PRESUDIO KVALITET: Đoković dao set Čiliću, Conga sledeći na putu
Foto: AP

Rolan Garos

PRESUDIO KVALITET: Đoković dao set Čiliću, Conga sledeći na putu

Tenis -
Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je Hrvata Marina Čilića sa 6:3, 6:2, 6:7 (2:7), 6:4 u trećem kolu Rolan Garosa

PARIZ - Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u osminu finala Rolan Garosa.Đoković je u trećem kolu, u četiti seta, savladao Hrvata Marina Čilića sa 6:3, 6:2, 6:7 (2:7), 6:4. To je bio njihov deveti međusobni duel i deveta Novakova pobeda, koji je u Parizu izgubio tek treći set protiv Čilića.Meč na terenu "Suzan Lenglen" trajao je tri sata i 11 minuta."Čilić i ja se znamo još od juniorskih dana. Bio je ovo težak meč za mene, kao i za njega. Zadovljan sam pobedom i pokušaću da u nastavku turnira igram još bolje", rekao je Đoković posle meča.Francuz Žo Vilfrid Conga pobedio je poljskog tenisera Jiržija Janovica sa 3:0 (6:4; 6:4; 6:3) i tako obezbedio plasman u osminu finala Rolan Garosa gde će se sastati sa srpskim teniserom Novakom Đokovićem. Novak je na startu takmičenja eliminisao Portugalca Žoaoa Sousu sa 6:1, 6:2, 6:4, dok je u drugom kolu savladao Francuza Žeremija Šardija sa 6:1, 6:4, 6:2.Pored Đokovića na teren u petak ponovo izlaze i Nenad Zimonjić i Jelena Janković. Nenad Zimonjić u tandemu sa Nemicom Julijom Gerges počinje takmičenje u miks dublu, a u prvom kolu igraju protiv fransuskog para Majkl Ljodra/Amandin Hese. Istovremeno, Jelena Janković i Ruskinja Alisa Klejbanova plasirale su se bez borbe u treće kolo Otvorenog prvenstva francuske u konkurenciji dublova, pošto su Kanađanka Šeron Fičman i Ruskinja Anastasija Pavljučenkova predale meč.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

TOK MEČAIV setUprkos gubitku trećeg seta, koji je trajao 64 minuta, Đoković bez ikakvih problema dobija uvodni gem četvrtog seta. Novak je odmah napao Čilića i to mu se isplatilo. Drugi teniser sveta odmah koristi priliku da oduzme servis rivalu. Usledila je nova greška Čilića, pa Đoković sada vodi sa 2:0.Treći gem je doneo novu dramu. Čilić neočekivano lako dolazi do tri vezane brejk lopte, ali Novak ipak uspeva da sačuva svoj servis. Đoković je puno rizikovao na trećoj brejk lopti, ali ga vadi sjajan drugi servis i serijom od pet poena dolazi do prednosti od 3:0.Srpski teniser u četvrtom gemu ne koristi tri vezane brejk lopte i tako propušta veliku priliku. Čilić je imao puno sreće pošto je loptica u ključnom trenutku zakačila mrežu i skliznula na Novakovu stranu mreže. Uprkos propuštenim prilikama Đoković ne dozvoljava iznenađenje na svoj servis i sada vozi sa 4:1.Scenario iz četvrtog gema se ponovio. Đoković ponovo ne koristi tri vezane brejk lopte. Novak je u nastavku imao još jednu priliku, ali Čilić još jednom uspeva da se izvuče iz nezgodne situacije i smanji na 4:2.Novak je na kraju ipak platio ceh zbog brojnih propuštenih prilika. Čilić se probudio i posle velike borbe koristi treću priliku i uspeva da oduzme servis Đokoviću. Novak ne veruje šta se dešava, pa je jednom trenutku samo raširio ruke. Čilić je u narednom gemu bio siguran i na servisu pa je rezultat ponovo izjednačen - 4:4. Izjednačenje nije poremetilo Đokovića koji uspeva da na svoj servis povede sa 5:4, a zatim pravi i ključni brejk za konačnih 6:4. Čilić nije izdržao u završnici i na kraju duplom servis greškom poklanja pobedu Novaku.

Foto: AP
Foto: AP

III setĐoković u prvom gemu trećeg seta propušta veliku priliku. On ne koristi tri vezane brejk lopte, a Čilić u nastavku, serijom pet vezanih poena, pravi preokret i na kraju uzima uvodni gem. Novak je naredni gem dobio bez izgubljenog poena za 1:1.Iako je Čilić osvojio prva tri poena u trećem gemu (40:0), on se suočio sa novim brejk loptama. Posle velike borbe Đoković ne koristi još dve prilike, pa Čilić osvaja gem koji je trajao više od osam minuta - 2:1. Za razliku od svog rivala Novak lako i brzo osvaja gemove na svoj servis i bez izgubljenog poena poravnava na 2:2.Čilić osvaja peti gem i prvi put u trećem setu nije morao da spašava brejk lopte. Hrvatski teniser ponovo vodi - 3:2. Usledio je nešto slabiji gem za Đokovića, koji svojim greškama dozvoljava rivalu da napravi brejk. Čilić koristi drugu brejk loptu za vođstvo od 4:2 u gemovima.Kratko je trajala radost hrvatskog tenisera. Đoković se brzo konsolidovao i ekspresno pravi ribrejk posle nove duple servis greške Čilića. Marin vodi 4:3, ali sada Novak servira. Srpski teniser bez problema dobija i naredni gem za novo izjednačenje - 4:4. borba se nastavila i u sledeća dva gema - Čilić je ponovo došao do prednosti, ali je Novak uzvratio istom merom. Trend sigurnih sevisa nastavio se i u završnici trećeg seta, iako je Novak u 12. gemu, na putu do taj-brejka, morao da spase jednu set loptu.Čilić je bio konkretniji u dodatnom gemu. On je poveo sa 4:1, a na 5:2 Čilić uz pomoć mreže dobija jedan dug poen i rutinski dobija taj-brejk sa ubedljivih 7:2.

Foto: AP
Foto: AP

II setNovak Đoković na startu drugog seta nije uspeo da dođe do nove brejk lopte, iako je tri puta imao izjednačenje. Čilić je izdržao pritisak i vodi sa 1:0 u gemovima. Novak je u šestom poenu maestralno skratio loptu sa osnovne linije i dobio ovacije publike.Srpski teniser je potom bio siguran na servisu i bez problema poravnava na 1:1. Novak je propušteno u prvom gemu nadoknadio u trećem. Čilić je nastavio da greši, pa Đoković dolazi do dve vezane brejk lopte. Izostao je dobar servis, a posle kraće razmene Čilić šalje lopticu u aut, pa Novak sada vodi sa 2:1.Usledio je novi siguran servis gem Đokovića, koji je posao završio novim maestralnim potezom. Novak je ponovo sjajno skratio loptu, a nemoćni Čilić nije imao šanse da je stigne - 3:1. U naredna dva gema obojica tenisera su bila sigurna na servisu, da bi Novak potom još jednom slomio svog protivnika. On fantastičnim bekhend riternom realizuje već prvu brejk loptu i tako dolazi u situaciju da servira za 2:0 u setovima. Đoković na kraju koristi tek četvrtu set loptu i posle 37 minuta igre dobija drugi set rezultatom 6:2.

Foto: AP
Foto: AP

I setĐoković je otvorio meč sa dva as udarca, a zatim bez problema osvaja prvi gem. Čilić je osvojio dva poena, ali nije uspeo da ozbiljnije pripreti Novaku na statu meča. Hrvat je ekspresno, bez izgubljenog poena, izjednačio zahvaljujući odličnim servisima. Đoković je u trećem gemu serijom grešaka dozvolio veoma agresivnom Čiliću da dođe do prve brejk lopte. Hrvatski teniser je prvo odličnim bekhendom uhvatio rivala na pogrešnoj nozi, a u narednom poenu Novak greši na mreži, pa Čilić lako stiže doprvog brejka za vođstvo od 2:1.Novak je u narednom gemu uspeo da stigne do izjednačenja (40:40), ali ne i do prve brejk lopte. Čilić je prvo upisao servis od 218 kilometara na sat, da bi potom sjajni forhendom završio posao za 3:1.Novak u petom gemu konačno zaustavlja izuzetno ofanzivnog Čilića, a potom dolazi i do prvih brejk prilika na meču. Hrvat je počeo da greši, a neverovatan promašaj iz forhenda Đokoviću donosi tri vezane brejk lopte. Čilić je prvu spasao servisom, ali je na drugoj ponovo pogrešio iz forhenda za novo izjednačenje - 3:3.Nije bilo lako Novaku ni u narednom gemu. Čilić je ponovo došao do brejk lopte, ali se drugi reket sveta izvukao odličnim servisom u telo protivnika. Đoković je u nastavku ipak uspeo da osvoji taj gem i da povede sa 4:3.Novak je očigledno pronašao rešenje za Čilićevu igru, pa u osmom gemu stiže do nove tro vezane brejk lopte. Hrvatski teniser je počeo da greši, pa Đoković koristi treću šansu za vođsto od 5:3. Novak je tako došao u situaciju da servira za prvi set, koji osvaja posle 36 minuta igre, rezultatom 6:3.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track