UŽIVO DAN 56  KRENULI TENKOVI: Putin pozvao  Obamu da spreči upotrebu sile i krvoproliće!
Foto: Beta Ap

Da razum prevlada haos

UŽIVO DAN 56 KRENULI TENKOVI: Putin pozvao Obamu da spreči upotrebu sile i krvoproliće!

Planeta -
Kolone ukrajinskih tenkova i oklopnih transportera krenule prema gradovima na istoku Ukrajine. Putin u telefonskom razgovoru apelovao na Obamu da spreči izbijanje masovnih sukoba. Turčinov naredio vojno- policijsku akciju i tražio pomoć UN. U Gorlovki dogovor policije i demonstranata
1 / 8 Foto: REUTERS

KIJEV - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov potpisao je ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje. On je ranije najavio pokretanje "sveopšte antiterorističke operacije" sa ciljem da ukrajinske vlasti povrate kontrolu nad policijskim i vladinim zgradama koje su prethodnih dana zauzeli proruski demonstranti u desetak gradova na istoku zemlje.

Turčinov je ranije predložio zajedničku operaciju sa mirovnim snagama UN na istoku Ukrajine, u telefonskom razgovoru sa Ban Ki-Munom.

"Uz vašu pomoć će biti izvedena antiteroristička operacija na istoku zemlje", rekao je Turčinov navodeći da je situacija u Donjecku i regionima Luganska, ponovljeni scenario koji je Rusija odigrala sa Krimom.

"Rusija šalje na istok naoružane specijalne jedinice koji svojim akcijama ugrožavaju hiljade građana", konstatovao je Turčinov tvrdeći da je razlika u tome što većina ne podržava separatiste.

01.50 - Američki predsednik Barak Obama rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da su SAD za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini, ali je oštro kritikovao Rusiju zbog toga što je napravila poteze koji ne doprinose takvom rešenju. "Predsednik je jasno stavio do znanja da je diplomatski put otvoren i da se mi zalažemo za njega, ali potezi Rusije nisu u skladu sa tim niti vode ka tome", izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

01.20 - Ukrajinski oružane snage se pripremaju da sprovedu naloge od Nacionalnog saveta za odbranu i bezbednost ( NSDC ), rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Mihail Koval na lokalnoj televiziji

00.45 - Pristalice federalizacije Ukrajine (pro-ruski demonstranti) podigli su u blokade na tri glavna puta prema Slavjansku, posle vesti da se prema njemu kreće kolona ukrajinskih tenkova

00.35 - Oklopni transporteri ukrajinske vojske napreduju prema gradu Kramatorsk u Istočnoj Ukrajini. Proruski demonstranti su u tom gradu zauzeli zgradu lokalne uprave

00.10 - Kolona ukrajinskih tenkova i teške vojne opreme kreće se prema Slavjansku gradu na istoku Ukrajine, javlja Itar-Tass citirajući vd gradonačelnika Vjačeslava Ponomareva. Demonstranti su ignorisali ultimatum privremenog predsednika, a Ponomarev ističe da su svi spremni za odbranu i da prate situaciju . "Ipak mi ne želimo krvoproliće , posvećeni smo pregovorima ", poručio je gradonačelnik Slavjanska.

23.45 - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorio je na opasnost dalje eskalacije sukoba u Ukrajini. On je, u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF, rekao da ukrajinska vlada mora ""definitivno da deluje“ i da ne može gledati u stranu. Kurc je dodao da je nasilje ""pogrešan odgovor"", jer bi to vodilo ka potpunoj eskalaciji.

22.05 - Predsednik Rusije Vladimir Putin apelovao je u telefonskom razgovoru na predsednika SAD Baraka Obamu da upotrebi sve kapacitete američke strane i spreči upotrebu sile i krvoproliće u Ukrajini, saopštio je danas Kremlj. Ruska strana je istakla da su protesti u Donjecku, Lugansku, Harkovu, Slavjansku i drugim gradovina u jugoistočnoj Ukrajini rezultat nespremnosti i nesposobnosti lidera u Kijevu da uzmu u obzir itnerese Rusa i stanovništva koje govori ruski, naveo je Kremlj, a preneo Itar-Tas.

21.17 - Evropska unija traži od Rusije da odmah povuče trupe sa ukrajinske granice i prestane sa destabilizacijom Ukrajine, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posle sastanka evropskih šefova diplomatija u Luksemburgu."Bezrezervno osuđujemo incidente i preuzimanje policijskih stanica u gradovima na jugoistoku Ukrajine", rekla je Ešton na konferenciji za novinare, ponavljajući podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ona je rekla da su ministri odlučili da prošire spisak lica kojima je zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje novcem u evropskim bankama, ali nije otkrila nikakve dodatne detalje.

Izričiti zahtevi EU: Ketrin Ešton
Izričiti zahtevi EU: Ketrin Ešton

20.55 - Kanadski premijer Stiven Harper kaže da su akcije Rusije protiv Ukrajine "agresivne, militarističke i imperijalističke"" i da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučan u nameri da "vrati (istorijski) sat unazad". "Ruski provokatori koje je poslap Putinov režim zauzimaju 10 zgrada u istočnoj Ukrajini", rekao je kanadski premijer i dodao da je to najozbiljnija pretnja miru i stabilnosti u svetu od kraja Hladnog rata, prenela je agencija AP.

20.40 - Bela kuća najavila je da će američki predsednik Barak Obama uskoro razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, možda već u toku večeri, i demantovala da SAD razmatraju mogućnost slanja vojne pomoći Ukrajini. "Tražimo razne mogućnosti da pokažemo našu snažnu podršku za Ukrajinu, uključujući diplomatska i ekonomska sredstava", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni. "Ne razmatramo aktivno vojnu pomoć, ali preispitujemo svu pomoć koju možemo da pružimo", kazao je Karni, preneo je Rojters.

20.30 - Ukrajinski policajci i proruski aktivisti nalaze se zajedno u sedištu policije u Gorlovki pošto su, kako javlja BBC (Bi-Bi-Si), napravili svojevrstan dogovor o kohabitaciji. U Gorlovki je jutros došlo do sukoba između policijskih snaga i nekoliko stotina proruskih demonstranata koji su pokušali da istaknu rusku zastavu na ulazu u zgradu policije, nakon čega je policija na njih otvorila vatru. U međuvremenu se situacija smirila, i BBC prenosi da su policajci i demonstranti postigli dogovor koji omogućuje policiji da nesmetano nastavi sa radom.

http://www.youtube.com/watch?v=niatvYnNX00

20.15 - Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu stiže "mnogo poziva za pomoć" iz istočne Ukrajine i on s "velikom zabrinutošću" prati tamosnje stanje, objavio je njegov portparol. "Nažalost, dobijamo mnogobrojne zahteve, lično upućene Putinu, iz istočnih oblasti Ukrajine, u kojima se traži pomoć - da se interveniše na jedan ili drugi način", rekao je portparol Dmitrij Peskov.

19.55 - Bela kuća je potvrdil da je direktor CIA Džon Brenon tokom vikenda boravio u Ukrajini... "Priznanje" je usledilo posle niza optužbi pro-ruskih snaga, ai i same Rusije, da je " zaslugom" direktora CIA, privremeni predsednik Ukrajine Turčinov izdao naređenje za napad vojske i policije na istok Ukrajine

19.50 - Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je sadašnjeg premijera Krima, Sergeja Aksjonova, za vršioca dužnosti gubernatora tog poluostrva. Putin, koji je se danas sastao sa Aksjonovim u svojoj rezidenciji u Moskvi, zahvalio je krimskom premijeru na pomoći u pripajanju Krima Rusiji, rekavši mu: "To je pre svega Vaše dostignuće". Aksjonov je obećao Putinu da ga neće razočarati.

19.15 - Više nema dileme da li Ukrajini preti građanski rat, već samo da li će se i koliko proširiti i da li će dovesti do masovnih žrtava i mešanja stranih sila u sukob koji je faktički počeo, ocenili su danas domaći analitičari.

18.30 - Jedan ruski avion nekoliko puta je proleteo u subotu u blizini američkog ratnog broda "Donald Kuk" u Crnom moru, u periodu dužem od 90 minuta, izjavio je danas neimenovani predstavnik američke vojske, a prenosi Asošijeted pres, dodajući da se to desilo "usred eskalacije napetosti u tom regionu". Ruski avion je izgledao nenaoružan, a ti preleti završeni su bez incidenta, navodi američka novinska agencija.

SU-24
SU-24

17.53 - SAD razmatra slanje oružja Ukrajini, gde su proruski demonstranti na istoku zauzeli zgrade državne administracije u više gradova, izjavio je danas savetnik američkog državnog sekretara Džona Kerija.

Foto: AP
Foto: AP

17.26 - Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije su danas kritikovali Rusiju zbog zaoštravanja situacije na istoku Ukrajine i zapretili Moskvi novim sankcijama. "Ovo što se dogodilo u poslednjih 48 sati je jasno novo zaoštravanje krize u Ukrajini i veoma je opasno", rekao je britanski ministar Vilijan Hejg po dolasku na sastanak u Luksemburgu.

http://www.youtube.com/watch?v=wmEpI69ZYGU

17.19 - Proruski aktivisti uspostavili su danas kontrolu nad vojnim aerodromom u Slavjansku, na istoku Ukrajine, rekli su očevici na koje se poziva ruska agencija Itar-Tass.

17.03 - Zvanična Moskva izrazila je danas očekivanje da će Ukrajina, koja je uz Rusiju garant rešavanja "pridnjestrovskog pitanja", ispunjavati svoje obaveze i dati značajan doprinos traženju održivog rešenja pridnjestrovskog konflikta mirnim putem.

Foto: AP
Foto: AP

16.51 - Potpredsednik SAD Džo Bajden će posetiti Ukrajinu 21. i 22. aprila, gde će sastati sa vršiocem dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandrom Turčinovim, javlja Itar-Tass.

16.32 - Predsednik Rusije Vladimir Putin sa dubokom zabrinutošću prati razvoj događaja na istoku Ukrajine, rekao je danas Putinov portparol Dmitrij Peskov. Na pitanje kakva je reakcija Putina, Peskov je rekao: "Na žalost, takvih poziva iz regiona istočne Ukrajine ima puno, upućenih lično Putinu s molbom da pomogne, da se na ovaj ili onaj način uključi. Predsednik Rusije sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u tim regionima. To je sve što mogu da kažem."

15.57 - Separatisti su zauzeli još jednu zgradu u Donječkoj oblasti, odnosno zgrad gradskog veća u Marijupolju, gde su postavili svoju zastavu i barikiade.

15.38 - Vojni kamioni sa bacačima granata, snajperima i drugim naoružanjem stigli su u Slavjansk da podrže vojsku, prenosi agencija Unian.

15.04 - Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije formalno su danas odobrili milijadu evra finansijske pomoći Ukrajini, ali i proširili listu funkcionera bivšeg režima kojima je zabranjeno da putuju i raspolažu imovinom u EU. Milijarda evra je deo mnogo obimnijeg paketa planirane finansijske pomoći Ukrajini, koja je na ivici bankrotstva, dok regioni na istoku zemlje pokušavaju da se otcepe i pripoje Rusiji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

14.55 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je pozvao Pariz da spreči vlasti u Kijevu da upotrebe snage bezbednosti ili vojsku protiv demonstranata u ukrajinskim gradovima, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. Rusija je naglasila neophodnost hitnog okončanja kijevske politike povećanja provokacija u već kritičnoj situaciji u južnim i istočnim oblastima Ukrajine, prenela je agencija Itar Tass.

14.17 - Mapa svih gradova kojih su separatisti u ukrajinskom reginou Donjecku okupirali.

13.42 - Proruski aktivisti zarobili su šefa policije u gradu Gorlovka kome su naneli povrede glave. On je odveden u zgradu Regionalne državne administracije u Donjecku, ali je nešto kasnije oslobođen.

13.30 - Separatisti u Donjecku se pripremaju da zauzmu aerodorom, železničku stanicu i vojne baze, objavljeno je danas na sastanku "Stanovnici republike Donjeck", prenosi Espreso TV.

13.23 - Švajcarska, koja trenutno predsedava Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), saopštila je da će danas održati vanredni sastanak Stalnog saveta posvećen trenutnoj situaciji u istočnim oblastima Ukrajine.

13.13 - Pojedini pripadnici policije u Gorlovki su pod komandom pukovnika ruske vojske. "Predstavljen je pukovnik ruske vojske iz Simferopolja, čovek koji je bio civilu, Šulcenko ALeksandar Fedorovič", izjavio je Gončarenk, prenosi Uninan.

12.31 - Moguće je da je Rusija "iza scene" imala ulogu u eskalaciji tenzija na istoku Ukrajine, izjavila je danas portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. "Raspolažemo informacijama iz velikog broja izvora koji ukazuju na to da je Rusija možda igrala pozadinsku ulogu u izbijanju sukoba", rekla je portparol na konferenciji za štampu u Berlinu, a preneo Rojters.

12.25 - Građani istočnih regiona Ukrajine gde se govori ruski trebalo bi da budu uključeni u pripreme referenduma koje vlasti u Kijevu najavljuju za sedeći mesec, kaže Segej Lavrov.

12.19 - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da tek treba proučiti predlog ukrajinskog predsednika o nacionalnom referendumu kao rešenju za prevazilaženje krize. “Još uvek nemamo detalje predloga i tek ćemo videti šta on podrazumeva” rekla je Ešton.

12.10 - U Gorlovki proruski aktivisti zauzeli su policijsku stanicu, ali pripadnici policije odbijaju da predaju oružje. Demonstaranti su im obećali da će pucati, ukoliko ne pređu na stranu naroda u sledeća dva dana. Ispred zgrade čuju se demonstranti koji uzvikuju "Rusija" i "Berkut".

Dešavanja u Gorlovki uživo možete pratiti OVDE.

11.48 - Učesnici protesta u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku jutros su saopštili da ne nameravaju da prihvate uslove ultimatima, da se predaju i da odustanu od svojih zahteva. "Svi su raspoloženi veoma patriotski. Držimo svoju poziciju. Ljudi ne da ne odustaju, nego ih dolazi sve više i više. Niko ne namerava da se preda. Sveštenik nas je ispovedio, nemamo kud da se povlačimo", rekao je agenciji Interfaks član koordinacionog saveta Luganske oblasti Aleksej Čmulenko.

Prema rečima jednog aktiviste, situacija u Donbasu ostaje mirna, zabeležene su samo pojedinačne provokacije, a snage lokalne samoodbrane kontrolišu situaciju. "Resursa imamo dovoljno, municije dovoljno, voda, hrana - s time nema problema. Jedino se, naravno, oseća psihološki pritisak, ali niko se ne predaje. Štaviše, formiramo tzv. "zeleni koridor" od kontrolnih punktova između Donjecke i Luganske oblasti da bi naše snage i posmatrači mogli da se neometano kreću među regionima", ispričao je Čmulenko. Kako je dodao, snage samoodbrane su formirale mobilne grupe, sposobne da se operativno prebacuju među naseljima u slučaju da se situacija iskomplikuje, prenosi sajt "Njuz.ru". U Slavjansku, gde je juče u sukobima poginulo nekoliko ljudi sa obe strane, noć pred istek ultimatuma prošla je mirno, a barikade na centralnom trgu Oktobarske revolucije veće su od ljudskog rasta.Kako prenosi RIA Novosti, u ovom trenutku u toku je stihijski miting pristalica federalizacije ispred rejonskog odeljenja milicije, a okupljeni skandiraju "Rusija, Rusija!" i "Slava Donbasu!".

11.39 - Situacija na jugoistoku Ukrajine treba da bude rešena kroz pregovore i bez upotrebe sile, izjavila je Julija Timošenko, šef partije Otadžbina i predsednički kandidat, javlja Kijev post.

11.23 - Predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov nije isključio mogućnost održavanja referenduma na nacionalnom nivou o državnom ustrojstvu istovremeno sa predsedničkim izborima raspisanim za 25. maj, izražavajući uverenje da će se ogromna većina izjasniti za jedinstvenu, unitarnu Ukrajinu. Prema njegovim rečima, problemi u istočnim regionima Ukrajine pojavili su se zbog "nesposobnosti da se odupre separatizmu" policije koja je formirana u vreme vladanja svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Turčinov je rekao da je potrebno hitno "obnoviti policiju patriotama iz istočnih regiona", dodajući da su "mnoge patriote upravo iz tih regiona izrazili spremnost da rade u policiji".

11.20 - Ruske vojne jedinice stacionirane uz granicu sa Ukrajinom, dovedene su u stanje pune borbene spremnosti, izjavio je Dmitro Timčuk, šef Centra za vojno-političke studije.

11.00 - Moskva nije zainteresovana za destabilizovanje Ukrajine, izjavio je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije. "Ako Kijev, zajedno sa EU i SAD tvrdi da su uhapšeni nekakvi ruski agenti, onda moraju dati i neke dokaze za to. Oni koji odobravaju pučističku vladu u Ukrajine i njeno obračunavanje sa demonstrantima Antimajdana, treba da odgovaraju za to", kazao je on. Lavrov je rekao i da Moskva želi od Vašingtona objašnjenje za izveštaje u ruskim medijima da je direktor CIA Džon Brenan posetio Kijev tokom vikenda. "Želeli bismo da shvatimo značenje izveštaja o hitnoj poseti direktora CIA, gospodina Brenana, Kijevu", rekao Lavrov. "Do sada nismo dobili nikakvo objašnjenje koje bi bilo razumno", rekao je Lavrov.

10.33 - Aleksandar Turčinov, predsednik Ukrajine, najavio je da će danas u podne razgovarati sa Ban Ki Munom, generalnim sekretarom UN, o aktuelnoj situaciji u Ukrajini. Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine je, zbog događaja na istoku zemlje, doneo odluku o početku opsežne antiterorističke operacije, uz angažovanje Oružanih snaga, saopštio je predsednik Vrhovne rade (skupštine) i vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov.

10.00 - Zamrzavanje računa Evropske kancelarije SMP Motorsport i rejsing, ugrožava učešće ruskih vozača trka automobula u većim evropskim prvenstvima, piše Kijev post.

09.44 - Oko 150 separatista u gradu Gorlovka, u Donjeckoj oblasti, pokušavaju da provale u zgradu policije zahtevajući da im se pripadnici policije predaju. Policajci su se zabarikadirali i spremni su da odbiju svaki napad. Demonstranti su pokušali da istaknu rusku zastavu na ulazu u tu zgradu, na što je policija odgovorila otvorivši vatru. Nije poznato da li je u tom incidentu neko povređen, ali je ruska zastava skinuta odmah nakon što je istaknuta. Demonstranti se i dalje nalaze ispred sedišta policije.Gorlovka je grad sa nešto više od 250.000 stanovnika i nalazi se u Donječkoj oblasti na istoku Ukrajine.

http://www.youtube.com/watch?v=jI4zApzeTkk

Stepan Kubiv (Foto: wikipedia)

09.19 - Dalje mešanje Rusije u događaje na istoku Ukrajine može imati ozbiljne makroekonomske posledice, uzrokujući destabilizaciju banaka i ugrožavajući bruto društveni proizvod Ukrajine, izjavio je guverner ukrajinske centralne banke, Stepan Kubiv. "Ključni rizik po ekonomiju predstavlja politika okupacionog karaktera", izjavio je Kubiv na marginama zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu, a prenela agencija Rojters. Kubiv je, takođe, istakao da je Ukrajina spremna da plati Rusiji cenu od 386 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što je ispod cene koju je zahtevala Moskva, i istovremeno naglasio da će Kijev platiti sve svoje račune.

09.03 - Najava vlasti u Kijevu da će angažovati vojsku da bi ugušila pobunu proruskih demonstranata na istoku Ukrajine predstavlja "kriminalni akt", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

08.51 - Dve osobe su ubijene u Slavjansku kada su nepoznate osobe ispalile hice u automobil kojim su se vozile, javlja Kijev post.

08.46 - Stanovnici Slavjanska su u strahu i ne izlaze na ulice a škole i vrtići su danas zatvoreni. Kako javlja Kijev post, jedna osoba je ubijena, a petoro je ranjeno u sukobima u nedelju. Još 10 osoba je povređeno u sukobima pristalica i oponenata Ukrajinske federalizacije u Harkovu.

08.30 - Sukobi u istočnoj Ukrajini, koje Rusija pokušava da prikaže kao građanski rat, zapravo je posledica organizovanih terorističkih grupa, izjavio je Juri Sergejev, stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama. "Teroristi predvođeni ruskim agentima uspostavili su kontrolu nad nekoliko administrativnih zgrada u regionu Donjecka", naveo je Sergejev, prenosi Unian. "Obaveštajni podaci govore da su ruske tajne službe prošlog meseca započele masivne operacije. Rusija je povećala broj vojnika uz granicu i počela da šalje subverzivne grupe od 10-20 agenata. Ukrajina poseduje dokaze o umešanosti ruskih tajnih službi u situaciju na istoku Ukrajine", naveo je on.

08.24 - Guverner Donjecka Sergej Taruta izrazio je verovanje da nasilje neće rešiti probleme i apelovao na stanovnike da pokažu uzdržanost. "Dragi sunarodnici. Mi žalimo. U Donbasu je ponovo prolivena krv. Izražavam svoje najdublje saučešće porodicama onih koji su izgubili živote 13. aprila", napisao je u izjavi Taruta.

07.39 - Predstavnik Francuske u SB UN pozvao je Rusiju da ne poriče umešanost svojih trupa u dešavanja u istočnoj Ukrajini. "Jasno nam je da eksplozija nasilja nije spontana i da se primenjuje krimski scenario - prvo su delovali proruski aktivisti, a zatim se pojavljuju ljudi u kamuflažnim uniformama", naveo je francuski predstavnik.

07.35 - Na Jutjubu je objavljen snimak, kako se navodi, američkog vojnog drona iznad Donjepetrovska.

http://www.youtube.com/watch?v=CnGL1Zi9vxo

07.20 - Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupiće se danas u Luksemburgu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini i odnose sa Rusijom. Sastanak će voditi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a osim Ukrajine, na dnevnom redu su Bosna i Hercegovina, Sirija i Tunis. Očekuje se da nakon eskalacije ukrajinske krize u regionu Donjecka, gde su tokom vikenda izbili oružani sukobi između policije i naoružanih proruskih demonstranata, ministarski savet proširi listu ruskih funkcionera kojima je zabranjeno putovanje i raspolaganje imovinom u EU. Sem toga, ministri će razgovarati i o pismu koje je ruski predsednik Vladimir Putin uputio šefovima 18 evropskih država, među kojima je i Srbija, u vezi sa gasom koji Rusija preko Ukrajine izvozi u Evropu.

06.55 - Posmatrači UN u Ukrajini tvde da su administrativne zgrade u Slavjansku zauzele dobro naoružani i organizovani pripadnici milicije, koji su nosili kalašnjikove i snajpere, javlja Unian.

06.54 - Rusi u Sevastopolju pružili podršku Srbiji i otpevali pesmu "Oj Kosovo, Kosovo".

http://www.youtube.com/watch?v=P9ttSWf0fhc

06.50 - Samanta Pauer, stalni predstavnik SAD u Ujedinjenim nacijama, navela je da su događaji u istočnoj Ukrajini izvedeni u režiji Rusije, prenosi Iter Tass. "Teško je pomiriti ponašanje Rusije sa njenom medijskom propagandom", kazala je ona.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

06.38 - Međunarodna zajednica treba da u najkraćem roku deeskalira situaciju u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Vitalij Čurkin, javlja Interfaks. "Situacija je veoma opasna i dalja eskalacija mora odmah biti sprečena", rekao je on.

06.30 - Francuska je, zbog krize u Ukrajini, nastavila da pojačava svoj vojni kapacitet u Crnom moru poslavši fregatu Dupliks, za borbu protiv podmornica, koja će izvršavati zadatke od 14. aprila do 1. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track