IZBORI NA KOSMETU: Prvi rezultati u ponedeljak
Foto: Zoran Šaponjić

Zatvorena biračka mesta

IZBORI NA KOSMETU: Prvi rezultati u ponedeljak

Politika -
Bez razloga je bačena sumnja na ceo izborni proces. Molim posmatrače i medije da ne dozvole da se rezultat koji je postignut na izborima promeni u Kosovu Polju ili na putu do Kosova polja - rekao je član CIK-a Nenad Rikalo
1 / 6 Foto: Zoran Šaponjić

KOSOVSKA MITROVICA - U severnom delu Kosovske Mitrovice u nedelju je održano glasanje na ponovljenim izborima za gradonačelnika i lokalnu skupštinu ovog grada u tri biračka centra.

23.52 - Počelo prebrojavanje listića

U Centru za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju u nedelju veče nešto pre ponoći počelo je prebrojavanje glasačkih listića koji su odneti iz severnog dela Kosovske Mitrovice posle ponovljenog glasanja u tri izborna centra, a Centralna izborna komisija najavila je da će preliminarne rezultate saopštiti u ponedeljak.

Prebrojavanje je počelo pošto su iz vozila OEBS-a u Centar unete sve glasačke kutije i izborni materijal.

Kako je saopštila Centralna izborna komisija, u tri izborna centra u Severnoj Kosovskoj Mitrovici u nedelju je glas predala 5.231 osoba, što je 22,38 odsto.

Među predatim glasovima je 997 takozvanih uslovnih glasova.

23.27 - Prvi rezultati izbora u ponedeljak

Preliminarni rezultati sa ponovljenih lokalnih izbora na tri biračka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici biće poznati tek u ponedeljak ujutro, izjavio je srpski član Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Nenad Rikalo.

Rikalo je rekao da prvo sledi provera izbornog materijala, a zatim počinje brojanje glasova koje će potrajati nekoliko sati.

22.47 - Izbori bez incidenata

Svetske agencije prenele su da su ponovljeni izbori u severnom delu Kosovske Mitrovice održani bez ijednog incidenta, uz velike mere bezbednosti, navodeći da se smatraju ključnim po odnose između Beograda i Prištine.

AFP, Rojters i Asošiejtid pres su preneli da je u blizini glasačkih mesta bilo vidljivo jako prisustvo policije i mirovnih snaga iz sastava Kfora, kao i da je lokalna policija najavila da će imati nultu toleranciju prema bilo kojoj provokaciji ili zastrašivanju.

AFP je naveo da je kandidat za gradonačelnika Krstimir Pantić, kojeg podržava Beograd, izrazio nadu da će se ceo izborni proces do kraja mirno održati.

Četiri sata pre zatvaranja glasačkih mesta, odziv je bio 16,39 odsto, prema izbornoj komisiji, izvestila je francuska agencija koja je tim povodom prenela izjavu jednog od kandidata za gradonačelnika Olivera Ivanovića da je zadovoljan odzivom.

Agencija Rojters je navela izjavu Ivanovića da "Priština ne može da računa na to da će podići kosovsku zastavu na severu i da se to neće desiti".

Hrvatska agencija Hina je istakla da su rezultati lokalnih izbora istovremeno i preduslov da se formira Zajednica srpskih opština kao deo briselskog sporazuma.

Hina je prenela i da Beograd, koji je podupirao listu Građanska inicijativa "Srpska", očekuje da zajednica opština postane ključna politička institucija Srba na Kosovu, koji su većinsko stanovništvo u četiri opštine na severu i šest opština južno od reke Ibar, u središnjem i južnom Kosovu, i po dosadašnjim progozama i rezultatima trebali bi da imaju gradonačelnike i većinu poslanika u svih tih 10 opština

22.23 - Izborni materijal stigao u Kosovo Polje

Izborni materijal sa glasačkih mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice stigao je u nedelju veče oko 22.15 sati u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Pre glasačkih listića, autobusom su u Centar za prebrojavanje glasova prebačeni članovi izbornih odbora koji će prisustvovati prebrojavanju glasova.

21.47 - Nezadovoljstvo u Kosovskoj Mitrovici: Odluka CIK-a političke prirode

Predsednik Opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici Momčilo Barović izrazio je razočaranje odlukom da se izborni materijal iz severne Mitrovice prebrojava u Kosovu Polju.

"Mi znamo kakve su to igre, razlozi su političke prirode, znamo ko je kome naklonjen", rekao je Barović. Prema njegovim rečima, prethodna odluka CIK-a bila je da će se prebrojavanje glasova obaviti u tri biračka centra na kojima je i glasano i sada nije jasno zašto je odluka preinačena.

21.31 - Oliver Ivanović: Sigurno idem u drugi krug

Kandidat Građanske inicijative SDP za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović, zadovoljan je izlažnošću na ponovljene izbore, uveren da će ići u drugi krug, mada, kako je rekao, možda je već i pobedio.

"Mi smo zadovoljni rezultatom. Naša procena je da imamo više od 1.500 glasova, to su glasovi za koje smo dobili potvrdu, a verovatno je da imamo i više od tog broja, što znači da ću sigurno ići u drugi krug, a ne znam da li sam i definitivno pobedio", rekao je Ivanović novinarima posle zatvaranja biračkih mesta.

On je napomenuo da se nada da će već u ponedeljak posle brojanja glasova to biti poznato i naglasio da je važno da glasovi budu što brže prebrojani jer to umanjuje mogućnost za manipulacije.

Prema podacima Građanske liste "Sloboda, demokratija, pravda", čiji je Ivanović kandidat, u tri biračka centra u Mitrovici danas su na izbore izašla 5.232 birača, što je 22,4 odsto, što nije definitivan broj, jer tim glasovima treba da se pripoje i oni od 3. novembra, kao i uslovni glasovi.

Kod uslovnih glasova, napomenuo je Ivanović, moguće su manipulacije, jer je uglavnom reč o ljudima koji se nisu našli na biračkom spisku.

"U nekoliko slučajeva evidentirali smo ljude koji nisu iz Mitrovice, pa je tako kandidat za odbornika opštine Zvečan glasao u Mitrovici, mada ima još slučajeva da su ljudi iz pojedinih gradova u centralnoj Srbiji pokušali da glasaju", naveo je Ivanović.

Za takve propuste, on je okrivio pojedine ljude u biračkim odborima.

"Nažalost, to su naši sugrađani koji se služe manipulacijama da po svaku cenu dobiju glas više", rekao je Ivanović.

21.22 - CIK: Glasalo 22,38 odsto birača

Na ponovljenim lokalnim izborima u tri glasačka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici u nedelju je glasalo 22,38 odsto birača ili 5.231 građanin, saopšteno je iz Centralne izborne komisije Kosova (CIK).

Predsednica CIK-a Valjdeta Daka je rekla da je shodno zakonskim ovlašćenjima i na osnovu predloga OEBS, Komisija odlučila da se brojanje glasova izvrši u Centru za brojanje i rezultate izbora u Kosovu Polju, a ne u Mitrovici.

Prema njenim rečima, glasačke kutije i drugi izborni materijal je na putu prema Centru u Kosovu Polju.

Valjdete Daka je rekla da je u glasačkim centrima u Mitrovici 997 osoba glasalo uslovno, pošto se njihova imena nisu našla u biračkim spiskovima na mestima gde su hteli da glasaju.

Predsednica CIK-a je zahvalila OEBS-u, Opštinskoj izbornoj komisiji u severnoj Mitrovici, biračkim odborima na glasačkim mestima i građanima koji su omogućili da se izbori održe bez incidenata.

Daka je takođe zahvalila bezbednosnim službama na Kosovu, Policiji Kosova, Euleks policiji i Kforu koji su omogućili uslove za bezbedno održavanje izbora.

21.05 - Pantić: Začujuća odluka CIK-a i OEBS-a

Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice ocenio je da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) da se listići sa izbora u Mitrovici broje u Kosovu Polju u najmanju ruku začuđujuća.

"Izborni proces je čitavog dana tekao bez ijedne primedbe, a insistiranje OEBS-a da se materijal nosi u Prištinu ostavlja prostor za sumnju da može doći do mahaninacija i prekrajana izborne volje građana. Tražićemo objašnjenje OEBS-a.

Ako su međunarodne snage čitavog dana mogle da održe red i mir, ne vidim razlog da red i mir nisu mogle da održe na biračkim mestima još dva sata dok se listići prebroje", rekao je Pantić.

20.15 - Uz jake mere obezbeđenja pripadnika KPS i Euleksa, članovi posmatračke misije OEBS izneli su sa biračkog mesta u Osnovnoj školi "Sveti Sava" sav birački materijal i utovarili ga u džipove.

Sličan postupak ponovljen je i na biračkim mestima u Tehničkoj i Medicinskoj školi.

Džipovi sa biračkim materijalom u kojima su pripadnici misije OEBS sada su na putu ka Kosovu Polju gde će biti organizovano prebrojavanje listića.

Istovremeno, članovi birački odbora iz Kosovske Mitrovice put Kosova Polja krenuli su autobusima.

Prethodno, Nenad Rikalo, član Centralne izborne komisije (CIK), rekao je da je CIK odluku o prebrojavanju listića u Kosovu Polju doneo pod pritiskom OEBS-a.

Rikalo je pozvao posmatrače, a i medije, da ne dozvole da se rezultat koji je postignut na izborima u Mitrovici promeni tokom prebrojavanja u Kosovu Polju ili usput.

Izborna lista Olivera Ianovića saopštila je da su na izbore u Mitrovici izašla 5.232 birača.

19.30 - Više nema nedoumica...birački materijal će biti prebrojan u Kosovu Polju, odlučila je Centralna izborna komisija.

- To je očigledno doneto pod pritiskom OEBS-a, bez nekoliko članova Komisije. Do 19 časova nikakvih neregularnosti nije bilo, ali od 19 časova kada je OEBS počeo da obavlja svoje radnje, od tog trenutka su počele sporne radnje koje će sigurno ispratiti proces do kraja-rekao je Nenad Rikalo.

- Bez razloga je bačena sumnja na ceo izborni proces. Molim posmatrače i medije da ne dozvole da se rezultat koji je postignut danas na izborima promeni u Kosovu Polju ili na putu do Kosova polja- konstatovao je član CIK-a Nenad Rikalo.

Sa izbornim materijalom u Kosovo Polje će ići predstavnici biračkih odbora.

19.15 - Zatvorena su birališta, ali otvoren novi problem, jer se još ne zna gde će biti prebrojani glasači listići.

- CIK je doneo odluku da se prebrojavanje vrši ovde u Mirovici, za to su i Opštinska komisija i birački odbori. S druge strane OEBS je trenutno objavio da je CIK doeno odluku da se prebrojavanje vrsi u Kosovu Polju i to je laž: OEBS lažima ima nameru da obesmisli čitav proces-ističe Nenad Rikalo član CIK-a

Na biračkom mestu u OŠ Sveti Sava je veoma napeta situacija...čeka se odluka gde će biti brojani listići a ispred škola je u ovom trenutku najmanje 70 policajaca KPS-a i EULEKS-a

18.45 - Krstmir Pantić kandidat Srpske, saopštava da je do 18 sati glasalo 4938 ljudi, ili 21,12 odsto, ali da se još ne zna gde će se brojati glasovi. Preporuka OEBS-a je da se to uradi ili u Južnoj Mitrovici ili u Kosovu polju.

17.30 - Do 17 časova glasalo 4.585 ljudi ili 19,45 odsto, objavila je lista Olivera Ivanovića. Nenad Rikalo član CIK-a najavio je preliminarne rezultate ponovljenih izbora u Kosovskoj Mitrovici večeras između 22 i 23 sata.

17.00 - Do 16 časova izašlo je 18,12 odsto građana sa pravom glasa, odnosno 4.274 njih, pokazuju podaci liste Građanske inicijative "Srpska". Glasanje protiče uz izuzetno velike mere obezbeđenja.

15.15 - Krstimir Pantić je negirao glasine koje se šire Mitrovicom da su pretučena dva radnika preduzeća "Standard".

"Protivnici izbora ne biraju ni nači, ni metode da ospore legitimitet izbora. Ne sumnjam da će do kraja dana pokušati da iznesu još par neistina, kako bi uneli pometnju među građane, što im neće uspeti, kao što nije ni bojkot", poručio je Pantić.

On je sa novinarima otišao do bolnice da se uvere da nije istinita priča da je njegovo obezbeđenje pretuklo dva radnika.

14.30 - Krstimir Pantić kandidat za gradonačelnika saopštilo je da je do 15 časova glasalo više od 3.000 ljudi, odnosno 13 odsto od ukupno upisanih što je deset puta više nego 3.novembera. Pantić kaže da tokom poslepodnevnih sati očekuje još veći odziv građana Mitrovice

12.35 - Do 12 sati izašlo 2.276 birača, što je 9,66 odsto od ukupno upisanih birača. Ovi podaci govore da je danas do podneva izašlo 5 puta više nego pre dve nedelje u isto vreme, saopštila lista Olivera Ivanovića. Prema podacima Građanske inicijative "Srpska", do 12 sati na birališta je izašlo 2.362 glasača, što je 10,1 odsto.

12.20 - Gužve ispred biračkih mesta. Ispred O.Š. "Sveti Sava" čeka oko 70 ljudi u redu kako bi glasali. Na glasanje dolaze pojedinačno ali i organizovano iz javnih preduzeća. Još se ne zna gde će se brojati glasovi. CIK je juče saopštila da ako ne bude bilo incidenata brojanje bi trebalo da bude na biračkim mestima. S druge strane, Oebs insistira da se brojanje izvrši u centru za brojanje glasova u Kosovu Polju kod Prištine.

11.35 Do 10 sati izašlo 704 glasača odnosno 3 odsto od ukupno upisanih, što znači da je izlaznost veća 463 odsto nego 3. novembra u ovo isto vreme, saopštila je lista Olivera Ivanovića.

10.55 Redovi ispred biračkih mesta. Ispred O.Š. "Sveti Sava" oko 40 ljudi čeka da glasa. U gradu je mirno, ali su i dalje prisutne jake snage Euleksa, KPS i Kfora.

10.05 Do 10 sati na glasanje je izašlo 300 ljudi što je 1,8 odsto od ukupnog broja upisanih birača, odnosno 300 odsto više nego 3. novembra u ovo isto vreme, saopštila je lista Olivera Ivanovića.

10.00 Aleksandar Vulin ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je veoma zadovoljan izlaznošću i dodao da ako se ovakva izlaznost nastavi dobićemo gradonačelnika u prvom krugu

9.00 Kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić glasao na biračkom mestu u Medicinskoj školi i izjavio da ovi izbori nisu priznavanje nezavisnosti KiM.

8.20 Profesor na FPN Predrag Simić rekao je da su se Beograd, Brisel i Priština potrudili da se ne ponove incidenti od pre dve nedelje i istakao da se očekuje veći odziv birača.

7.30 Kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić nije uspeo da glasa jer njegovo ime nije na biračkom spisku

7.10 Prvi Srbi već izašli da glasaju

7.00 Otvorena biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici

Podsetimo, Izbori se održavaju u tri biračka centra, na 27 biračkih mesta, u onosvnoj školi "Sveti Sava", Medicinskoj i Tehničkoj školi. Prvi preliminarni rezultati glasanja očekuju posle 22 sata.

Prvi Srbi su glasali već oko 7 i 10. Starija gospođa koja je glasala u Tehničkoj školi rekla je da glasa zbog bolje budućnosti Srba na Kosovu i Metohiji ali je i dodala da ne očekuje neke veće promene posle ovih izbora.

Obezbeđenje ispred biračkih mesta je ogromno. Ispred Tehničke škole nalazi se četvorica pripadnika Euleksa sa dugim cevima, a neki od njih se nalaze i u samoj školi. Ispred je takođe i oko tridesetak pripadnika KPS kao i pripadnici Kfora koji su dovezli vozilo za razbijuanje demonstracija.

Kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić, kandidat Građanske inicijative "Srpska", došao je na glasačko mesto u Tehničkoj školi oko 7 i 30 ali nije uspeo da glasa jer kako kaže njegovo mesto nije bilo na biračkom spisku. Prema njegovim rečima njegova cela porodica je tu upisana. On je produžio do biračkog mesta u Medicinskoj školi gde će pokušati da ostvari svoje biračko pravo.

Inače, ulicama Kosovske Mitrovice od jutros patroliraju jake snage KPS, Euleksa, Kfora i Civilne zaštite a tu su i pripadnici posmatračke misije OEBS.

http://www.youtube.com/watch?v=gSKitSVTfAg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track