UŽIVO UKRAJINA DAN 16 GOMILANJE ORUŽJA: SAD instaliraju raketni štit u Ukrajini?!

Napetost ne jenjava

UŽIVO UKRAJINA DAN 16 GOMILANJE ORUŽJA: SAD instaliraju raketni štit u Ukrajini?!

Planeta -
Brodovi američke mornarice prošli kroz Bosfor na putu ka Crnom moru. Pro-ruski demonstranti u Donjecku zauzeli zgradu državne uprave i istakli rusku zastavu. Premjer Ukrajine demantovao da SAD nudi finansijsku pomoć u zamenu za postavljnje raketnog štita. NATO suspendovao kontakte sa Rusijom
1 / 9

KIJEV - Diplomatski napori za rešrenje ukrajinske krize obeležili su današnji dan.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da se sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem složio da bi Ukrajina trebalo da podrži sporazum koji su pre dve sedmice (21.februara) potpisali, sada svrgnuti predsednik Viktor Janukovič i predstavnici opozicije.

Taj sporazum predviđa osnivanje vlade nacionalnog jedinstva, povratak na Ustav iz 2004. i prevremene predsedničke izbore. Njegove reči su kasnije demantovali iz Stejt dipartmenta, a sam Keri je rekao da nikakav dogovor nije postignut.

Sjedinjene Američke Države i zvaničnici EU vršili su u Parizu pritisak na Rusiju da otpočne direktan dijalog sa novom vladom u Ukrajini, ali do tog susreta ipak nije došlo. Kako bi ublažio odbijanje Lavrova da se sastane sa svojim ukrajinskim kolegom američki državni sekretar Džon Keri je istakao da nikada nije ni očekivao da se to dogodi.

Rusija je i danas dodatno ojačala prisustvo svojih trupa na Krimu, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio da se ta zemlja „nikada neće odreći Krima“, ali da postoji mogućnost povećanja njegove autonomije.

Prema nezvaničnom informacijama vojnim posmatračima OEBS-a zabranjen je ulazak na Krim, dok SAD najavljuju značajno povećanje vojnog prisustva u regiji, posebno u pribaltičkim zemljama i Crnom moru..

Ruski i ukrajinski vojnici (Foto: AP)
Ruski i ukrajinski vojnici (Foto: AP)

Novouspostavljene vlasti na poluostrvu Krim najavile su posetu Moskvi 6. marta, tokom koje će s tamošnjim vlastima razgovarati o daljoj sudbini tog regiona.

UŽIVO NAJNOVIJE DOGAĐAJE NA KRIMU I U OSTATKU UKRAJINE MOŽETE PRATITI OVDE

00.37 - Stejt department sačinio je listu, kojom u 10 tačaka opovrgava izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o situaciji u Ukrajini, ocenjujući ih kao "neistinite tvrdnje".

"Dok Rusija spinuje lažnu priču kako bi opravdala svoje ilegalne aktivnosti u Ukrajini, svet nije video tako zapanjujuću rusku fikciju otkako je Fjodor Dostojevski napisao - Formula "dva plus dva jednako je pet" ima svojih privlačnosti", stoji u saopštenju Stejt departmenta naslovljenom "Fikcija predsednika Putina: 10 lažnih tvrdnji o Ukrajini.

U nastavku sledi lista 10 nedavnih izjava ruskog predsednika, a za njima, prema navodima Stejt departmenta "činjenice koje njegove tvrdnje odbacuju ili opovrgavaju".

Među njima su tvrdnje o humanitarnoj krizi u Ukrajini, legalnosti ruske vojne intervencije i legitimitetu odbeglog ukrajinskog predsednika

00.14 - Odluka NATO da ograniči saradnju s Rusijom mogla bi da ima efekat "bumeranga", izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO Aleksandar Gruško.

Prema rečima Gruška, Rusija je međusobno povezana sa Evropom i Ukrajinom, i sankcije će se vratiti i naneti štetu onima koji ih uvode, izvestila je Raša tudej.

Predstavnik Rusije u NATO optužio je Alijansu da primenjuje duple standarde i stereotipe "hladnog rata" prema Rusiji, pošto je NATO, posle sastanka, saopštio da će preispitati saradnju sa Rusijom zbog napetosti oko Ukrajine.

23.52 - Barak Obama i Dejvid Kameron ocenili su u sredu da je stanje u Ukrajini "neprihvatljivo" i da Rusija već plaća cenu svoje intervencije, saopštila je Bela kuća posle razgovora dvojice lidere.

Predsednik SAD i britanski premijer su "izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog očiglednog ruskog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i obojica su ukazala da je sadašnje stanje neprihvatljivo", saopštila je kancelarija američkog predsednika.

"Rusija je već počela da plaća cenu svog postupka time što opada poverenje investitora", uverava Bela kuća. Dauning Strit je podvukao da su dva saveznika saglasna o potrebi da međunarodna zajednica "nastavi da zajedno radi na deeskalaciji (napetosti) i da odvrati Rusiju od toga da ode još dalje".

23.30 - Srpski dobrovoljci stigli u Sevastopolj. Mi predstavljamo "Četnički pokret" i nas možete uporediti sa kozacima u Rusiji. Naš cilj je da u ime srpskog naroda damo podršku ruskom narodu. U ovom trenutku je ovde sve isto kao nekada u Srbiji. Zapad i Evropa finansiraju opoziciju i oni govore da hoće u Evropu, a sve je to laž - rekao je Milutin Mališić, koji se predstavio kao komandant četničke garde "Vukovi".

http://www.youtube.com/watch?v=9y6Oulyk00A
22.45 - Rusi podižu blokadu sa ukrajinskih vojnih objekata na Krimu? Prema pisanju Ukrajinske pravde, primećeni su pokreti ruskih trupa u okolini ukrajinskih vojnih baza na Krimu, koje su pod blokadom. Iako se u prvi mah mislio da je u pitanju podizanje blokade, ukrajinski vojni analitičari ističu da se najverovatnije radi samo o rotacija trupa.

22.15 - Na konferenciji za medije u Parizu američki državni sekretar Džon Keri je rekao je da će se " intenzivni pregovori " sa Rusijom i Ukrajinom nastaviti u narednim danima u nadi da će to na kraju dovesti do konačnog rešenja krize. On je rekao da će nastaviti razgovore sa Sergejem Lavrovom sutra u Rimu, gde će obojica prisustvovati sastanku o Libiji.

22.00 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov napustio je pregovore u Parizu, s porukom da će se oni nastaviti narednih dana. Iako su visoki zvaničnici EU i SAD pokušavali da tokom zasedanja ugovore sastanak između ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova, do tog susreta nije došlo.

Bez dogovora: Keri i Lavrov
Bez dogovora: Keri i Lavrov

21.45 - Sud u Kijevu je naredio je meru pritvora za novoizabranog pro-ruskog premijera Krima Sergeja Aksionova, kao i predsednikom parlamenta autonomne republike Krim Volodimira Konstantinova. Presuda je naravno donesena u odsustvu pomenutih vođa"krimske pobune"

21.15 - Pentagon je udvostručio broj borbenih aviona nad Baltikom. NATO misija nad Baltikom biće značajno uvećana, pa će pored borbenih aviona, komanda američke vojske poslati i avion za pretakanje goriva letilicama u vazduhu. Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel najavio je ranije danas planove za ojačavanje 10 godina stare misije NATO nad nebom Estonije, Letonije i Litvanije kao deo odgovora Vašingtona na krizu u Ukrajini.

Stižu pojačanja: F-15
Stižu pojačanja: F-15

20.50 - Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o situaciji u Ukrajini kako bi razmenili gledišta o nizu pitanja vezanih za krizu kao i o mogućim međunarodnim naporima radi normalizacije društveno-političke situacije u toj zemlji, navodi se u saopštenju. Razgovor je vođen na inicijativu nemačke strane, dodaje se u saopštenju.

20.30 - Iako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izvestio medije da je postignut dogovor sa SAD u vezi krize u Ukrajini....Bi-Bi-Si je javio pozivajući se na zvaničnika Stejt dipartmenta da u Parizu nije postignut nikakav sporazum između SAD i Rusije.

20.20 - Lavrov i Keri: Ukrajina da podrži dogovor 21. februara Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da se sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem složio da Ukrajina treba da podrži sporazum koji su pre dve sedmice potpisali, sada svrgnuti predsednik Viktor Janukovič i predstavnici opozicije. "Složili smo se da je neophodno pomoći Ukrajincima, svim Ukrajincima, da ispune dogovor postignut 21. februara", rekao je Lavrov u obraćanju na državnoj televiziji, posle razgovora s Kerijem u Parizu.

20.05 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je večeras da je NATO do daljnjeg obustavio redovne kontakte sa Rusijom na civilnom i vojnom nivou i da će intenzivirati saradnju sa Ukrajinom. On je, međutim, istakao da će kanal komunikacije ostati otvoren preko Saveta NATO-Rusija, u kome su šefovi diplomatskih misija zemalja članica i Rusije.

Raketni štit: Biće raspoređen i u Ukrajini?
Raketni štit: Biće raspoređen i u Ukrajini?

19.15 - SAD pregovaraju o razmeštanju američke raketne odbrane u Ukrajini u zamenu za finansijsku pomoć?. Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da Krim mora da ostane deo Ukrajine, ali da mogu da mu se pocećaju ovlašćenja. Novi ukrajinski premijer je negirao izveštaj da Ukrajina pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o razmeštanju američke raketne odbrane u Ukrajini u zamenu za finansijsku pomoć.

19.00 - SAD i Britanija nisu uspele u pokušaju da dovedu Rusiju i Ukrajinu za isti sto u Parizu. Američki zvaničnici ipak se nadaju da će do susreta Lavrova i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrija Deščicja ipak doći.

18.45 - Stotine demonstranata sa ruskim zastavama u rukama zauzeli su zgradu ukrajinske državne uprave u gradu Donjecku na istoku Ukrajine. Povređeno desetak ljudi. Demonstranti su probili policijski kordon uz pokliče: "Rusija! Rusija!" Učesnici proruskih protesta su tokom proteklih dana zauzeli nekoliko zgrada državne uprave širom Ukrajine, naročito u istočnom regionu, odakle potiče opozvani predsednik Viktor Janukovič

18.03 - Zvanično je potvrđeno da je specijalni predstavnik Ban Ki Muna dobro i da je bezbedno stigao u hotel. Saopšteno je da on nije kidnapovan ali da su mu pretile, za sada, nepoznate naoružane osobe.

17.43 - Prema još nepotvđenim informacijama, nekoliko naoružanih osoba "uhapsilo je" specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN, javlja Bi-Bi-Si

17.36 - Vojnim posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zabranjen je ulazak na Krim, saopštio je danas litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičius.

17.31 - Vojnicima na ukrajinskom brodu "Slavutič", koji je blokiran u luci, stižu neophodne namirinice

Foto: Twitter
Foto: Twitter

17.13 - Turska je dala dozvolu da brodovi američke mornarice prođu kroz Bosfor u naredna dva dana, na putu ka Crnom moru. Još nema detalja o kakvim se brodovima tačno radi, prenosi Bi-Bi-Si

17.00 - Američki ministar spoljnih poslova i evropski šefovi diplomatije sastali su se danas sa svojim ruskim kolegom posle ručka u Predsedničkoj palati u Francuskoj. Još se ne zna dali je došlo do napretka u dijalogu niti u kakvoj je atmosferi sastanak vođen, javlja Bi-Bi-Si

16.46 - Sjedinjene Američke Države planiraju veće prisusutvo u Poljskoj i baltičkim državama kao "podršku" saveznicima, posle intervencije Rusije na Krimu, u Ukrajini, najavio je danas američki sekretar za odbranu Čak Hejgel.

16.06 - Ukrajinski i britanski ministri saglasili su se da bi na istok Ukrajine i Krim što pre trebalo razmestiti međunarodne posmatrače, javlje Rojters.

15.44 - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi kriza u Ukrajini mogla imati negativne posledice po Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana, i istovremeno pozvao na preduzimanje dodatnih mera kako bi se zaštitili proizvođači i izvoznici u tim zemljama.

"Vanredna situacija u Ukrajini izaziva ozbiljnu zabrinutost", rekao je Putin predsednicima Belorusije i Kazahstana na početku razgovora u njegovoj rezidenciji izvan Moskve, a preneo Rojters.

"Negativne posledice po tržišta Carinske unije su moguće, i iz tog razloga moramo zajedno osmisliti mere za zaštitu naših proizvođača i izvoznika", izjavio je Putin.

13.50 - Ratni brod, izgrađen od strane Francuske, koji je dizajniran da ojača sposobnost Rusije da transportuje svoje trupe, tenkove i helikoptere, imaće svoju prvu probnu vožnju u sredu, u francuskim vodama Atlantika. Ova proba se dešava u vreme dok Zapad pokušava da obuzdaju vojne pretnje koje je ruski predsednik Vladimir Putin uputio Ukrajini, javlja AP. Ratni brod je deo dogovora vrednog 1,6 milijardi dolara, što je najveća prodaja oružja Moskvi od strane NATO.

13:42 - Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da je na putu za 35 nenaoružanih vojnih posmatrača. Osamnaest članica se saglasilo da pošalje u ovu zemlju po dva predstavnika, a među njima su Britanija, SAD, Francuska i Nemačka.

13.35 - Prelazne ukrajinske vlasti i Francuska odbacili su danas perspektive potpune konfrontacije sa Rusijom, javio je Frans pres, izveštavajući sa susreta šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa sa vršiocem dužnosti ukrajinskog ministra inostranih poslova Andrijem Deščicom."Nećemo objaviti rat Rusima ali ono što rade je neprihvatljivo. To je invazija", rekao je Fabijus.

13.25 - Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije, obratio se donjem domu parlamenta rekavši da je Velika Britanija odustala od kraljevske i ministarske posete paraolimpijskim igrama u Sočiju.

"Postoje i dalji koraci o kojima trebamo da razmislimo, čak i ako se ostane na statusu kvo. Ipak, trebamo razmotriti i dodatne korake, ekonomske i diplomatske prirode, koje možemo preduzeti kako bi obeshrabrili Rusiju od preduzimanja daljih poteza u pravcu nepoštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je on naglašavajući da svaka odluka mora biti doneta uz saglasnost evropskih i američkih partnera.

"Razgovaraću popodne sa američkim predsednikom Barakom Obamom i sastati se sa Angelom Merkel, nemačkom kancelarkom, i predsednikom Francuske Olandom, kako bi sa njima dogovorio dalje korake", naveo je on.

13.20 - Ruski predsednik Vladimir Putin kandidat je za Nobelovu nagradu za mir, saopštio je predsedsednik Nobelovog isnstituta u Oslu.

13.04 - Vilijam Hejg, britanski ministar spoljnih poslova, navodi da će diskusija sa Sergejom Lavrovim i Džonom Kerijem biti test da li je Moskva spremna da radi na smirivanju situacije.

"Nisam optimističan po ovom pitanju, ipak moramo probati da svim diplomatskim sredstvima smirimo situaciju u Ukrajini", naveo je on.

"Ukoliko progres bude izostao, naravno da će biti posledica, mora ih biti kada je u pitanju ovakvo kršenje nezavisnosti i suverenosti druge nacije", kazao je Hejg.

12:57 - Na Jutjubu je osvanuo snimak koji prikazuje proruske vojnike kako ispred ukrajinske vojne baze napadaju grupu žena koje su tu protestovale protiv njihovih akcija.

http://www.youtube.com/watch?v=3QfTahsai0k

12.46 - Obraćanje Džona Kerija, državnog sekretara SAD, iz američke rezidencije u Parizu, očekuje se u 17.45 časova.

On je sa žaljenjem konstatovao da se Rusija nije pojavila na sastanku u Parizu.

Vilijam Hejg, sekretar inostranih poslova Velike Britanije dodao je da će biti učinjen svaki diplomatski naporo kako bi danas došlo do sastanka ministara inostranih poslova Ukrajine i Rusije.

11.31 - Žoze Manuel Baroso, predsednik Evropske komisije najavio je veliki paket pomoći Ukrajini od 11 milijardi evra tokom narednih nekoliko godina ukoliko potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ovo je paket dizajnirad da pomogne posvećenoj, inkluzivnoj i reformistički orijentisanoj Ukrajinskoj vladi", naveo je on.

Barozo je rekao da bi prva tranša, vredna 610 miliona evra, mogla da bude uplaćena već za par nedelja, čim Ukrajina potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a da će ostala sredstva nastaviti da dotiču tokom narednih par godina.

Brisel, kako saznaje Frans pres, planira i zamrzavanje imovine u EU za 18 ukrajinskih zvaničnika umešanih u nasilje u Kijevu.

Za to vreme, Rusija je obustavila snabdevanje ukrajinskih elektrana nuklearnim gorivom što znači da će ukrajinske zalihe trajati samo do kraja aprila.

12.29 - Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je da ne želi da političke tenzije dovedu do ometanja ekonomskih kooperacija sa tradicionalnim partnerima Rusije, sugerišući da se nada da će biti izbegnuto pogoršanje spora sa Zapadom oko Ukrajine.

"Vidimo poznate političke tenzije, a to ne bi trebalo da utiče na našu trenutnu ekonomsku saradnju. Nije potrebno da to dodatno otežava situaciju. Mi treba da sarađujemo sa svim tradicionalnim partnerima, dok je to u našem interesu", rekao je Putin, prenosi Rojters.

Komentarišući najave Vašingtona i Brisela da će posegnuti za ekonomskim sankcijama prema Rusiji kao odgovor na pretnju ruske vojne intervencije u Ukrajini, Putin je ocenio da pitanjima ekonomske saradnje ne treba dodavati političke probleme.

12:07 - Sekretar ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu, Andrej Parubi, izrazio je danas nadu da bi situacija na Krimu ubrzo mogla da bude razrešena kroz dijalog.

"Prošle noći je već bilo manje vanrednih situacija i manje konflikata na Krimu. Nadam se da će predstojećih dana biti pronađen način da se sve reši kroz pregovore", izjavio je Parubi.

On je naveo kako ruske snage nisu ostvarile nikakav novi vojni napredak na Krimu, ali je upozorio na opasnost od novih pokušaja proruskih demonstranata da preuzmu vladine zgrade na istoku i jugu Ukrajine.

12.06 - Ukrajinski ministar inostranih poslova Andrij Deščitsja (desno) i britanski sekretar spoljnih poslova Vilijam Hejg (treći s leva) među ministrima u pariskoj rezidenciji američkog ambasadora, gde se razgovara o krizi u Ukrajini.

12.00 - U proteklih 24 sata ukrajinski graničari sprečili su više od 500 ljudi da pređu iz Rusije u Ukrajinu zbog sumnje da bi se mogli priključiti "ekstremistima", naveo je šef granične službe Ukrajine Pavlo Šišolin, prenosi BBC. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, sigurnosne službe i Državna služba carina poslali su dodatno ljudstvo i mehanizaciju na granicu sa Rusijom kako bi sprečili pojedince da pređu u Ukrajinu.

11:49 - Nemačko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je ponovo svoje građane da ne putuju na Krim ni u istočne delove Ukrajine i da izbegavaju okupljanja ljudi i demonstracije, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Štampa istovremeno piše da će se Bundesver angažovati u prevozi ranjenih Ukrajinaca za Nemačku.

Ukrajinska vlada je nemačku ambasadu u Kijevu, naime, molila za podršku u prižanju medicinske pomoći povređenim, a kako politički magazin "Špigel" danas saznaje, predstavnici Bundesvera će sa jednim timom lekara otputovati u Kijev i oko 50 povređenih prevesti u Nemačku na lečenje.

Gde će tačno i u kojoj bolnici u Nemačkoj ranjenici biti lečeni, zavisi od njihovih povreda i kapaciteta nemačkih bolnica, prenosi ovaj magazin, navodeći da se radi o 50 osoba, povređenih u demonstracijama na Majdanu.Nemačka štampa opširno izveštava o događajima na Krimu i Ukrajini, a "Velt" piše da nemačka kancelarka Angela Merkel oštro protestuje protiv ruske okupacije Krima, kao i da nemačka vlada više ne veruje u jedno potpuno povlačenje Rusa.

11.49 - Na internetu se pojavio video koji prikazuje uniformisane ljude bez ikakvih oznaka, kako stoje pored vojnih kamiona sa ruskim tablicama. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je video prokomentarisao kao provokaciju."Nemam nikakvu ideju kako su ti ljudi došli do vojnih vozila koje koristi ruska vojska", kazao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=b0Z8ymyhx8A

11:37 - Ruske snage preuzele su delimičnu kontrolu nad dve baze na Krimu i blokiraju zgradu u kojoj se nalaze rakete, potvrdili su raniju vest agenciji Frans pres ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski zvaničnik Volodimir Bova rekao je da su vojnici ušli u bazu u Fiolentu, u blizini luke Sevastopolj, gde je stacionirana ruska Crnomorska flota.

"Tamo ima raketa, ali nisu napunjene", precizirao je Bova. Ruski vojnici preuzeli su delimičnu kontrolu i nad raketnom bazom u Jevpatoriji, na zapadu Krima, rekao je Frans presu neimenovani portparol ukrajinskog ministarstva odbrane. Taj izvor je dodao da su, međutim, komanda i kontrolni centar baze ostali pod ukrajinskom kontrolom. Rakete su izmeštene iz te baze, ali je ona juče posle podne bila meta napada dvadesetak ruskih vojnika i više stotina proruskih demonstranata, kazao je AFP drugi ukrajinski izvor.

11.30 - Naoružani ljudi pro-ruske orijentacije zauzeli su veći deo ruskog dela Krima gde ukrajinske trupe ostaju blokirane u barakama.

Naoružani muškarci za koje se veruju da su naklonjeni Rusiji, patroliraju Simferopoljem(Foto: Reuters)
Naoružani muškarci za koje se veruju da su naklonjeni Rusiji, patroliraju Simferopoljem(Foto: Reuters)

11:29 - Petnaest država članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saglasilo se da pošalju vojne posmatrače u Ukrajinu, javila je danas Agencija Frans pres, pozivajući se na diplomatski izvor."Petnaest zemalja, među kojima SAD i druge države Evrope i centralne Azije, učestvovaće u toj misiji", rekao je neimenovani diplomata, ne navodeći ni kada bi misija trebalo da počne niti koliko će ljudi učestvovati u njoj.

11:28 - Mina pronađena u zgradi vlade u DonjeckuU zgradi regionalne vlade u istočnom gradu Donjecku, gde se jutros zaviorila ukrajinska zastava, nakon evakuacije je pronađena mina, javlja reporter AP-a.

11.27 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odbacio je kao "krajnje gluposti" sve fotografije i video materijale na kojima izgleda kao da su ruske trupe i vojna mašinerija na Krimu.

Foto: Beta
Foto: Beta

11.22 - U Simferopolju, gde se nalazi ukrajinska baza opkoljena naoružanim snagama koje su naklonjene Rusiji, ljudi donose hranu ali im nije dozvoljen ulazak, što dovodi do podizanja tenzija.

11:05 - Kao odgovor na ruske pretnje, Ukrajina pojačava bezbednosne mere u svojim nuklearkama, stoji u pismu ukrajinskog ambasadora Igora Prokopčuka šefu Agencije za atomsku energiju UN Jukiju Amanu.

“Ilegalne akcije ruskih oružanih snaga na ukrajinskoj teritoriji i pretnja silom predstavljaju ozbiljnu opasnost za bezbednost Ukrajine. Uz moguće konsekvence za njenu nuklearnu infrastrukturu”, ističe Prokopčuk, a prenosi AFP.

10:57 - Kanadski ministar inostranih poslova Džon Berd uporedio je rusku invaziju u Ukrajini sa nacističkom invazijom Čehoslovačke 1938. "Ako ovo nije rat, dosta je slično tome", rekao je on u intervjuu za televiziju SBS.

10.51 - Glavni Istražni komitet Rusije izdao je međunarodni nalog za hapšenje Dmitra Jarošija, vođe ključne ukrajinske grupe demonstranata "Desni sektor". On se optužuje da je pozivao na terorizam i ekstremizam.

10.50 - Uniformisani ljudi sa fantomkama pojavili su se u zalivu Arsenal u Sevastopolju, gde su dva ukrajinska broda blokirana od strane ruske mornarice.

10.45 - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton odložila je današnju posetu Kijevu zbog sastanaka o Ukrajini u Briselu i Parizu, izjavila je njena portparolka Maja Kocijančič. Eštonova jutros učestvuje na sastanku Komisije o pomoći, posebno finansijskoj Ukrajini, a potom putuje u Pariz na ministarski sastanak o Libanu na kojem učestvuju i šefovi ruske i američke diplomatije Sergej Lavrov i Džon Keri.

Eštonova će "tamo s više međunarodnih partnera razgovarati o Ukrajini", dodala je Kocijančičeva. Šefica evropske diplomatije sutra u Briselu razgovara s novim ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, koga će primiti i šefovi država i vlada EU uoči vanrednog samita o ukrajinskoj krizi.

10.31 - Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova, daje brifing u Madridu o situaciji u Ukrajini.

"Ukrajina je najveći prioritet Rusije, a situacija u Ukrajini mogla bi biti "zarazna". Smatram da se sve strane moraju vladati u duhu i po slovu zakona", naveo je Lavrov.

On je dodao da je Zapad dao loš primer podržavajući demonstrante u Ukrajini koji su preuzeli vlast "kršeći zakon".

"Snagama samoodbrane na Krimu, koje su formirali lokalni ljudi, Rusija ne može da naredi da se povuku jer to nisu ruske snage", naveo je Lavrov dodajući da od Ukrajinskih i vlasti na Krimu zavisi da li će pozvati međunarodne posmatrače.

Foto: Printscreen BBC

10.15 - Pavel Gubarev, aktivista iz Donjecka koga pro-ruski demonstranti žele da vide na mestu guvernera, naveo je da je narod spreman da uzme oružije kako bi branio svoje interese."Ipak, ja ih ne ohrabrujem u tome", naveo je Gubarev.

10.05 - Ruske snage zaplenile su dve odbrambena raketna postrojenja na Krimu, objavio je Interfaks pozivajući se na vojne izvore. Jedna raketna baza nalazi se u Fiolentu, u blizini Sevastopolja, a druga dalje severno u Evpatoriji, ali u njoj nema postavljenih raketa.

10.02 - Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton uporedila je postupanje Vladimira Putina u Ukrajini sa Hitlerovim postupanjem tridesetih godina prošlog veka, piše kalifornijski sajt “Pasadena star njuz”.Klintonova je komentare iznela na privatnoj dobrotvornoj priredbi:“Ako vam ovo deluje poznato, to je ono što je Hitler radio 30-tih godina”, rekla je ona. “Svi ti Nemci koji su bili ... etnički Nemci, Nemci po poreklu, koji su bili u zemljama kao što je Čehoslovačka, Rumunija i na drugim mestima, Hitler je stalno ponavljaju da se prema njima ne odnose kako treba. Moram da odem i zaštitim svoj narod i to je ono zbog čega su svi toliko uznemireni.”

10.00 - Savet federacije Rusije (gornji dom parlamenta) priprema nacrt zakona koji predviđa konfiskaciju imovine, sredstava i računa evropskih i američkih kompanija, uključujući privatne, koje rade na ruskoj teritoriji, u slučaju uvođenja sankcija Rusiji, javile su danas ruske agencije. Predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo, sudska i pravna pitanja i razvoj civilnog društva Andrej Klišas je rekao da pravnici detaljno izučavaju pitanje koliko je mogućnost konfiskacije kompanija i privatnih lica u skladu sa Ustavom Rusije.

09.57 - Ukrajina je podigla zastavu nad glavnim štabom u Donjecku, nakon što su iz zgrade evakuisane pro-ruske pristalice. Evakuacija je započeta nakon dojave da je objekat miniran.

09.43 - Trupe okružuju ukrajinsku vojnu bazu i druge vojne instalacije, dok su dva ukrajinska vojna broda blokirana od strane ruskog broda u luci u Sevastopolju, javlja BBC. Kako se dodaje, još oko pet brodova patrolira lukom.

09.30 - Prominentni ruski analitičar Ruslan Puhov za Njujor tajms navodi da je svrha ruskog upada na Krim održavanje najvećeg mogućeg stepena autonomije na poluostrvu koje, istovremeno, treba da formalno ostane pod Ukrajinskom upravom.

09.20 - "Ukoliko ne bude došlo do smirivanja i iniciranja da se krene putem dijaloga, preduzećemo značajne koraka prema Rusiji u pogledu viza, imovine i razgovora o ekonomskim vezama, naveo je francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus.

09.05. - Posle mirne noći pro-ruski demonstranti čuvaju stražu ispred državnih zgrada u Simferopolju.

08.49 - Rukovodstvo Autonomne Republike Krim ne smatra legitimnom vlast u Kijevu i zbog toga nije spremno da odgovori na inicijativu za pregovore sa Vrhovnom radom (ukrajinskom skupštinom), izjavio je predsednik krimske vlade Sergej Aksjonov.

"Mi tu vlast koja nam predlaže da počnemo razgovore ne smatramo legitimnom. U tom se krije glavno pitanja", rekao je Aksjonov za letonsku radio-stanicu „Baltkom“.

Na pitanje o mogućnosti izlaska Krima iz sastava Ukrajine, Aksjonov je rekao da "to mogu da rešavaju samo stanovnici autonomije", a rukovodstvo će "sprovoditi njihovu volju", preneo je Itar-Tas s.

Govoreći o formiranju krimskih oružanih snaga i flote, Aksjonov je rekao da "sve vojne jedinice treba da se potčine vlastima Krima, tačnije parlamentu", dodajući da je "veliki deo vojnih jedinica već prešao na stranu zakonitog rukovodstva Krima i spreman je da položi zakletvu", prenela je ruska agencija.

08.20 - Korisnici ruskih društvenih mreža dobili su poziv da pređu granicu i uđu u Ukrajinu kako bi pružili "moralnu podršku", piše BBC.

"Trebaju nam muškarci stari od 18 do 45 godina koji su već u Ukrajini ili su spremni da tamo odu", navodi se na profilu "Civilne odbrane Ukrajine" na mreži VKontakt, koja je, za samo nedelju dana, prikupila 7.000 pratilaca.

Vladimir Prokopenko, jedan od prvih članova grupe navodi da želi da Rusi dođu u Ukrajinu kako bi uzeli učešća u mirnim protestima.

"Ukoliko situacija postane nasilna, nećemo slati nikoga", naveo je on.07.32 - Kineski predsednik Si Đinping izjavio je, u razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da bi Rusija mogla da pomogne u političkom rešavanju krize u Ukrajini.U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi da su predsednici kasno sinoć razgovarali telefonom i da je Si situaciju u Ukrajini nazvao "izuzetno komplikovanom i osetljivom"."Kina veruje da Rusija može u saradnji sa drugim stranama da izvrše pritisak za političko rešenje tog pitanja kako bi se očuvao regionalni i svetski mir i stabilnost", rekao je Si Putinu, navodi se u saopštenju.Si je dodao da Kina podržava predloge i posredničke napore međunarodne zajednice koje koriste smanjenju tenzija, prenela je agencija Rojters.

07.30 - Američki predsednik Barak Obama razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o situaciji u Ukrajini i mogućim rešenjima za krizu u toj zemlji, saopštio je zvaničnik Obamine administracije. Neimenovani zvaničnik je rekao da Obama neće prisustvovati samitu G8 u Sočiju u junu ukoliko Rusija ne promeni stav prema krizi u Ukrajini.

Obama je sa Merkel razgovarao o mogućem rešenju, koji bi podrazumevao i direktan kontakt Rusije sa novom ukrajinskom vladom, dodao je zvaničnik, prenela je agencija Rojters.

07.28 - Evropska komisija će danas ponuditi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od preko milijardu evra, dan uoči samita lidera Evropske unije u Briselu na kom će se razgovarati o situaciji u Ukrajini, izjavio je jedan od portparola Komisije.Prema njegovim rečima, ovaj samit je zakazan da bi se usvojile mere pomoći za Ukrajinu koja prolazi kroz finansijsku krizu uzrokovanu višemesečnim političkim nemirima, preneo je Frans pres.U okviru sporazuma o slobodnoj trgovini i pridruživanju Uniji, koji je opozvani ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbacio u novembru prošle godine, zvanični Brisel je ponudio Ukrajini 610 miliona evra.Komisija, međutim, nije želela da otkriva detalje tog paketa, ali su se pojavile spekulacije da bi 28-člani blok mogao staviti na raspolaganje još 500 miliona evra.SAD su juče obećale Ukrajini zajam u vrednosti od milijardu dolara.

Tenzije neće uticati na američke astronaute

Tenzije između Rusije i SAD ne bi trebalo da utiču na operacije na međunarodnim kosmičkim stanicama, izjavio je šef NASA-e Čarli Bolden.

"Mislim da su ljudi zaboravili da smo mi već 13 godina na internacionalnoj svemirskoj stanici i tako je bilo kroz nekoliko kriza do sada", rekao je Bolden.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track