UŽIVO DAN 61 VASKRŠNJI RAT: Filaret: Rusija je neprijatelj, Kiril: Bože uništi planove Kijeva

Teško primirje

UŽIVO DAN 61 VASKRŠNJI RAT: Filaret: Rusija je neprijatelj, Kiril: Bože uništi planove Kijeva

Planeta -
Antiteroristička akcija je privremeno obustavljena tokom uskršnjih praznika. Prema jednoj anketi 46 odsto Ukrajinaca veruje da je rat moguć, dok 16,4 odsto njih smatra da je neizbežan. Ipak Vladimir Putin veruje da je moguća normalizacija odnosa Rusije i Zapada
1 / 3 Foto: Reuters

KIJEV - Operacije protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine obustavljene su tokom Uskrsa, izjavio je mininstar spoljnih poslova te zemlje Andrej Deščicja.

Deščica je rekao da je cilj operacije na istoku Ukrajine da se život vrati u normalu i zaštiti stanovništvo. "Antiteroristička akcija je privremeno obustavljena tokom uskršnjih praznika i neće se upotrebljavati sila protiv proruskih snaga", naglasio je Deščica.

Prema njegovim rečima, OEBS je voljan da počne pregovore sa "separatistima", prenosi BBC.

Inače, istraživanje koje je sproveo Međunarodni institut za sociologiju, pokazalo je da svaki šesti građanin jugoistoka Ukrajine smatra da je građanski rat neizbežan. Naime 46 odsto ispitanika veruje da je rat moguć, dok 16,4 odsto njih smatra da je neizbežan. Samo trećina stanovnika ne veruje da će do rata doći, pokazuju rezultati istraživanja.

Za federalizaciju: Demonstrantkinje u Donjecku
Za federalizaciju: Demonstrantkinje u Donjecku

23.45 -

Politika je bacila senku na Uskrs pošto je pravi "uskršnji rat rečima" izbio između Moskve i Kijeva u predvečerje tog velikog hrišćanskog praznika. Patrijarh Filaret, prvi čovek kanonski nepriznate Kijevske patrijaršije, "grmeo" je pred vernicima u prozapadnom Kijevu: Rusija je, kaže, "neprijatelj" čiji je "napad" na Ukrajinu osuđen na propast - jer je toliko zao i suprotan božjoj volji. U Moskvi, patrijarh Kiril je u molitvi za Ukrajinu pozvao Boga da "zaustavi projekte onih koji žele da unište svetu Rusiju".

Kiril je rekao da iako je Ukrajina "politički" posebna, "duhovno i istorijski" je jedno sa Rusijom, te se pomolio za "legitimno izabrane" vlasti.

22.15 - Rusija će morati da preduzme mere ako se NATO približi njenim granicama, poručio je večeras pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On je, gostujući u emisiji "Pravo znat" na TVC kanalu, upozorio NATO da će njegovo dalje proširenje i još jedan korak bliže granicama Rusije povući za sobom prekrajanje celokupne evropske strukture bezbednosti.

Govoreći o mogućem prijemu Ukrajine u NATO, Peskov je izrazio nadu da vojno-politička budućnost te zemlje neće predviđati takvo članstvo, prenele su ruske agencije.

21.05 - Svi brodovi ukrajinskih pomorskih snaga napustili su zaliv Sevastopolj i zaliv Donuclav, saopštila je pres služba vršioca dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandra Turčinova.

20.30 - Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril pozvao je u svojoj uskršnjoj poslanici na mir u Rusiji i Ukrajini i nastavak saradnje dva naroda. Patrijarh Kiril je tokom današnje službe u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi pozvao vernike da kleknu i pomole se za Ukrajinu.

18.15 - Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin „pravi demokrata“. On je, u intervjuu austrijskom dnevniku „Tiroler tagescajtung“, kazao da je Putin „zasigurno pravi demokrata, sa autoritarnim stilom“. „Sveukupno gledano, od sumnjivih nasilnih akcija na trgu Majdan, puča u Kijevu do pokušaja ukidanja ruskog jezika u istočnoj Ukrajini mogu da razumem strepnje i delovanje Putina“, objasnio je on.

Istovremeno je Štrahe kritikovao austrijsku spoljnu politiku, podsećajući da je Austrije neutralna zemlja, i da bi trebalo tako i da se ponaša u ovom konfliktu.

16.55 - Rusija razmatra više scenarija kada je reč o događajima u Ukrajini, rekao je danas Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, ističući da "nijedna zemlja ne može da ostane ravnodušna ako se rat odvija u blizini njene granice".

"Rusija, kao i svaka ozbiljna zemlja, ima više scenarija za događaje",

14.30 - Moskva: Snažna podrška Ukrajini. MIP Rusije saopštio je danas da će Rusija pružiti snažnu pomoć Ukrajini, kako bi prebrodila krizu u kojoj se nalazi, naglašavajući da odgovornost za smanjenje tenzija pre svega snose ukrajinske vlasti.

14.20 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je za državnu TV da "ništa ne sprečava" normalizaciju odnosa Rusije i Zapada koji su, zbog situacije u Ukrajini, najgori od vremena Hladnog rata. "To ne zavisi od nas. Ili ne samo od nas. To zavisi od naših partnera", rekao je ruski predsednik.

12.54 - Rusija je spremna da ponudi najširu podršku u rešavanju političke krize u Ukrajini, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin na sastanku sa ukrajinskim predsedničkim kandidatom Olegom Carevim, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. U razgovoru ruska strana je naglasila da pitanja rešavanja unutrašnje političke krize treba da rešavaju sami Ukrajinci u bliskom kontaktu sa specijalnom pomatračkom misijom OEBS-a, preneo je Itar Tass. Rusija je spremna da u ovome pruži najširu podršku, navodi se u saopštenju.

13.29 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk naložio je istražnim organima da pronađu odgovorne pojedince koji su učestvovali u diskriminaciji i širenju antisemitskih letaka, javlja Unian.

12.52 - Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine i kandidat na predsedničkim izborima, pozvala je demonstrante, političare i javne ličnosti da organizuju okrugli sto kako bi se sredila situacija u jugoistočnom delu Ukrajine, prenosi Kijev post.

12.12 - Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da pripadnici Desnog sektora nisu prisutni u istočnim delovima Ukrajine.

11.51 - Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je izbor bivšeg norveškog premijera Jensa Stoltenberga za šefa NATO-a, istakavši kako s njim ima "veoma dobre odnose". Za Stoltenberga, koji preuzima dužnost u oktobru, Putin smatra da bi mogao da popravi veze s Rusijom, ocenivši ga kao "veoma ozbiljnu i odgovornu osobu".S druge strane, Putin se nije povoljni izrazio o sadašnjem šefu NATO, Andersom Fogom Rasmusenom.On je ponovio optužbu da je Rasmusen, koji je bivši danski premijer, tajno snimio i posle obelodanio privatni razgovor između njih dvojice, što Rasmusen negira."Mislim da ništa ne sprečava normalizaciju odnosa i normalnu saradnju sa Zapadom. To ne zavisi od nas. Tačnije ne samo od nas. To zavisi od naših partnera", ističe Putin.

11.40 - Mustafi Cemilu, jednom od vođa krimskih Tatara, nije dozvoljen ulazak na teritoriju Krima, javlja Kanal 5, dodajući da nije dato objašnjenje za ovu zabranu.

11.27 - Vladimir Putin, predesnik Rusije, naveo je da postoji velika razlika između antiterorističkih akcija na severu Kavkaza 2000 godine, koje je sprovodila Rusija, i onih u Ukrajini koje sprovodi Kijev danas. "Na Kavkazu smo se suočili sa agresijom međunarodnog terorizma. U suštini to je bila formirana i dobro utrenirana banda koja je snabdevana i naoružavana iz inostranstva, a to je ogromna razlika", naveo je Putin.

On dao je kratak komentar povodom informacije da će bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič za Uskrs biti u Ukrajini. "To morate njega pitati", rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

10.45 - Državni serketar SAD Džon Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarali su telefonom o Ukrajini, na inicijativo američke strane. Keri je podsetio Lavrova da, u skladu sa dogovorima postignutim u Ženevi, svi demonstranti u Ukrajini treba da predaju oružje i oslobode okupirane zgrade.

10.20 - Kremlj poziciju zapadnih zemalja o Ukrajini smatra licemernom, izjavio je Dmitrij Peskov, pres sekretar predsednika Rusije Vladimira Putina. On se osvrnuo na četvoropartitni sastanak u Ženevi u kome su učestvovale EU, SAD, Ukrajina i Rusija. "Veće licemerije po pitanju međunarodnih zakona do sada nije viđeno. Putin i ja to nikada nismo videli", rekao je Peskov. "Rusija je zemlja koja traži dijalog sa svim zemljama sveta, zemlja koja je zainteresovana za uzajamnu korist od saradnje i koja ima jasan cilj - da uveća dobrobit svih Rusa", dodao je Peskov, dodajući da Rusija ipak ima "crvene linije" koje predsednik Putin neće preći.

09.36 - Veliki broj bojnih brodova i pomoćnih plovila mornaričkih snaga Ukrajine, koji su bili stacionirani na jezeru Donzulav, nakon što su bili zaplenjeni od strane ruskih snaga, podigao je zastave ukrajine i uputio se u Odesu.

09.10 - Olgi Čugurevoj (53) iz Harkova koja je, 13. aprila, šutirala povređene pripadnike Evromajdana tokom protesta, određen je kućni pritvor od 60 dana.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

08.44 - Krim će u potpunosti preći na rusku rublju u sledećih nekoliko nedelja, izjavio je Sergej Aksjonov, aktuelni šef Krima.

07.49 - Pripadnici federalista u Slovjansku upali su u romsko nasilje i, preteći oružjem, tukli su i opljačkali stanovnike, javlja Unian. Kako se navodi, napadači su izjavili da deluju po naređenju Vjačeslava Ponomareva, tzv gradonačelnika naroda.

07.20 - Kijev je obećao da će svim regionima Ukrajine dozvoliti da samostalno odluče o statusu ruskog jezika, pozivajući na "mir i jedinstvo". Za to vreme vojne trupe ostaju u Istočnoj Ukrajini iako su sve vojne operacije stavljene u status "neaktivne".

Vjačeslav Ponomarev (Foto: Printscreen)
Vjačeslav Ponomarev (Foto: Printscreen)

07.10 - Federalisti u Slavijansku proglasili su "sezonu lova" na one koji govore ukrajinski, izjavio je njihov lider Vjačeslav Ponomarev. On je od građana zatražio da narodnoj miliciji prijave sve sumnjive osobe, a naročito one koji govore ukrajinski.

06.50 - Evropska unija, Sjedinjene Američke države i naročito Rusija nisu garant nepovredivosti Ukrajine. Ukrajinci treba da se oslone na sami sebe, izjavio je predstavnik Desnog sektora Andrej Bondarenko. On je dodao da su vodeće države sveta davale garancije za teritorijalni integritet Ukraijine, ali da od toga nije proizišlo ništa. "Mi smo branili Ukrajinu i nastavićemo to da činimo. Ukrajinci se moraju osloniti samo na svoje sopstvene resurse", naglasio je on, prenosi Unian.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja