NA OPROŠTAJU STANKOVIĆA: Tadić i Jojić srušili Japance, Živković novi rekorder
Foto: Tanjug

Prijateljska pobeda

NA OPROŠTAJU STANKOVIĆA: Tadić i Jojić srušili Japance, Živković novi rekorder

Fudbal -
Izabranici Siniše Mihajlovića na stadionu Karađorđe savladali Japance sa 2:0 u meču u kome se Dejan Stanković oprostio od nacionalnog dresa, a Andrija Živković postao najmlađi reprezentativac u istoriji

NOVI SAD - Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je u Novom Sadu u prijateljskom meču Japan sa 2:0 (0:0). Strelci za "Orlove" bili su Dušan Tadić u 58. i debitant Miloš Jojić u 90. minutu.

Na ovom meču od reprezentacije se oprostio doskorašnji kapiten Dejan Stanković, koji je rekordni 103. put obukao dres državnog tima.

Stanković je odigrao prvih 10 minuta utakmice, kada ga je zamenio Ivan Radovanović, a potom je napustio teren ispraćen ovacijama sa tribina stadiona Karađorđe.

Dres nacionalne reprezentacije Srbije večeras je prvi put obukao prvitimac Partizana Andrija Živković i sa 17 godina i 93 dana postao najmlađi debitant u državnom timu.

Pre njega najmlađi debitant bio je Mitar Mrkela, koji je pre 31 godine bio stariji 37 dana.

SRBIJA - JAPAN 2:0 (0:0)

Stadion: Karađorđe

Gledalaca: 10.000

Strelci: Tadić 58., Jojić 90.

SRBIJA: Stojković - Rukavina, Ivanović, Nastasić, Tomović - Matić, Stanković (Radovanović od 10.) - Basta, Tadić, Tošić - Đorđević.

JAPAN: Kavašima - Učida, Honda, Nagatomo, Endo - Okazaki, Kagava, Kakitami, Kono - Hasebe, Jošida.

2. POLUVREME

90. minut - GOOOL!!! Jojić duplira vođstvo Srbije.Akciju je započeo Andrija Živković, dodao loptu do Stefana Šćepovića na drugoj strani, a ovaj lepo ubacio loptu u sredinu gde je Jojić bio brži od čuvara.85. minut - Nova izmena u Srbiji. Umesto Radovanovića u igri je novi debitant, fudbaler Partizana Miloš Jojić.71. minut - Velika prilika za Japance, Onazaki je izašao sam ispred Stojkovića, ali je promašio gol.60. minut - Srpski reprezentativni fudbal je ispisao nove stranice. U igru je ušao mladi Andrija Živković koji je tako postao najmlađi igrač u istoriji koji je obukao nacionalni dres. Živković je napunio 17 godina i 93 dana i tako je pretekao rekord Mitra Mrkele od pre 31 godine.58. minut - GOOOL!!! Dušan Tadić donosi Srbiji prednost. Prethodno je Basta prošao trojicu igrača, centrirao u sredinu šesnaesterca, odakle je Tadić lepo zahvatio loptu i matirao goste.

1. POLUVREME

Kraj 1. poluvremena

45. minut - Honda je pokušao iz slobodnog udarca sa oko 30 metara, Stojković krajnjim naporima izbacuje loptu u korner.36. minut - Velika prilika za Ivanovića, lopta se iznenada posle kornera spustila ispred noge kapitena Srbije, ovaj je šutirao sa 5-6 metara, ali tik iznad prečke.29. minut - Kagava je bio oči u oči sa Stojkovićem, ali je golman Srbije odbranio šut.26. minut - Tošić je probao iz slobodnog udarca sa oko 25 metara iskosa sa desne strane, ali lopta odlazi preko gola.24. minut - Najbolja prilika za Srbiju do sada, Đorđević je izašao sam ispred golmana Kavašime, ali pošto je otišao isuviše desno centrirao je do Tošića, ovaj šutirao, ali je Učida izblokirao njegov šut.15. minut - Radovanović šutira, pored gola.14. minut - Radovanović je centrirao, Nastasić pokušao glavom, ali je bio neprecizan.

10. minut - Simbolično, u desetom minutu Dejan Stanković je završio svoju reprezentativnu igračku karijeru. Svoj 42. nastup za Srbiju a ukupno 103. za tri države, za koje je nastupao, Stanković je završio kroz špalir koji su sačinili njegovi saigrači. Potom je Stanković pozirao sa svojom porodicom, suprugom Anom i trojicom sinova. Njega je u timu zamenio Ivan Radovanović.

Stanković je pre meča dobio šest priznanja. Od selektora Japana Alberta Zakeronija dobio je dres Japana sa brojem 10. Od organizacije "Nesalomivi" dobio je na poklon "Zlatnu loptu". Vladimir Petrović Pižon je ispred Crvene zvezde dodelio plaketu, Branislav Ivanović je ispred reprezentacije dodelio dres Stankoviću sa brojem 103, a potom je predsednik FSS Tomislav Karadžić čestitao Stankoviću jubilej i oproštaj sa zlatnom značkom. "Zlatni dres" Stankoviću dodelio je Savo Milošević, prethodni rekorder.

http://www.youtube.com/watch?v=27MBagyHsyk
http://www.youtube.com/watch?v=7lTAkG8psi4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track