UŽIVO UKRAJINA DAN 20: Napad na kafić u Harkovu iz vozila u pokretu, dvoje mrtvo!

Rusi večeras zauzeli još jedan aerodrom

UŽIVO UKRAJINA DAN 20: Napad na kafić u Harkovu iz vozila u pokretu, dvoje mrtvo!

Planeta -
Pored ukrajinskih i ruskih snaga na krimu se nalaze novoformirane vojne jedinice Samoodbrane, ali i američki plaćenici.Šef Generalštaba vojske SAD general Martin Dempsi najavio mogućnost američlke intervencije. Na hiljade demonstranata u Donjecku zateva raspisivanje referenduma. U Sevastopolju se sukobile pro-ruske i pristalice kijevskih vlasti. Kozaci intervenisali pesnicama i bičevima

KIJEV- Najnovije vesti 20. dana krize u Ukrajini kažu da su u Sevastopolju izbili su sukobi proruskih i proukrajinskih demonstranata, dok je nešto ranije stigla je vest da su ruske snage zauzele 11 ukrajinskih graničnih kontrolnih punktova zarobivši 30 ukrajinskih graničara. Prethodno je duhove uzbunila oštra izjava šefa Združenog štaba armije SAD Martina Dempsija da će SAD odgovoriti Rusiji vojnim dejstvima ako se situacija u Ukrajini zaoštri. Rusija je najavila ogromnu ekonomsku pomoć industriji Krima, pogotovo vojnoj industriji.

Tokom protesta pro-ruskih demonstranata u Donjecku, snimljeni naoružani vojnici bez obeležja, za koje se smatra da pripadaju organizaciji "Blek voter", sastavljenu od ratnih veterana-plaćenika. Ako bi to bilo istina, onda u ovom trenutku Krimom, ili u njegovoj neposrednoj blizini, operišu četiri vojske.

00.44 Prema informacijama Raše tudej nepoznati napadač je otvorio vatru iz automobila u pokretu pucajući u kafić u kafiću u centru Harkova. U napadu je ubijeno dvoje ljudi, dok je ranjen jedan konobar. On je pucao u goste lokala iz automatskoj oružja, a posle napada je bacio oružje. Harkov se nalazi na istoku Ukrajine, a Rusi čine polovinu populacije.

22.55 - Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su proruske vlasti na Krimu koje će organizovati referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji "legitimne", saopštio je Kremlj. U telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, Putin je posebno istakao da su "mere koje su preduzele legitimne vlasti Krima zasnovane na normama međunarodnog prava i da imaju za cilj da zaštite legitimne interese stanovništva poluostrva", navodi se u saopštenju.

22.05 - Ukrajina se nada da će 17. ili 21. marta potpisati politički deo sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, izjavio je privremeni ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščicja. "Sporazum o političkom pridruživanju mogao bi da bude potpisan 17. ili 21. marta", rekao je Deščicja.

21.45 - Hiljade građana Odese izašli su danas na ulice, kritikujući vlasti u Kijevu i zahtevajući raspisivanje referenduma o decentralizaciji vlasti u Ukrajini, statusu ruskog jezika i kursu spoljne politike te zemlje. Demonstranti, koji su nosili zastave grada Odese i ruske zastave, okupili su se na centralnom gradskom trgu, na kojem su postavljeni štandovi za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Predstavnici lokalnih političkih stranaka i pokreta, koji su se obratili okupljenima, okrivili su vlasti u Kijevu da su podelili zemlju i pokrenuli "lov na veštice".

Za Rusiju: Lenjinov trg u Donjecku

20:50 - Naoružani vojnici zauzeli još jedan vojni aerodrom na Krimu. Grupa od 80 naoružanih osoba bez vojnih oznaka na uniformama blokirala je još jedan vojni aerodrom na Krimu, rekao je portparol krimskog Ministarstva odbrane Vladislav Seleznjov. Pedesetak civila pomoglo je naoružanim osobama i oni su zajedno postavili mitraljesko gnezdo.

20.30 Nepoznate osobe pucale su u Hrakovu iz automatskog oružja. Prema prvim podacima ima žrtava. Guverner Luganska demantuje da je dao ostavku.

20.35 - Novi saveznici: Izraelski oficir predvosio neonaciste u napadima na policiju. Bivši oficir izraelske vojske predvodio je grupu od 40 osoba, koji su prema njegovim rečima, predvodili sukobe s policijom. Njegovo ime nije objavljeno, samo nadimak"Delta" - ali njegovu ulogu su za medije potvrdili pojedini istaknuti ukrajinski Jevreji, uključujući i rabin Moše Azman koji bi trebalo da postane vrhovni rabin za Ukrajinu.

20.15 - Kličko izviždan u Donjecku. Oko 10.000 proruskih demonstranata okupilo se danas u Donjecku, na istoku Ukrajine, izrazivši želju da se prilljuče Rusiji i primorali bivšeg boksera, a sada političara, Vitalija Klička, da otkaže skup svojih pristalica. Demonstranti su uzvikivali: "Rusija!", "Donjeck, ruski grad!" i "Putina za predsednika!", dok su po tom industrijskom mestu, nekadašnjem uporištu svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, bile okačene zastave Rusije i Komunističke partije. Građani Donjecka takođe su minutom ćutanja odali počast policajcima poginulim prošlog meseca, tokom proevropskih protesta u Kijevu.

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko

19.00 - Ukrajinski premijer kod Obame u Beloj kući. Američki predsednik Barak Obama sastaće se sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom u sredu u Beloj kući i tim sastankom će kako se navodi biti demonstrirana američka podrška Ukrajini. Strategija Bele kuće je da se mobiliše međunarodna zajednica kao podrška Ukrajini, izoluje Rusija zbog svojih akcija i umire saveznici i partneri SAD.

Podrška Kijevu: barak Obama
Podrška Kijevu: barak Obama

18.45 - Putin: Legitimni potezi vlasti Krima. Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su proruske vlasti na Krimu koje će organizovati referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji "legitimne", saopštio je danas Kremlj. U telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom Putin je posebno istakao da su "mere koje su preduzele legitimne vlasti Krima zasnovane na normama međunarodnog prava i da imaju za cilj da zaštite legitimne interese stanovništva poluostrva", navodi se u saopštenju

Podrška Krimu: Vladmir Putin
Podrška Krimu: Vladmir Putin

18.30 - Preuzimanje. Ruska TV na Krimu smenila ukrajinsku. Ruski televizijski kanali počeli su da se emituju na Krimu, na frekvencijama koje su prethodno koristile ukrajinske TV kompanije, koje su jutros prestale s emitovanjem svojih programa na poluostrvu. Među kanalima koji su preuzeli frekvencije ranijih ukrajinskih su Ruski kanal 1, Rusija-24, NTV.TNT, STS i Rusija 1, izveštava Itar-Tas s. Krimske vlasti nisu komentarisale, dok većina anketiranih običnih građana nema ništa protiv promene programa jer je, kako kažu, ukrajinsko pokrivanje zbivanja na Krimu postalo jednostrano.

18.15 - Mitropolit simferopoljski i krimski Lazar: Sačuvajmo mir i ljubav! Dragi moji sugrađani, apelujem na vas: pokažite bratsku ljubav jedni prema drugima, sačuvajte mir i spokoj i zapamtite da treba svi zajedno da živimo u našem zajedničkom krimskom domu, kako bismo sačuvali Bogom darovani mir u našoj blagodatnoj zemlji drevne Tavride - kolevke Pravoslavlja za Svetu Rusiju. Blagoslov Božiji neka bude na svima vama!

17. 45 - Erdogan i Merkelova: Krim u Ukrajini po svaku cenu. Nemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Redžep Tajip Erdogan složili su se da je po svaku cenu neophodno zaštiti suverenitet, teritorijalni integritet i političko jedinstvo Ukrajine, saopštila je danas nemačka vlada. Merkel i Erdogan su u telefonskom razgovoru u subotu naveli da je neophodno eliminisati rizik sukoba na Krimu, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavila nemačka vlada. Oni su ocenili da je najavljeni referendum na Krimu o pripajanju Rusiji, 16. marta, "krajnje sumnjiv i nelegalan.

17. 20 - Rusija je blokirala izlaz iz zaliva Donuzlav, na zapadnoj obali Krima, potopivši između dve obale svoj ratni brod "Očakov", koji od 2011. nije u upotrebi, kao i još dva manja rashodovana broda. Ukrajinski oficiri iz pomorske baze Novoozerne, četvrte po značaju u Ukrajini, ističu da je to učinjeno kako njihovi brodovi ne bi mogli da otplove do najveće ukrajinske vojne baze Odese, koja pruža veću sigurnost pošto je van Krima. Proruske snage blokirale su štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju koja i inače ima vrlo ograničene snage, a prošle nedelje je pretrpela udarac prelaskom svog komandanta, admirala Denisa Berezovskog na stranu proruskih krimskih vlasti.

16.44 - Bivši ruski tajkun i osuđenik koji je poslednjih 10 godina proveo u zatvoru Mihail Hodorkovski rekao je na mitingu u Kijevu da je Rusija u dosluhu sa bivšim ukrajinskim rukovodstvom koje je prema njemu odgovorno za 100 mrtvih.

17.05 - Kličko: Putin neće stati na Krimu. Na konferenciji za medije u Donjecku Vitalij Kličko je još jednom izrazio zabrinutost da Rusija svoju invaziju neće ograničiti na Krim.

16.50 - Ultimatum ukrajinskim vojnicima na Krimu. Predstavnici snaga Samoodbrane dali su ultimatum ukrajinskim snagama na Krimu da do 20 sati po lokalnom vremenu predaju oružje, javila je ukrajinska agencija Unian, a preneo "Glas Rusije". Kako je navela ukrajinska agencija, prema ultimatumu, ukrajinski vojnici moraju da predaju oružje, u suprotnom njihova jedinica će biti nasilno zauzeta. Ova vest nije zvanično potvrđena.

16.35 - Četiri vojske na Krimu? Situacija na Krimu i dalje je izuzetno napeta i u znaku fizičkih sukoba civila različite političke orijentacije, a prema izveštajima svetskih medija registrovano je pojačano vojno prisustvo budući da se na poluostrvu pored ukrajinskih i ruskih snaga nalaze i novoformirane vojne jedinice Krima i američki plaćenici.

http://www.youtube.com/watch?v=jlHbrdYsD7E

16.05 - Putin razgovarao sa Kameronom i Merkelovom. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je sve što su vlasti na Krimu preduzele u skladu sa međunarodnim pravom. On je sagovornicima skrenuo pažnju na činjenicu da aktuelne vlasti u Kijevu ništa ne čine da zaustave "divljanje" ultranacionalista i radikalnih snaga u ukrajinskoj prestonici i drugim oblastima te zemlje. "Uprkos razlikama" u gledanju na situaciju u Ukrajini, Putin i Merkelova se slažu u pogledu zajedničkog interesa smirivanja tenzija, normalizacije situacije što je pre moguće.

15.25 - Ukrajina neće slati vojsku na Krim! Ukrajinski ministar odbrane u prelaznoj vladi Igor Tenjuh kaže da ne postoje planovi da se oružane snage Ukrajine upute na Krim, ističući da ukrajinske snage samo sprovode vežbe u bazi. Odgovarajući na medijske spekulacije o kretanju ukrajinske vojske nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad Krimom, Tenjuh je kazao da jedini pokreti snaga koji se mogu videti su "kretanje iz jedne u drugu bazu" tokom vojnih vežbi.

14. 55 - Njujork tajms tvrdi da Kosovo i Krim nisu isto! Petnaest godina posle secesije Kosova od Srbije, nekadašnji hladnoratovski rivali ponovo su suprotstavljeni, ali su ovoga puta zamenili strane i“ dok Rusija glasno podržva pravo Krima na otcepljenje od Ukrajine, SAD to smatraju nelegitimnim, piše Njujork tajms ocenjujući da se sukob na Krimu teško može smatrati paralelom za slučaj Kosova.

14.22 - Ruska Duma je spremna da ponudi Krimu najpovoljniji status ako se pripoji Ruskoj Federaciji, izjavio je zamenik predsednika Odbora Dume za industriju Pavel Dorohin."Neka oblast Rusije može imati status regiona, teritorije ili autonomne republike. Odgovarajući status može biti utvrđen u konsultacijama sa vlastima Rusije i vladom Krima. Mi smo spremni da podržimo svaku od ovih opcija uzimajući u obzir mišljenje građana", kazao je Dorohin. On je rekao da će Duma u utorak raspravljati o pripajanju Krima Ruskoj Federaciji.

14:20 - Nekoliko hiljada proruskih demonstranata u gradu Lugansku na istoku Ukrajine okupiralo je zgradu regionalne administracije i podiglo zastavu Rusije na njoj, javlja Raša Tudej. Demonstranti, njih 3.000, zahtevaju smenu šefa regionalne administracije Mihaila Bolotskiha, kojeg je izabrala aktuelna kijevska vlast. Hiljadu demonstranata upalo je u zgradu administracije.

14:15 - Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa svojim nemačkim kolegom, Frank-Valterom Štajnmajerom, o situaciji u Ukrajini i načinima rešavanja krize, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova, javlja Raša Tudej. Nisu saopšteni detalji.

14:00 - Ukrajinske železnice (UŽ) prestale su da prodaju vozne karte za Krim, javlja Raša Tudej pozivajući se na zvanično obaveštenje objavljeno na sajtu te kompanije. Onima koji su već kupili karte biće obezbeđen prevoz. Zamenik premijera Krima Rustam Temirgalijev rekao je Interfaksu da će biti puštena u saobraćaj pruga iz Rusije preko Kerčkog prolaza.

13.45 - Sedam hiljada proruskih demonstranata okupilo se u centru Donjecka, grada na jugoistoku Ukrajine, i zahtevalo sprovođenje referenduma o statusu oblasti Donjecka, javlja Interfaks. Okupljeni su zahtevali i oslobađanje "narodnog guvernera" Pavela Gubareva.

13:25 - Proruske demonstracije održane su u gradu domaćinu vojne baze ruske Crnomorske flote, navodi BBC.

Nekoliko hiljada ljudi došlo je na Lenjinov trg u Simferopolju na Krimu da bi podržali priključenje Autonomne Republike Krim kao konstitutivnog dela ruske teritorije, javila je agencija Itar Tas s sa Krima. Lokalne vlasti pozvale su stanovnike Simferopolja i čitavog poluostrva da glasaju u korist ujedinjenja sa Rusijom na referendum koji će biti održan 16. marta na Krimu."Živimo u istorijskom trenutku, pošto će referendum 16. marta postaviti pitanje za koga je Krim, a Krim stoji uz Rusiju", rekao je premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov na skupu i zahvalio se okupljenima što "stoje rame uz rame za isti cilj".Sa govornice su se obratili lokalni lideri koji su često bili prekidani skandiranjem okupljenih sa uzvicima "Rusija, Rusija" i mahali zastava Ruske Federacije i Krima.Slična okupljanja održana su u Sevastopolju, Jevpatoriji i Kerču, navodi ruska agencija.

13:23 - U Sevastopolju na Krimu sukobili su se proruski i proukrajinski aktivisti tokom održavanja "patriotskog mitinga" za obeležavanje 200-togodišnjice od rođenja ukrajinskog nacionalnog heroja, pesnika Tarasa Ševčenka.

Grupa od oko 100 proruskih aktivista napali su, pesnicima i bičevima, 20-desetak pripadnika obezbeđenja mitinga u Sevastopolju, navodi izveštač AFP sa lica mesta.

http://www.youtube.com/watch?v=5SUT3QyK7Ic
BBC dodaje da su neki od napadača ruski kozaci na proukrajinskom mitingu Okupljeni su bacali šta su stigli na automobil pošto su aktivisti pokušali da pobegnu sa lica mesta, razbijajući prozore.

13:07 - Rusija je spremna da finansijski podrži industrijska preduzeća na Krimu, izjavio je zamenik predsednika Komiteta za industriju ruskog parlamenta Pavel Dorohin, javlja Raša Tudej."Vlada Rusije već je spremila veliku sumu, oko 40 milijardi rublji (1,1 milijarda dolara) za pomoć krimskoj industriji i ekonomskoj infrastrukturi", rekao je Dorohin Interfaksu. "Prioritet nam je da podržimo vojnu industriju, mašinsku industriju i proizvodnju vozila, uključujući ona koja koristi ruska Crnomorska flota", precizirao je on.

13:00 - Proruske snage naredile su ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju do 20 časova, javlja agencija Unian, prenosi RTS.

12.56 - Arsenij Jacenjuk izjavio je na početku sastanka svoje vlade da će otputovati u SAD na razgovore u krizi sa Rusijom zbog statusa Krima, javlja Rojters.

"Idem u SAD da bih učestvovao u sastancima na najvišem nivou o bilateralnim i multilateralnim pitanjima", kazao je Jacenjuk novinarima pred početak sastanka vlade u Kijevu.

12:51 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk poručio je na mitingu u Kijevu da Ukrajina neće dati ni "milimetar" svoje teritorije Rusiji.

"Ovo je naša zemlja. Nećemo dati ni milimetar (svoje teritorije). Rusija i njen predsednik to treba da znaju", poručio je Jacenjuk na mitingu povodom rođenja pesnika Tarasa Ševčenka kome je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Arsenij Jacenjuk: Idem u SAD!
Arsenij Jacenjuk: Idem u SAD!

12:38 - Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u centru Simferopolja, prestonice Krima, javlja Itar-Tass. Reč je o pristalicama prisajedinjenja Krima Rusiji, navodi Raša Tudej.

12:34 - Rusija se "gadno preračunala" time što su njene snage ušle na ukrajinsko poluostrvo Krim, upozorio je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg u intervjuu BBC-u.

Hejg je istakao da bi Zapad mogao da uvede "opsežne" ekonomske sankcije ukoliko ne bude pronađeno diplomatsko rešenje spora sa Ukrajinom i dodao da bi evropske zemlje mogle da okrenu leđa uvozu gasa iz Rusije u korist energenata iz SAD.

On je odbacio mogućnost vojne akcije protiv Rusije, ali je rekao da postoji opasnost da dođe do "pravog konflikta sa upotrebom vatrenog oružja".

12:06 - Novinar BBC-a Ben Braun objavio je na svom Tviter nalogu da su u Sevastopolju na Krimu izbili žestoki sukobi između proruskih i proukrajinskih demonstranata. On navodi da da je jedan proruski demonstrant oboren na zemlju, a da su njegovi istomišljenici prebili takođe neimenovanog proukrajinskog demonstranta.U najnovijem tvitu on navodi da je situacija "veoma, veoma strašna" i da su proruski demonstranti divljački napali jedan beli automobil.

11:55 - Zamenik ruskog premijera za odbranu Dmitrij Rogozin izjavio je da bi ruska vojska trebalo da se opremi modernijim oružjem zbog pretnji Sjedinjenih Američkih Država i NATO. "Nadam se da posle najnovijih pretnji SAD i NATO niko više ne sumnja u neophodnost dodatnog naoružavanja naše vojske i flote, kao i modernizaciju naše odbrambene i vojne industrije", napisao je Rogozin na svom profilu na Fejsbuku, a preneo sajt "Glas Rusije".

11:45 - Portparol Granične službe Ukrajine Oleg Slobodjan kaže da ruska armija sada drži 11 graničnih kontrolnih punktova na zapadu Krima, javlja Rojters.

11:15 - Nove vlasti u Kijevu moraju da spreče predsedničku kandidaturu ultranacionaliste Dmitro Jaroša, ocenio je izaslanik za ljudska prava Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov, prenosi Tanjug.

11:03 - Ministar policije Ukrajine Arsen Avakov objavio je na svom Fejsbuk profilu da je naredio da se otpuste petorica regionalnih šefova policije, javlja Raša Tudej. Među njima je Igor Avrutski, šef policije Krima.

10:45 - Premijer Češke Bohuslav Sobotka ocenio je da je sada u krizi u Ukrajini i oko Krima aposlutni prioritet da se ne ponovi krvavi raspad kao u bivšoj Jugoslaviji, ali je i upozorio da ne treba paliti mostove u odnosima s Rusijom, ni ulaziti u ekonomski rat.

10:30 - Ruski vojnici preuzeli su kontrolu nad jednom ukrajinskom graničnom ispostavom na zapadu Krima izarobili tridesetak ukrajinskih graničara, što je 11 ispostava koju na Krimu drže Rusi, saopštio je portparol ukrajinskih graničara, javlja Rojters.

Granična ispostava Černomorskoje na zapadnoj ivici poluostrva Krim preuzeta je bez žrtava, oko šest časova po lokalnom vremenu, naveo je Oleg Slobođan.

Slobođan je naveo da, sada ruske snage, kontrolišu 11 graničnih ispostava na Krimu. Ruski vojnici su, pre 11 dana, započeli operaciju na Krimu i ukrajinski vojnici suostali zarobljeni u svojim brojnim ispostavama i vojnim bazama i nisu pružali bilokakav oružani otpor.

10:26 - Dok ne ode sadašnja vlast u Kijevu, koju rukovodstvo Krima smatra potpuno nelegitimnom, neće biti nikakvo dijaloga, izjavio je predsedavajući Vrhovnog saveta Krima Vladimir Konstantinov agenciji RIA Novosti.

10:20 - Oko 10.000 žitelja Majkopa, grada u ruskoj republici Adigeji, okupilo se na mitingu povodom krize u Ukrajini, javlja Interfaks.

10:06 - Širom Ukrajine za danas su najavljeni patriotski mitinzi, pošto se ova bivša sovjetska republika bori da obuzda mogući preokret usred naraslih tenzija između Rusije i Zapada oko Krima.

U Ukrajini se takođe danas obelezava 200 godina od rođenja ukrajinskog nacionalnog heroja, pesnika Tarasa Ševčenka, a "patriotski mitinzi" su planirani u Kijevu kao odraz prkosa na rusku "de facto kontrolu" nad gradovima Simferopolj i Sevastopolj na Krimu, prenela je agencija AFP.

Proruski demonstranti će održati kontramiting u istočnom gradu Donjecku, gde se strahuje od sukoba između njih i prokijevskih demonstranta, pošto je planirano obeležavanje godišnjice rođenja pesnika Ševčenka.

Agencija Itar Tas s javlja da će danas, podršku sunarodnicima u Ukrajini, izrazitii u Rusiji, gde su u velikim gradovima širom zemlje najavljeni mitinzi. Prema prognozama organizatora, na ovakvim mitinzima u Rusiji okupiće oko 30.000 ljudi.

09:45 - Nekoliko desetina ručnih protivraketnih sistema (MANPAD) ili takozvanih "igli" nestalo je iz dve ukrajinske vojne baze, kaže ua RIA novosti ukrajinski vojni zvaničnik.

09:25 - Ministarstvo odbrane Rusije razmatra mogućnost da zabrani američkim inspektorima da kontrolišu rusko nuklearno oružje, što je predviđeno novim START sporazumom između SAD i Rusije, javlja RIA Novosti. Zabrana bi bila reakcija na američku odluku da obustavi vojnu saradnju s Rusijom zbog krize u Ukrajini, kazao je toj ruskoj agenciji vojni izvor koji je zahtevao da bude anoniman.

09:12 - Američke vlasti odlučile su da plene imovinu Rusa bez sudskog ovlašćenja i najave,saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Pravda.To se odnosi na Ruse za koje američka administracija smatra da su umešani u zaoštravanje krize u Ukrajini. Oni neće imati pravo ni da se žale. To znači da sudržavljani Rusije i ruske firme praktično u SAD praktično stavljeni van zakona, komentariše Pravda.

09:05 - Komandant Generalštaba vojske SAD Martin Dempsi je u intervjuu TV kanalu PBS izjavio da je Amerika spremna da podrži Ukrajinu i evropske saveznike i da će obavestiti Kijev da će SAD primeniti silu ako bude neophodno. Ruska intervencija na Krimu "donosi rizik svim evropskim zemljama i saveznicima u NATO", izjavio je general. Dodao je da je saopštenje vojnog vrha SAD već poslato saveznicima u NATO.

08:55 - Mitinzi u znak podrške Ukrajini i Rusima koji su većina u toj zemlji biće održani u nizu ruskih gradova, javlja Itar-Tass, prenosi Raša Tudej.Organizatori mitinga kažu da očekuju bar 30.000 učesnika. Među gradovima u kojima će ljudi dati podršku ruskoj politici prema Ukrajini biće Astrahan, Pskov, Arhangelsk, Čeljabinsk, Vologda, Perm i Čita.

08:25 - Ukrajinska vlada uvela je više mera usmerenih na štednju budžetskih sredstava koje, između ostalog, uključuju privremeno ograničenje plata rukovodiocima i dnevnica za službeni put, smanjenje broja službenih automobila kao i kupovine vozila, nameštaja, mobilnih telefona i kompjutera, javile su agencije, prenoseći saopštenje vlade objavljeno na njenoj internet-stranici.

Spiskom sa 31 tačkom uvodi se obustavljanje kupovine automobila - osim vozila hitne pomoći, protivpožarnih i spasilačkih vozila, bele tehnike i uniformi, prenosi Tanjug. Svaka institucija moća će da koristi samo jedno vozilo, ukoliko drugačije nije predviđeno zakonom ili aktom ukrajinske vlade, a iz budžeta se neće vise moća plaćati računi za mobilne telefone i čarter-letovi.

Vlada je zabranila formiranje novih budžetskih ustanova bez njenog odobrenja i nalažila inventarizaciju odluka o formiranju takvih institucija u periodu od 2009. do 2014. godine. Takođe, uvedena je zabrana održavanja sajmova, festivala, kongresa, obeležavanja jubileja i istorijskih događaja, navodi ukrajinska agencija UNN.Uredba se odnosi na vladu i druge državne organe, kao i na preduzeća, ustanove i organizacije koje su formirali organi državne vlasti i koje koriste budžetska sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track