UŽIVO DAN 39 Putin nazvao Obamu, ovaj mu poručio da povuče trupe!
Foto: REUTERS

Razgovarali o krizi u Ukrajini

UŽIVO DAN 39 Putin nazvao Obamu, ovaj mu poručio da povuče trupe!

Planeta -
Predsednik Rusije Vladimir Putin, nazvao je večeras Baraka Obamu, a dvojica lidera razgovarali su o krizi u Ukrajini. Beloruski predsednik je iznenađen zbog čega Ukrajinci nisu odbranili Krim. Tatari nameravaju da raspišu sopstveni referendum

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin pozvao je večeras predsednika SAD Baraka Obamu, koji boravi u Saudijskoj Arabiji, kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u Ukrajini. Ovo je prvi put da je Putin imao inicijativu da razgovora sa Obamom, od kada je Vašington uveo sankcije protiv visokih ruskih zvaničnika zbog ruske aneksije Krima.

Bela kuća je saopštila da je tokom telefonskog razgovora američki predsednik zatražio od Putina da povuče ruske trupe, koje se trenutno nalaze na granici sa Ukrajinom.

Obama je od Putina takođe zatražio od predsednika Rusije da ponudi konkretne predloge za rešavanje krize u Ukrajini. Dvojica lidera su se složila da bi uskoro trebalo ponovo da se sastanu državni sekretar Džon Keri sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim, kako bi razmotrili dalje korake u rešavanju krize.

Inače, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potvrdio je danas da je Krim de fakto deo Ruske Federacije, ali je iznenađen zbog čega su Ukrajinci tako lako odustali od poluostrva.

Današnji dan obeležila je vest da Tatari nameravaju da raspišu sopstveni referendum o statusu Krima. Ukrajinski poslanik i vođa Tatara Mustafa Džemilev, rekao je da 90 odsto Tatara uopšte nije ni izašlo na referendum o prisajedinjenju Krima Rusiji."Za razliku od ruskog, naš referendum neće biti falsifikovan.

00.00 Ukrajinski premijer Jacenjuk izjavio je da će uz pomoć zapadnih partnera, koji su spremni da se uključe u dijalog, da razgovaraju sa Rusijom o ekonomskim odnosima.

23.33 - Pojedine zemlje u Savetu bezbednosti pokušavaju da "naduvavaju" situaciju oko Ukrajine, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.Prema njegovim rečima, takve akcije neće pomoći da se reši kriza, koja je trenutno u Ukrajini,ali zbog teške političke situacije.

23.07 - Premijer Ukrajine Jacenjuk izjavio je večeras da će Krim biti vraćen Ukrajini, i pozvao stanovnike Krima da ostanu Ukrajinci "u duši, ali i po nacionalnosti".

22.51 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je da ga je Putin uveravao da nema nameru da organizuje dalje upade na ukrajinsku teritoriju.

22.16- Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je večeras Baraka Obamu, a dvojica lidera razgovarali su o krizi u Ukrajini. Obama je u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ponovio zahtev da se ruske trupe povuku sa istočne granice Ukrajine.

Kremlj je saopštio da je Putin skrenuo pažnju Obami na "divljanje ekstremista" u Ukrajini i predložio "moguće korake međunarodne zajednice za pomoć stabilizaciji stanja" u Ukrajini.

22.05 - Sjedinjene Američke Države i Evropska unija osudile su jučerašnju blokaru parlamenta u Kijevu, od strane aktivista Desnog sektora."Ovo je veoma težak period za Ukrajinu, i potrebno je izbegavati nasilje",piše u zajedničkom saopštenju SAD i EU.

21.56 - Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt napisao je na svom Tviter profilu da je zabrinut oko situacije na Krimu i Tatara, kojit tamo žive. On je pozvao OEBS da hitno reaguje po pitanju Tatara.

21.35 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da su ukrajinske vlasti uspele da održe situaciju u zemlji pod kontrolom i da ne podlegnu provokacijama sa strane.

21.22 - Oligarh Petro Porošenko planira da se kandiduje za predsednika Ukrajine, a izbori će se održati 25. maja.

21.15 - Parlamentarna delegacija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) danas je, po završetku predizborne posete Ukrajini, naglasila važnost održavanja demokratskih izvora kao odgovora na istorijske izazove sa kojima se suočava zemlja."Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandr Turčinov i drugi uverili su nas da će Ukrajina učiniti sve da se sprovedu slobodni i demokratski izbori u vreme istorijskih spoljnih i unutrašnjih izazova. OEBS, sa svoje strane, ističemo da će čisti izbori, možda, biti najmoćniji odgovor koji bi zemlja mogla da ponudi na aktuelnu krizu", rekao je Žoao Soareš, specijalni koordinator kratkoročne posmatračke misije OEBS-a na predstojećim predsedničkim izborima 25. maja u Ukrajini.

20.58 - Dvojica američkih senatora Džon Mekejn i Lindzi Grejem zatražili su danas od predsednika Baraka Obame da Ukrajini pošalje oružje, navodeći da "ruska agresija treba da bude poziv na buđenje" Zapadu, javio je AFP. "Pozivamo predsednika Obamu, kao i naše NATO saveznike, da odmah udovolje ukrajinskoj vladi i pošalju joj vojnu podršku", naveli su dvojica senatora u saopštenju.

20.27 - Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, izjavio je da je iznenađen zašto se Ukrajina ne bori za Krim, ako tvrde da je njihova zemlja."Krim je de fakto deo ruske teritorije, ali mi nije jasno, kada već Ukrajinci tvrde da je njihova teritorija, zašto povlače vojsku sa Krima, i zbog čega se ne bore", rekao je Lukašenko.

20.00 - Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da Peking neće stati ni na stranu EU ni na stranu Rusije, kada je u pitanju kriza u Ukrajini."Kina nema privatne interese kada je Ukrajina u pitanju.Uključene strane bi trebalo diplomatskim putem da reše sukobe", rekao je kineski predsednik.

19.50 - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko planira da se sastane sa privremenim ukrajinskim predsednikom Turčinovim, kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u Ukrajini. On je naglasio da želi da bude posrednik u dijalogu između Ukrajine i Rusije.

19.40 - Lokalni zvaničnici u Sevastopolju saopštili su da su penzije na poluostrvu krenule da se isplaćuju u rubljima.

19.20 - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da, kad bi bila na mestu vlasti u Moskvi, ne bi bila zadovoljna rezultatom glasanja članica Saveta bezbednosti UN o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje referendum na Krimu.

18.43 - Evropska unija ne bi trebalo da uvede ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji, jer to nije u interesu Evrope, a posebno Mađarske, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

18.29 - Ukrajina će nastaviti da snadbeva Krim vodom, izjavio je ministar regionalnog razvoja Vladimir Groisman.

18.13 - Ukrajina i dalje nastavlja da kontroliše vazdušni prostor iznad Krimskog poluostrva, rekli su iz Uprave za avijaciju.

17.40 - Ruske vlasti saopštile su danas da su odgovorile na zapadne sankcije koje su Moskvi uvedene zbog događaja u Ukrajini, ali nisu precizirale u čemu se taj odgovor sastoji, javile su agencije. Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič izjavio je da su neke zapadne zemlje sledile primer SAD i proširile sankcije protiv Rusije, a da je Moskva preduzela uzvratne mere, koje su većinom recipročne.

16.50 - Premijer Moldavije Juri Leanka pozvao je danas Evropsku uniju, SAD i Rusiju da spreče raspad njegove zemlje jer postoji bojazan da bi Rusija mogla da pripoji separatističku oblast Pridnjestrovlje.

16.03 - Međunarodni monetarni fond (MMF) i vlada Ukrajine trenutno pregovaraju o isplati prve tranše međunarodne pomoći u iznosu od tri milijarde dolara, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo finasija.

Foto: AP
Foto: AP

15.30 - Savet bezbednosti UN (SB) će danas i u ponedeljak održati sastanke posvećene situaciji u Ukrajini, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo inostranih poslova.

14.37 - Moskva je danas odbacila optužbe da Rusija predstavlja vojnu pretnju Ukrajini i započela pripreme za okončanje bilateralnih sporazuma sa Ukrajinom u vezi ruske Crnomorske flote.

14.16 - Nekoliko stotina pripadnika Desnog sektora opkolilo je ukrajinski parlament, sa namerom da izvrše pritisak da ministar unutrašnjih poslova podnese ostavku.

14.06 - Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) An Braser nije odbacila mogućnost da Rusija bude isključena iz članstva u Savetu Evrope zbog Ukrajine. "Sve se može dogoditi. Teško je reći kako će se sadašnja kriza u odnosima Rusije i Evrope razvijati. Mi smo i 2008. izneli stav da su akcije Moskve neprihvatljive, kada su ruske trupe ušle u Gruziju, ali tada Rusija nije otišla predaleko – rekla je Braser, a prenela ukrajinska agencija Ukrinform.

13.40 - Ruska vlada donela je odluku da za podršku Krimu i Sevastopolju ove godine izdvoji 13 milijardi rubalja (368 miliona dolara), objavljeno je danas na sajtu vlade.

13.02 - Sankcije koje su SAD i EU nametnule Rusiji mogle bi negativno da utiču na američku i evropsku ekonomiju, izjavio je novinarima predsednik SAD Barak Obama posle razgovora s italijanskim premijerom Mateom Rencijem, izveštava ruska Pravda. Amerika i evropski partneri rade sve što je u njihovoj moći da ne naškode svojoj ekonomiji, a da uzdmaju Rusiju. Obama je čak izjavio da se nada da Vašington neće morati da nameće Moskvi teške sankcije.Inače, Senat SAD odobrio je konačno sve sankcije koje su uvedene nizu ruskih zvaničnika i biznismena.

On je takođe kazao da Rusija mora da povuče svoju vojsku sa granice s Ukrajinom i započne pregovore s vladom u Kijevu i međunarodnom zajednicom.

12.28 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su događanja na Krimu pokazala visok stepen spremnosti Oružanih snaga Rusije i zahvalio vojnicima stacioniranim na poluostrvu na uzdržanosti i profesionalizmu

12.07 - Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel izjavio je danas da za sada ne vidi razumnu alternativu uvozu gasa iz Rusije. Gabriel je na skupu u Osnabriku rekao da se "u javnoj debati o nemačkoj energetskoj situaciji i zavisnosti od ruskog gasa stiče utisak kao da postoje i druge mogućnosti". To, međutim, nije tačno, istakao je Gabrijel i dodao da se Rusija "čak i u vreme "hladnog rata" pridržavala ugovora o isporukama gasa".

11.40 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se sva vojna oprema i oružje, koje nisu prebačeni u redove ruske vojske, sa Krima vrate u Ukrajinu.

11.27 - Moskva se nada da će evropski partneri realno primiti situaciju u Ukrajini i na Krimu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, otvarajući pregovore sa kiparskim kolegom Joanisom Kasulidisom, prenele su danas RIA Novosti. "Razmotrićemo stanje u Ukrajini i u okviru toga i na Krimu", rekao je Lavrov. "Nadam se da će evropski partneri prihvatiti realno tu situaciju". Ministar spoljnih poslova Kipra je sa svoje strane rekao da bi voleo da od Lavrova čuje ocenu stanja u Ukrajini, naglašavajući da "Evropska unija ima jasan stav po tom pitanju".

11.24 - Rusija namerava da izgradi prugu na deonici Zuravka-Čertkovo kako bi zaobišla Ukrajinu, a za ovaj poduhvat izdvojiće između 45 i 60 milijardi rublja, javlja Iter Tass.

10.52 - Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji sebe i dalje smatra šefom države, pozvao je danas Ukrajince da održe referendum kojim bi se svaki region opredelio da li želi da ostane u sastavu Ukrajine. U pismu "ukrajinskom narodu", koje je objavio Itar-Tas, Janukovič poručuje Ukrajincima da ne dozvole da ih "iskoriste samozvanci", i da "zahtevaju održavanje referenduma o opredeljivanju svakog regiona u sastavu Ukrajine". On je naveo da "anarhija koja caruje" u Ukrajini nema nikakve veze sa demokratijom, te da je "apsolutno logično" da su protesti na jugoistoku Ukrajine "prirodna reakcija gusto naseljenog industrijskog kraja na državni prevrat".Janukovič je optužio Zapad za "svrgavanje legalne vlasti u Ukrajini".

09.28 - Mađarska se protivi tome da Evropska unija uvede novu seriju ekonomskih sankcija Rusiji zbog njene intervencije u Ukrajini, izjavio je danas premijer te zemlje Viktor Orban. "Ovo bi bila treća serija ekonomskih sankcija i bio bi uspeh da ih izbegnemo jer to nije u interesu Evrope, a još manje Mađarske", rekao je Orban za ekonomski dnevnik "Vilagazdašag". On je rekao da za sada ukrajinska kriza i političke sankcije nisu nanele štetu mađarskom nuklearnom sporazumu sa Moskvom i da se nada da će tako i ostati.

10.00 - Ruske vlasti moraju biti svesne ko od građana Rusije ima rusko, a ko inostrano državljanstvo, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, dodajući da se, prema onima koji sakrivaju takvu informaciju, mora ponašati sa odgovornošću, prenosi Unian. "Smatram da imamo pravo da znamo ko živi u Rusiji i čime se bavi", naveo je predsednik Rusije, dodajući da odgovornost onih koji kriju svoje državljanstvo mora postojati iako ta odgovornost ne treba da bude prestroga.

09.49 - Krim i Sevastopolj dobiće ove godine od Vlade Rusije 13 milijardi rublji za ekonomske i društvene reforme, javlja Interfaks. Odluka je doneta na sednici vlade.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

09.42 - Vrhovna Rada Ukrajine formirala je posebnu komisiju koja će istražiti smrt Aleksandra Muzička, jednog od vođa organizacije Desni sektor, javlja Unian. Za ovu odluku glasalo je 232 od 277 deputata. Podsetimo, Muzičkovo telo sa ranama od metka, pronađeno je 25. marta u blizini grada Rivna.

Viktor Janukovič: Odleteo s funkcije, sad i iz partije                    Foto Reuters
Viktor Janukovič: Odleteo s funkcije, sad i iz partije Foto Reuters

09.33 - Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič biće izbačen iz svoje Partije regiona, piše britanski Telegraf. Zamenik predsednika te stranke Boris Kolesnjikov izjavio je da će Janukovič biti izbačen iz članstva na sutrašnjoj partijskoj konferenciji. Partija regiona pokušava na taj način da povrati poverenje glasača uoči izbora, zakazanih za maj.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

09.07 - Ukrajinske vlasti upozorile su Evropsku uniju da bi prenos ruskog prirodnog gasa u EU, preko ukrajinske teritorije, mogao da bude obustavljen. "Nema mnogo vremena za organizovanje isporuke prirodnog gasa iz zemalja EU za Ukrajinu. Iako je taj problem brzo rešen, postoji mogućnost da se ponovi 'rat za gas' iz 2009. godine, uz isti scenario i iste ekonomske posledice, pa čak i potpunu obustavu isporuke gada Zapadu", poručio je ukrajinski ministar za energetiku i rudarstvo, Jurij Prodan, u pismu upućenom komesaru za energetiku EU Ginteru Otingeru.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

08.55 - Tokom poslednjih nekoliko dana Rusija nastavlja sa povećanjem vojnog prisustva u blizini granice sa Ukrajinom, prenosi gupa "Informacioni otpor", javlja Unian.

08.48 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine uskoro će objaviti audio zapise iz slučaja Muzičko, koji bi mogli da rasvetle okolnosti pod kojima je Aleksandar Muzičko ubijen, najavio je Arsen Avakov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

08.03 - Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Ukrajini je kontraproduktivna mera, a aneksiju Krima uzaludno je preispitivati, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljih poslova, koje apeluje na međunarodnu zajednicu da stabilizuje situaciju u Ukrajini. Inače, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas održava sastanak o situaciji u Ukrajini.

Pentagon (Foto: Reuters)
Pentagon (Foto: Reuters)

07.57 - Sjedinjene Američke Države nastavljaju da prate pomeranje i promene u broju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. Istovremeno, zvanični Vašington ne vidi razlog zašto bi verovao zvaničnoj poziciji Rusije da su vojni manevri deo vojne vežbe koja je u toku, navodi kontraadmiral Džon Kirbi, portparol Pentagona, prenosi Itar-Tass. Kirbi je dodao da, čak i ako se radi samo o vojnoj vežbi, ona neće doprineti smirivanju situacije.

07.50 - Grad Harkov se sprema da primi imigrante sa Krima, a uspostavljena je i vruća linija kako bi izbeglicama pružile adekvatne informacije, prenosi Unian. "Veliki broj poziva dolazi od ljudi koji imaju boravišnu dozvolu u Ukrajini, ali ne i državljanstvo, zbog čega ne mogu da pređu granicu, pa se interesuju kako da to učine", izjavila je Valentina Kostenko, zamenik predsedavajućeg Crvenog krsta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

07.35 - Ruske specijalne službe šire dezinformacije kako bi izazvale paniku u Ukrajini i dovele do eskalacije situacije, prenosi Unian navode izvora iz Bezbednosne službe Ukrajine. "Još od 20. marta ruska tajna služba redovno širi svakakve dezinformacije sa namerom izazivanja panike. Možete to nazvati igrom nerava", navodi izvor.

Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Julija Timošenko (Foto: Reuters)

07.20 - Prvi čovek nemačkog parlamenta Norbert Lamert kritikovao je nameru Julije Timošenko, bivše premijerke Ukrajine, da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima, prenosi Špigel. "Smatram da ona ne ispunjava uslove potrebne za političkog vođu Ukrajine", rekao je on dodajući da je Ukrajini potreban vođa koji će ujediniti državu.

07.15 - Pripadnici ultradesničarske organizacije Desni sektor danas održaće mirne proteste ispred Vrhovne Rade Ukrajine kako bi zatražili ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, javlja radio Svoboda. "Protest je uperen protiv jedne osobe, ne protiv države", izjavio je Andrej Bondarenko, jedan od vođa Desnog sektora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track