajinske vojske i snaga samoodbrane vode se u Iljičjevki, gradiću kraj Jampolja, na putu ka Seversku. U Donjecku je saopšteno da će u gradu nestati vode. U Nikolajevki ukrajinske snage stežu obruč oko položaja samoodbrane.

Post by Игорь Стрелков. Юго-Восточный дневник.

12.00 - Ako Rusija ne interveniše, Novorusija će uskro izginuti, a Slavjansk će izginuti pre ostalih, saopštio je Igor Strelkov, komandant samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike. "Nikolajevka je okružena. Nema komunikaciju s garnizonom. Semjonovka i Nikolajevka su pod stalnim artiljerijskim napadima. Toliko je granata palo da ni Čečenija to nije videla", objavio je Strelkov na Fejsbuku. "Noćas su haubice u više navrata gađale Slavjansk. Stanovnike je uhvatila panila. Svi proklinju Kijev, Porošenka i... Rusiju. Koja nam je dala nadu i bacila nas na nemilost dželatima", piše Strelkov. "Stalno radi artiljerija i snajperi. Pešadiju praktično ne koriste - samo sranjuju sa zemljom naselja. Genodic u svom najčistijem obliku. Ako se Rusija u najskorije vreme ne uključi - Novorusija će ubrzo izginuti. Slavjansk će izginuti pre drugih", zaključio je on.

Razaranja u Kramatorsku Foto AP
Razaranja u Kramatorsku Foto AP

10.38 - Ukrajinske vlasti objaviće u ponedeljak 7. jula plan o koridorima za evakuaciju civilnog stanovništva iz zone vojnih operacija na istoku Ukrajine, saopštio je vicepremijer te zemlje Vladimir Grojsman. "Predviđen je veoma precizan i jasan plan akcije, koji će bitipredstaljen u ponedeljak, ali ovaj put biće raspoređeni određeni infrastrukturni objekti neophodni za koridor i pomoć ljudima", kazao je on, prenosi Interfaks.

Donjeck: Spasite narod Donbasa Foto AP
Donjeck: Spasite narod Donbasa Foto AP

09.46 - Ukrajinska artiljerija opet je napala grad Donjeck, samopštila je pres služba Donjecke Narodne Republike. U granatiranju su teško oštećene dve elektrane i sitaucija je kritična, javlja RIA Novosti.

http://www.youtube.com/watch?v=9zH9F2Dh_nw
09.39 Lugansk

09.37 - U trospratnoj zgradi policije u Odesi jutros je došlo do eksplozije u kojoj je poginuo jedan čovek, javlja RIA Novosti. Delo je okarakterisano kao terorizam i podneta je krivična prijava.

Valerij Bolotov Foto Reuters

09.33 - Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike Valerij Bolotov raspustio je vladu LNR. Vlada je raspuštena prestankom važenja Zakona o kabinetu ministara LNR i stupanjem na snagu Zakona o sistemu izvršnih organa državne vlasti LNR.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track