UŽIVO SPORTSKI PREGLED: Đurić: Izbacivanje Zvezde iz Evrope je veliki udarac za srpski fudbal
Foto: Aleksandar Jovanović

Najnovije informacije iz sveta sporta

UŽIVO SPORTSKI PREGLED: Đurić: Izbacivanje Zvezde iz Evrope je veliki udarac za srpski fudbal

Fudbal -
Evropska fudbalska unija (Uefa) isključila je Zvezdu iz Lige šampiona naredne sezone zbog kršenja pravila o licenci i finansijskom fer pleju. Đurić je istakao da Partizan ima svoj plan rada i da ga neće menjati

BEOGRAD - Najnovije informacije i zanimljivosti iz sveta sporta na jednom mestu.

23:44 - Klose najbolji strelac u istoriji nemačke reprezentacije
Napadač Lacija, veteran Miroslav Klose, postao je veceras najbolji strelac u istoriji fudbalske reprezentacije Nemačke. U pobedi na prijateljskoj utakmici protiv Jermenije u Majncu (6:1), Klose je zatresao protivničku mrežu u 77. minutu, što je bio njegov ukupno 69. gol u 132. nastupu za nemački državni tim. Dosadašnji rekorder bio je Gerd Miler, koji je postigao 68 golova u 62 nastupa za selekciju Zapadne Nemačke. Klose, koji će u ponedeljak napuniti 36 godina, ima priliku da postane i najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava. Do sada je postigao 14 golova, samo jedan manje od rekordera, Brazilca Ronalda.

23:16 - Nemci se igrali sa JermenijomFudbalska reprezentacija Nemačke pobedila je u prijateljskom meču selekciju Jermenije rezultatom 6:1. U prvom poluvremenu nije bilo golova, a onda su se strelci raspucali u drugom delu meča. Pogotke za "pancere" dali su Šurle u 52, Podolski u 71, Hovedes u 73, Klose u 76. i Gece u 82. i 89. minutu. Jedini strelca za Jermeniju bio Mhitarijan sa penala u 69. minutu. Nemačka će na SP igrati u grupi sa Portugalijom, Ganom i selekcijom SAD-a.23:02 - Brazil minimalcem pobedio SrbijuFudbalska reprezentacija Brazila pobedila je selekciju Srbije rezultatom 1:0 u prijateljskom meču odigranom u Sao Paulu. Jedini gol na utakmici postigao je Fred u 58. minutu. Naša selekcija je posle pobede nad Jamajkom od 2:1 i remijem sa Panamom (1:1) doživela i prvi poraz na ovoj turneji.

http://www.youtube.com/watch?v=qrbMn20QV6A
22:44 - Tores: Španija nije isti tim kao pre 4 godineNapadač Čelsija i reprezentacije Španije Fernando Tores izjavio je da "crvena furija" nije isti tim kao pre četiri godine. "Kada ste šampioni imate drugačiji pristup utakmicama, ali to ne znači da ćete bolje ili lošije igrati. To je prošlost, ja želim sada da igram i imam podjednaku želju za pobedom kao i 2008, 2010. i 2012. godine“, rekao je Tores. Napadač Čelsija je takođe istakao i uticaj nekadašnjeg selektora Luisa Aragonesa na kasnije uspehe reprezentacije. "Luis je prisutan na svakom treningu, nema dana kada se tim ne seti neke situacije iz njegovog perioda ili nekog njegovog citata“, rekao je Tores.

22:11 - Hamilton najbrži na drugom treninguVozač Mercedesa Luis Hamilton zabeležio je najbolje vreme na drugom slobodnom treningu pred kvalifikacije za Veliku nagradu Kanade. Britanac je odvezao krug u vremenu 1:16.118. Drugi je bio njegov timski kolega Niko Rozberg, dok je treći bio Sebastijan Fetel. Više od pola sekundi zaostatka imali su piloti Kimija Raikonena i Fernanda Alonsa, dok su potom plasirani tandemi Vilijamsa (Felipe Masa, Valteri Botas) i Meklarena (Kevin Magnusen, Dženson Baton).21:21 - Širokov zbog povrede propušta SPKapiten fudbalske reprezentacije Rusije Roman Širokov propustiće zbog povrede predstojeće Svetsko prvenstvo u Brazilu. Širokov se povredio uoči prijateljskog meča sa Marokom, koji je Rusija dobila rezultatom 2:0. On je povredio ligamenata kolena. Rusija će na SP igrati u grupi sa Belgijom, Alžirom i Južnom Korejom.

21:00 - UEFA izbacila Sivas i Eskišehir iz LEEvropska fudbalska unija (UEFA) zabranila je turskim klubovima Sivasu i Eskišehiru da igraju kvalifikacije za Ligu Evrope naredne sezone zbog umešanosti u nameštanje utakmica u nacionalnom prvenstvu. Oba kluba navodno su namerno izgubili utakmice od šampiona Fenerbahčea u finišu sezone 2010-11, a imaju pravo žalbe Sudu za arbitražu u sportu. Sivas je ove sezone završio kao petoplasirani u prvenstvu Turske i trebalo je da igra od trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok je Eskišehir kao finalista nacionalnog kupa trebalo da krene od drugog kola kvalifikacija. Njihova mesta najverovatnije će zauzeti Karabuk i Bursa.

20:25 - Grbić očekuje dobar turnir u UžicuProslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Grbić rekao je da od turnira u Užicu, u okviru Otvorenog prvenstva Srbije u odbojci na pesku, očekuje da bude jedan od najboljih. Ovog vikenda u Užicu učestvuje 28 ekipa koje se nadmeću za šampionsku titulu i ukupan nagradni fond od 32.000 evra."Od turnira na Đetinji očekujem da bude jedan od najboljih, kao što je bio i prošle godine. I ove godine za vreme turnira održava se i odbojkaška škola za decu koja žele da nauče osnove odbojke na pesku", rekao je Grbić. Posle Užica, domaćin turnira je Kruševac od 13. do 15. juna.

19:55 - Alonso najbrži na prvom slobodnom treningu za VN KanadeVozač Ferarija Fernando Alonso ostvario je najbrže vreme na prvom slobodnom treningu uoči Velike nagrade Kanade. Alonso je ostvario vreme 1:17.238, dok su drugo i treće vreme ostvarili vozači Mercedesa Luis Hamilton i Niko Rozberg. Zvanične kvalifikacije na programu su u subotu, dok je trka u nedelju.19:36 - Džajić najavio žalbu ZvezdePredsednik Crvene zvezde Dragan Džajić rekao je da je razočaran izbacivanjem crveno-belih sa evropske scene i najavio da će se klub žaliti na odluku Evropske fudbalske unije (UEFA). UEFA je diskvalilfikovala Crvenu zvezdu iz takmičenja u Ligi šampiona u sezoni 2014/2015 zbog kršenja pravlinika o finansijskom fer pleju. "Naravno da mi je žao što smo izbačeni, pogotovo u trenutku kada smo posle šest godina zasluženo osvojili titulu, teškom mukom i uz mnogo odricanja. Radovali smo se kvalifikacijama za Ligu šampiona i nisam zadovoljan što nećemo igrati, iako mnogi jesu. Živimo u takvom okruženju gde se borite da preživite", izjavio je Džajić.

18:49 - FSS zatečen i pogođen izbacivanjem Zvezde iz EvropeFudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je da je "zatečen i pogođen" informacijom da Crvena zvezda naredne sezone najverovatnije neće igrati u kvalifkacijama za Ligu šampiona. "Bez namere da komentarišemo stavove prvostepenog organa Uefe, koji su uticali na donošenje ovakve odluke, u postupku koji je trajao skoro godinu dana, želimo da izrazimo veliko žaljenje što milioni pristalica Crvene zvezde verovatno neće biti u prilici da vide svoj klub na toliko željenoj i očekivanoj sceni", saopštio je FSS. Uefa je, takođe, najavila i moguće pokretanje postupka protiv FSS-a zbog izdavanja licence Zvezdi za učešće u evropskim takmičenjima. "Uzimajući u obzir činjenicu da se nalazimo pod uslovnom kaznom zbog slične situacije iz prošlosti, teško stanje u kojem se Crvena zvezda nalazila godinama unazad uticalo je na izdavanje licence za igranje u Evropi na granici prihvatljivih uslova. Nikada nismo želeli da na bilo koji način budemo smetnja učešća Zvezde na najvišoj sceni, svesni činjenice da je najbolji i najbrži put oporavka kluba učestvovanje u Evropi", saopšteno je iz FSS-a. 18:31 - Žardim preuzeo Monako od RanijerijaPortugalski stručnjak Leonardo Žardim preuzeo je francuski Monako, s kojim je potpisao dvogodišnji ugovor. "Žardim je deo nove generacije trenera koji donose novu dinamiku. On je ambiciozan poput nas i on je pravi profil trenera kakvog smo tražili", rekao je potpredsednik Monaka Vadim Vasiljev. Žardim, dosadašnji trener Sportinga iz Lisabona, na klupi Monaka zamenio je italijanskog stručnjaka Klaudija Ranijerija.18:05 - Dragan Đurić: Izbacivanje Zvezde je veliki udarac za srpski fudbalPredsednik fudbalskog kluba Partizan Dragan Đurić ocenio je da izbacivanje Crvene zvezde iz LŠ nije dobro za srpski fudbal. "To je veliki udarac za srpski fudbal, sigurno nije dobro za sport u Srbiji uopšte, i to će svi klubovi u Srbiji osetiti sledećih godina", rekao je Đurić. Evropska fudbalska unija (Uefa) isključila je Zvezdu iz Lige šampiona naredne sezone zbog kršenja pravila o licenci i finansijskom fer pleju. Đurić je istakao da Partizan ima svoj plan rada i da ga neće menjati. "Partizan ima svoj plan rada, svoje ciljeve. Preokupacija nam je jačanje tima, da li igrali Ligu Evropa ili Ligu šampiona. Moraćemo da izvučemo pouke i naredne sezone budemo još jači", kazao je Đurić.

17:35 - Policija upotrebila suzavac protiv demonstranata u Sao PauluPolicija u Sao Paulu upotrebila je suzavac i pendreke protiv demonstranata tokom štrajka radnika metroa u tom milionskom gradu, šest dana pred početak fudbalskog Mundijala.Radnici metroa već drugi dan štrajka blokiraju saobraćaj u Sao Paulu, tražeći veće plate, čime je stvoren pravi saobraćajni kolaps, prenose svetske agencije. Sao Paulo je 12. juna domaćin prve utakmice šampioata sveta koji se igra do 13. jula.

16:48 - Tim studenata iz Srbije traži pomoć za trkački automobilTim studenata iz Srbije je zatražio finansijsku podršku da bi njihov trkački automobil "Drumska strela" učestvovao na predstojećim međunarodnim takmičenjima "Formule student". To svetsko takmičenje studenata tehnike se od 1979. održava svake godine na trkalištima širom sveta, čime se podstiču tehničko znanje i umeće, timski rad i marketing. Univerzitetski timovi se takmiče u projektovanju, izradi, testiranju i vožnji malog takmičarskog automobila, a vozila i timove studenata-konstruktora ocenuju iskusni iženjeri autoindustrije i auto-sporta.

16:21 - Rukometaši peti na listi EHFMuška rukometna reprezentacija Srbije zauzima peto mesto na najnovijoj rang listi Evropske rukometne federacije (EHF) sa 268 bodova. Ispred Srbije nalaze se Francuska (328), Hrvatska (376), Španija (408) i Danska (448). Lista je napravljena zahvaljujući rezultatima na prethodna tri velika takmičenja - Evropskom prvenstvu u Srbiji (2012), Svetskom prvenstvu u Španiji (2013) i Evropskom prvenstvu u Danskoj (2014). Srpski rukometaši osvojili su srebrnu medalju na EP u Beogradu, na SP prošle godine bili su 10, dok su na kontinenentalnom šampionatu u Danskoj zauzeli 13. mesto.

15:40 - Bolt propušta Ostravu i ParizOlimpijski šampion i svetski rekorder u sprintu Jamajčanin Usein Bolt propustiće trku u Ostravi i miting Dijamantske lige u Parizu jer zbog povrede noge nije dovoljno trenirao. Bolt je u poruci organizatorima saopštio da se potpuno oporavio od povrede stopala, ali da nije uspeo da se vrati na rezultatski nivo na kojem je inače u ovo doba godine."Neću biti spreman za trke u Ostravi i Parizu", rekao je Bolt.Miring u Ostravi na programu je 17. juna, a šestostruki olimpijski sampion je trebalo da učestvuje na toj trci po sedmi put.Miting u Parizu održava se 5. jula.15:25 - Brđović: Pobede u Bugarskoj će nas približiti cilju
Odbojkaški reprezentativac Srbije Aleksa Brđović izjavio je da bi njegova ekipa u predstojećem duelu s Bugarskom u Svetskoj ligi sa dve pobede mogla da se približi plasmanu na završni turnir tog takmičenja. "Imamo velika očekivanja, pogotovo posle dve pobede protiv Rusije, u kojima smo osvojili pet bodova. Ako pobedimo bar jednu od ove dve utakmice, mislim da imamo velike šanse da se nađemo na "fajnal siksu"", rekao je Brđović. Odbojkaši Srbije sutra od 19 časova u Sofiji igraju protiv Bugarske prvu utakmicu drugog vikenda Grupe B u Svetskoj ligi. Drugi meč na programu je u nedelju u istom terminu. 15:05 - Lakomb suspendovan sa 12 mečevaBivši francuski napadač Bernar Lakomb, sada savetnik predsednika Liona Žana Mišela Ola, suspendovan je sa 12 mečeva zbog vređanja pomoćnog sudije."Komisija je kaznila Lakomba sa 12 utakmica suspenzije, zbog čega će mu biti zabranjeno da sedi na klupi, kao i da boravi u sudijskoj svlačionici i da obavlja sve zvanične funkcije", kaže se u saopštenju Francuske lige.Incident se dogodio u maju tokom poraza Liona od 1:0 kod kuće protiv Lorijana.14:35 - Švajcarac Kasper ponovo predsednik FIS-aŠvajcarac Đan Franko Kasper ponovo je danas izabran za predsednika Međunarodne skijaške federacije (FIS).Kako je FIS saopštio, Kasper je ovacijama pozdravljen pošto je po peti put izabran za prvog čoveka svetske skijaške organizacije. Kasper, koji je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, predvodi FIS od 1998. godine. Sedamdesetogodišnji Kasper je ranije bio generalni sekretar FIS -a - od 1975. godine.
14:00 - Matić: Maksimalno na Čehe
Selektor muške rukometne reprezentacije Srbije Vladan Matić izjavio je da će njegova ekipa u predstojećoj utakmici protiv Češke, u baražu za Svetsko prvenstvo 2015. godine u Kataru, zalaganjem i odnosom prema igri opravdati ukazano poverenje. "Naravno, ostaje nam revanš, ali sutra treba da napravimo dobar temelj za drugi meč. Uveren sam da ćemo zalaganjem i odnosom prema dresu reprezentacije opravdati ukazano poverenje. Momci će dati sve od sebe da grad Niš i nacija budu ponosni na njih", rekao je Matić na konferenciji za novinare u Nišu. Rukometaši Srbije sutra od 21 čas u hali Čair u Nišu igraju protiv Češke, prvu utakmicu baraža za Svetsko prvenstvo 2015. godine u Kataru. Revanš je na programu za sedam dana.
13:15 - Vigins propušta Tur de FransOlimpijski šampion u biciklizmu Britanac Bredli Vigins, pobedik Tur de Fransa 2012, najavio je danas da neće učestvovati u ovogodišnjoj trci.
Foto: Reuters
Foto: Reuters

12:34 - Roni Dejla novi menadžer SeltikaŠkotski fudbalski šampion Seltik potvrdio je danas da je za novog menadžera izabran Norvežanin Roni Dejla, na period od godinu dana.

11:50 - Vaterpolisti Srbije opet bolji od Amerikanaca Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je SAD i u drugoj prijateljskoj utakmici odigranoj u Kaliforniji.Utakmica je igrana po dva različita sistema - u prvom poluvremenu igralo se po eksperimentalnim FINA pravilima, sa po petoricom igrača u polju, na skraćenom terenu i sa manjom loptom. Prve dve četvrtine Srbija je dobila sa 15:8 (8:3, 7:5), a najefikasniji u redovima naše reprezentacije bili su Prlainović sa četiri i Nikić sa tri gola. Drugo poluvreme je igrano po standardnim pravilima i naša selekcija je dobila taj deo sa 4:3 (2:2, 2:1). U drugom poluvremenu Duško Pijetlović je postigao dva gola, uključujući i pobedonosni pogodak za 4:3.Narednu pripremnu utakmicu dve reprezentaciju igraju u subotu u Berkliju.

11:10 - Halepova: Opušteno sa Šarapovom

Rumunska teniserka Simona Halep izjavila je da će biti rasterećena u finalu Rolan Garosa sa Marijom Šarapovom.

“Nemam šta da izgubim i trudiću se da mi to sve vreme bude na umu. Pokušaću opušteno da udaram lopticu. Svesna sam da će biti vrlo teško da se izborim sa emocijama, ali daću sve od sebe“, izjavila je Halepova, koja će u subotu igrati svoje prvo Gren slem finale.Rumunka je izgubila sva tri dosadašnje okršaja sa Šarapovom, uključujući i ovogodišnji na šljaci Madrida.

10:55 - Mojes želi klub koji igra Ligu šampionaDoskorašnji menadžer Mančester junajteda Dejvid Mojes izjavio je da isključivo želi klub koji će naredne sezone igrati u Ligi šamiona."Ove godine sam prvi put osetio najkvalitetnije takmičenje i mislim da sam pokazao da mogu da upravljam klub na tom nivou", jasan je Mojes.

10:22 - Tijago Galvao slobodan igrač, Zvezda otpočela pregovoreCrvena zvezda će pokušati da angažuje doskorašnjeg fudbalera Slobode, Tijaga Galvaa, kojem je istekao ugovor sa Užičanima. Crveno-beli su već stupili u kontakt sa Brazilcem i pokušaće da ga dovedu na Marakanu.Još ranije za ovog fudbalera interesovanje je pokazivao i Partizan, pa ostaje da se vidi da li će uskoro uslediti konkretni potezi i iz Humske.

09:40 - Karabatići skupljaju pomoć za poplavljene u Srbiji i BiHRukometni reprezentativci Francuske Nikola i Luka Karabatić organizovaće 14. juna u Frontinjanu humanitarnu aukciju za pomoć žrtvama poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Foto: AP
Foto: AP

09:00 - Džejms: Sr..e je kada se povrediš u finalu Košarkaš Majamija Lebron Džejms povredio se u poslednjoj četvrtini prvog meča finala NBA lige, posle čega je San Antonio došao do pobede (110:95). "Sr... je kad se povredite u ovom trenutku u sezoni, koliko god da su dobro igrali, i mi smo imali svoje šanse. Kad sam izašao iz igre, oni su odmakli, i bilo je frustrirajuće sedeti na klupi, svestan da ne možeš da pomogneš timu", rekao je Džejms, dodavši da će mu prijati pauza od dva dana pred drugi meč kako bi se odmorio i pripremio za nastavak serije.08:30 - Đoković od 13 sati sa Gulbisom igra polufinale Rolan GarosaTeniser Novak Đoković igra protiv Letonca Ernesta Gulbisa polufinalni meč na Rolan Garosu u Parizu. Meč drugog i 17. tenisera sveta je prvi na programu terena Filip Šatrije i počinje u 13 časova. To će biti njihov šesti duel, a četiri puta pobeđivao je Đoković. Poslednja dva meča dobio je srpski teniser, a poslednji put igrali su 2011. godine na Mastersu u Indijan Velsu kada je bilo 6:0, 6:1. Posle tog meča na programu je drugo polufinale između branioca titule, osmostrukog osvajača Rolan Garosa Španca Rafaela Nadala i Britanca Endija Mareja koji je postavljen za sedmog nosioca.

08:40 Rad i Metalac igraju novi meč 12. juna Revanš utakmica baraža za opstanak u Super ligi Srbije između Rada i Metalca odigraće se u četvrtak 12. juna od 19 časova u Beogradu, saopštila je Super liga Srbije. Prvu utakmicu baraža Metalac i Rad odigrali su u nedelju 1. juna u Gornjem Milanovcu, kada nije bilo golova, a revanš utakmica, u sredu, prekinuta je u 49. minutu pri vođstvu beogradskog tima od 1:0 zbog suzavca na tribini na kojoj su bili navijači Rada.

Vesti koje su obeležile četvrtak, 5. jun možete pogledati ovde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track