UŽIVO DAN 63 PONOMARJOV: Nećemo položiti oružje, nismo se mi dogovarali u Ženevi
Foto: Fonet/AP

Van pameti!

UŽIVO DAN 63 PONOMARJOV: Nećemo položiti oružje, nismo se mi dogovarali u Ženevi

Planeta -
"Narodni gradonačelnik" Slavjanska izjavio da pristalice federalizacije ne moraju da se drže dogoovra Rusije, SAD, EU i Ukrajine - jer to nisu oni dogovarali!
1 / 3 Foto: AP

SLAVJANSK "Narodni gradonačelnik" Slavjanska na istoku Ukrajine Vjačeslav Ponomarjov, izjavio je da ne smatra da je potrebno da se ispune odluke sa ženevskog susreta Rusije, Ukrajine, SAD i EU održanog 17. aprila.

"Susret nema veze sa nama", rekao je Ponomarjov na konferenciji za novinare, a prenela je ruska agencija RIA Novosti.

"Ono što se odlučivalo u Ženevi, odlučivalo se bez našeg učešća", naveo je Ponomarjov i kazao da "ustanici Slavjanska ne nameravaju da se razoružaju i oslobode zgradu gradske skupštine".

"Zašto da je oslobađamo? Mi smo ovde legalno ušli. Ona pripada narodu, zajednici. Ne nekom lideru. A mi smo ovde da bismo zaštitili prava naroda", rekao je Ponomarjov.

RIA Novosti podseća da su u Slavjansku subotu uveče nepoznati napadači izvršili napad na jedan punkt u predgrađu. Glavna uprava MUP Ukrajine za Donjecku oblast potvrdila je pogibiju tri osobe i ranjavanje još tri, a ustanici tvrde da je u razmeni vatre ubijen jedan od napadača čiji identitet nije utvrđen, prenosi agencija.

22.05 - Američki Stejt dipartment objavio je slike boraca u Istočnoj Ukrajini, za koje tvrdi da su pripadnici ruskih snaga. Na fotografijama se vide borci u uniformama slučnim ruskim kako mašu ruskim oružjem - raketnim bacačima RPG-30, prenosi AP. Ove fotografije su najnoviji pokušaj Zapada da dokaže kako Moskva koristi svoje vojnike za podsticanje nemira u Ukrajini. Dokument Stejt dipartmenta na 11 strana je podeljen novinarima.

21.39 - Predstavnici OEBS-a u Slavjansku sreli su se sa kijevskom novinarkom Irmom Krat, koju su juče privele pristalice federalizacije Ukrajine optužujući je za špijunažu, javila je ukrajinska agencija UNN. "Sreli su se sa našom zarobljenicom, aktivistkinjom Evromajdana. Dobro je pazimo, nije se žalila", rekao je "narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov. Asošijeted pres je preneo da je "vidno nervozna Kratova rekla novinarima" da bi želela da ode, ali da "političari treba da se dogovore i nađu miran način za izlaz". Advokat Oleg Veremjenko rekao je da je 29-godišnju novinarka pritvorena u nedelju uveče, sa još jednim novinarom Serhijem Lefterom (22), koji je zatvoren od srede.

Irma Krat želi kući Foto AP
Irma Krat želi kući Foto AP

21.00 - Na mitingu u Gorlovki u Donjeckoj oblasti "proruski separatist izneli SU svoje namere za formiranje tzv. Federacije Narodnih Republika" u koju žele da uključe Donjecku, Lugansku, Harkovsku i Odesku oblast.To je na mitingu saopštio Artjom Olhin koji se predstavio kao "opunomoćenik Donjecke Narodne Republike za pripremu referenduma", navodi ukrajiska agencija Ukrinform. Agencije izveštavaju da nekoliko stotina pristalica federalizacije Ukrajine nastavlja sa mitinzima u Donjecku, Lugansku, Harkovu.

20.40 - Grupa naoružanih ljudi zauzela je zgradu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Kramatorsku, javile su ruske i ukrajinske novinske agencije, navodeći da se vode pregovori između službenika SBU i pristalica federalizacije Ukrajine. Ukrajinske agencije navode da je načelnik gradskog odeljenja policije u tom gradu na istoku Ukrajine Vitalij Kolupaj odveden u nepoznatom pravcu i da napadači traže predaju oružje. UNN navodi da je na vratima zgrade istaknuta zastava "Donjecke Narodne Republike".

Ilustracija Foto Fonet/AP

20.36 - Stejt department objavio je fotografije vojnika u istočnoj Ukrajini za koje tvrdi da su pripadnici ruskih snaga jer nose uniforme slične ruskim, kao i ruske raketne bacače RPG-30 kakve koriste i ruski vojnici. Predstavnici Stejt departmenta podelili su novinarima zvanični dokument na 11 strana u kojem se nalaze i fotografije naoruzanih muškaraca u Slovjansku i na Krimu. Za sada nije utvrđena verodostojnost tih fotografija.

20.32 - Proruski aktivisti u Lugansku odlučili su da će u Luganskoj oblasti biti održan referendum o statusu regiona u dve faze, prenosi Tanjug. Na referendumu predviđenom za 11. maj biće postavljeno pitanje o zadržavanju dosadašnjeg statusa oblasti ili o njenoj autonomiji, a 18. maja žitelji oblasti opredeljivaće se da li su za nezavisnu državu ili za ulazak u sastav Rusije, navodi UNN.

Lugans: Referendum u dve faze
Lugans: Referendum u dve faze

20.30 - U Harkovu gori zgrada Konzervatorijuma, javlja dopisnik Gazete s lica mesta.

20.20 - Tvit predsednika Rusije Vladimira Putina: Oformljena je Državna komisija za pitanja socijalno-ekonomskog razvoja Republike Krima i Sevastopolja.

19.57 - Nesposobnost i nespremnost novih ukrajinskih vlasti da stave tačku na akcije nacionalističke organizacije "Desni sektor" ugrožavaju sprobođenje sporazuma iz ženeve, kazao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov svom američkom kolegi Džonu Keriju, javlja RIA Novosti. "U centru pažnje bila je situacija u jugoistočnoj Ukrajini, gde ekstremisti nastavljaju s provokacijama", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministrstva inostranih poslova Rusije.

Foto AP
Foto AP

19.21 - NATO pokušava da zabije "klin" između Rusije i njenih saveznika, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov, prenosi RIA Novosti. Alijansa pokušava da ubedi saveznike da su "Rusi loši", pa se treba usmeriti na evropske demokratije, dodao je Antonov.

18.49 - SAD zauzimaju nekonstruktivnu poziciju u realizaciji dogovora o otvorenom nebu, objavio je na svom Tviteru šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

18.24 - Rusija će povećati broj svojih posmatrača u okviru misije OEBS-a u Ukrajini sa šest na deset ljudi, kaže za RIA Novosti izvor u Ministarstvu inostranih poslova Rusije. To je posledice odluke Stalnog saveta OEBSa-a o proširenju posmatračke misije u Ukrajini sa 100 na 500 ljudi.

18.06 - SAD bi želele da se Rusiji ne nameću dodatne sankcije, izjavio je savetnik predsednika SAD Ben Rods, prenosi Raša tudej.Te mere "nisu pokrenute protiv Rusije, nego u znak podrške međunarodnog poretka", kazao je Rods. On je potvrdio i da je Bela kuća svesna incidenta u Slavjansku, ali nije odgovorio da li će potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji je stigao u dvodnevnu posetu Kijevu, iskoristiti američki uticaj da ohrabri ukrajinske vlasti da napuste politiku nasilja.

Ben Rods: SAD ne žele sankcije protiv Rusije Foto Reuters
Ben Rods: SAD ne žele sankcije protiv Rusije Foto Reuters

17.55 - Ukrajina primenjuje sporazum o deeskalaciji krize na istoku zemlje, u skladu sa dogovorom postignutim u Ženevi, izjavio je v. d. šefa diplomatije Ukrajine Andrej Deščica. "Sasatajemo se svakodnevno sa predstavnicima Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da bismo razradili mere koje treba da vode smirivanju tenzija i krize na istoku zemlje", rekao je Deščica, a prenosi Itar-Tass.

Andrej Deščica: Poštujemo sporazum, Foto Reuters
Andrej Deščica: Poštujemo sporazum, Foto Reuters

17.51 - Raša tudej je na svom Tviteru objavila fotografije trojice pripadnika samoodbrane Slavjanska koji su sinoć ubijeni u napadu na kontrolni punkt u tom gradu. Pristalice federalizacije iz Slavjanska i Moskva za taj napad optužuju ukrajinsku fašističku organizaciju "Desni sektor", a vlasti u Kijevu i "Desni sektor" optužuju Rusiju.

17.39 - Potpredsednik SAD Džozef Bajden doputovao je u dvodnevnu posetu Kijevu, saopštila je njegova kancelarija, koja je i objavila fotografiju njegovog dolaska na aerodrom u prestonici Ukrajine. Bajden će sutra razgovarati s v. d. ukrajinskog predsednika Aleksandrom Turčinovim i privremenim premijerom Arsenijem Jacenjukom, a sastaće se i sa članovima ukrajinskog parlamenta iz različitih stranaka i regiona, kao i predstavnicima nevladinih organizacija, navodi se u saopštenju, a preneo je Rojters.

17.35 - Više od 300 stanovnika istorijskog grada Jalte na Krimu odbilo je da primi rusko državljanstvo, javlja agencija Kriminform. Ruske pasoše dosad je dobilo 3.282 stanovnika Jalte, a još 1.618 pasoša je spremno za izdavanje.

17.31 - Na mitingu u centru Harkova pristalice federalizacije Ukrajine odlučile su da im "narodni guverner" bude sugrađanin Vladimir Varšavskij, javlja Itar-tass.

17.04 - Visoki evropski posrednik u istočnoj Ukrajini Mark Ederington sastao se s proruskim gradonačelnikom Vječeslavom Ponomarjovim u Slavjansku, gde se prenelo žarište krize. Ederington je rekao novinarima da je razgovor sa Ponomarjovim trajao dva časa i da ga je pitao da li će u skladu sa dogovorom iz Ženeve razoružati svoje ljude, preneo je Rojters. Nije rekao šta mu je Ponomarjov odgovorio, ali je dodao da je od gradonačelnika zatražio informacije o zarobljenicima u Slavjansku, među kojima je i bivši gradonačelnik.

Tajanstven: Mark Ederington Foto AP
Tajanstven: Mark Ederington Foto AP

16.44 - Za narodnog gubernatora Luganske oblasti izabran je komandir armije jugoistoka Valerij Bolotov, javlja na Tviteru niz ukrajinskih organizacija. U većini komentara stoji i pitanje "ko je taj?".

16.26 - Oni koji namerno žele da izazovu građanski rat umešani su u krivično delo. Zaustavićemo takve aktivnosti, napisao je na Tviteru Ministarstva inostranih poslova Rusije šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

16.16 - Nemački pijanista David Mortelo održao je pod ruskom trobojkom ispred zgrade Regionalne uprave u Donjecku koncert za pristalice federalizacije Ukrajine. Muzičar putuje svetom u svom kombiju, u koji spakuje i klavir, javlja RIA Novosti.

15.44 - Misija OEBS-a stigla je u Slavjansk, objavila je na svom Tviteru ukrajinska organizacija Evromajdan i objavila i fotografiju stranih posmatrača.

15.33 - Bivša premijerka Ukrajine i čelnica stranke Batkivščina Julija Timošenko je otkazala planiranu posetu SAD pošto niko od tamošnjih kongresmena nije izrazio spremnost da se sa njom sastanu, objavili su lokalni mediji. Ukrajinski mediji navode da je put bio planiran za 23. april, ali ga je Timošenkova sama otkazala pošto nijedan od visoko rangiranih političara u Vašingtonu nije potvrdio spremnost da se sa njom sastanu, prenela je agencija Itar-Tas.

15.15 - Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je da je neophodno da se održi referendum o federalizaciji te zemlje i da vojska mora da se povuče sa jugoistoka, javlja RIA Novosti. On je predložio da se uz referendum o federalizaciji sprovede i referendum o ovlašćenjima regiona. Janukovič smatra i da postoji mogućnost da se u zemlji održe novi parlamentarni izbori, kao i izbor novog predsednika države. Međutim, ogradio se da je to moguće samo ako se sprovede ustavna reforma i kad bi međunarodni posmatrači nadgledali izbore. Janukovič takođe predlaže da se sve ukrajinske naoružane snage povuku na lokacije gde su stalno stacionirane, da se sa istoka zemlje povuku jedinice Nacionalne garde i da se uspostavi dijalog sa stanovništvom Istočne Ukrajine, koje u velikom procentu govori ruski jezik.

15.00 - Američki potpredsednik Džozef Bajden će večeras stići u dvodnevnu posetu Ukrajini, gde će se sutra susresti sa vršiocem dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandrom Turčinovim i premijerom Arsenijem Jacenjukom, saopštila je Bela kuća.

14.45 - Juče je u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine došlo do pucnjave između pripadnika samoodbrane Donjecke republike i napadača, za koje se smatra da pripadaju nacionalističkom Desnom sektoru, u kojoj je ubijeno šestoro ljudi.

14.38 - U Lugansku je počelo okupljanje ljudi kako bi se forumulisala pitanja za referendum koji će se održati 11. maja.

14.16 - "Mi smo zapanjeni činjenicom da ministar Lavrov ne zna šta se dešava u Ukrajini u vezi sa sporazumom u Ženevi. Svakodnvno se sastajemo, uključujemo rukovodstvo OEBS-a, koji razvijaju mere koje sprečavaju dalju esklalaciju u istočnom delu Ukrajine", izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Deščica.

13.47 - Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini pritvorili su ukrajinsku novinarku Irmu Krat, pod optužbom da je počinila "ratni zločin" tokom proevropskih protesta koji su doveli do svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča, koga podržava Moskva, saopštio je danas njen advokat.

http://www.youtube.com/watch?v=oiGq2VPHixs

13.02 - Vlasti Kijeva "grubo krše" sporazum iz Ženeve o koracima za ublažavanje krize u Ukrajini, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Foto: AP
Foto: AP

12.34 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara i drugih etničkih manjina koje su bile ugnjetavane za vreme vlasti Jozefa Staljina u Sovjetskom Savezu.

12.07 - Pripadnici Desnog sektora dobrovoljno su predali 21 kutiju molotovljeveih koktela, u okviru poštovanja dogovora postignutog u Ženevi, prenosi Kijev post.

11.48 - Separatisti u Slavjansku su oteli trojicu novinara, odnosno dvojicu italijanskih, Pola Goga i Kosa Atanasia i jednog novinara iz Belorusije, Dmitrija Galka, javlja Unian.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

11.03 - Ruski predsednik Vladmir Putin je imenovao bivšeg komandanta Denisa Berezovskog za komadanta Crnomorske flote, prenosi Unian.

10.37 - Meč ukrajinskog boksera Vitalija Klička neće biti prikazan u Rusiji. "Fanovi boksa u Rusiji neće moći da gledaju moj meč 26. aprila. Voleo bih da sport ujedinjuje ljude, a ne da ih razdvaja, kao što to trenutno čini propagada", napisao je Kličko.

10.03 - Zgrada gradskih vlasti, kao i niz drugih institucija u tom gradu na severu Donjecke oblasti, i dalje su pod kontrolom proruskih pobunjenika.

09.47 - Protekla noć u Slavjansku je bila mirna, a ulice prazne pošto je u ponoć stupio na snagu policijski čas, objavio je danas Glas Rusije. Štab lokalne samoodbrane savetovao je građane Slavjanska da bez preke potrebe i specijalne dozvole ne izlaze na ulice u periodu između ponoći i šest časova ujutro.

Putin: Lakše dobijanje ruskog državljanstva, foto: Reuters
Putin: Lakše dobijanje ruskog državljanstva, foto: Reuters

09.24 - Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je odobrio zakonske izmene za jednostavnije dobijanje ruskog državljanstva za građane bivših sovjetskih republika koji govore ruski jezik, saopštio je danas Kremlj. Do izmena je došlo posle ruske aneksije poluostrva Krim u Ukrajini i tenzija na istoku Ukrajine, koja je naseljena pretežno stanovništvom koje govori ruski jezik, prenela je agencija Rojters.

8.47 - Šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zapadnim Balkanom Eduard Kukan izjavio je da kriza u Ukrajini neće kočiti pristupanje Srbije EU, kao i da Krim i Kosovo nisu isto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track