UŽIVO DAN 35 OPTUŽENI: Republikanci pomogli Rusiji da pripoji Krim?
Foto: Ap

Daleko od mira

UŽIVO DAN 35 OPTUŽENI: Republikanci pomogli Rusiji da pripoji Krim?

Planeta -
Vođa demokratske većine u američkom Senatu Hari Rid optužio je republikance da su pomogli Rusiji da pripoji poluostrvo Krim. Još jedan ukrajinski brod prešao je u ruke krimskih vlasti. Rusko ministarstvo inostranih poslova sankcionisalo je 13 visokih funkcionera Kanade
1 / 7 Foto: Reuters

MOSKVA - Moskva je danas odlučila da odgovori na sankcije koje su joj zapadne zemlje nametnule zbog ukrajinske krize, pa je uvela vizne sankcije za 13 kanadskih visokih funkcionera i partija. Sa druge strane lideri G7, nakon vanrednog samita u Hagu, upozorili su Rusiju na dodatne sankcije.

Na listi su: savetnik premijera za unutrašnje poslove Kristin Hogan, funkcioneri u premijerovom kabinetu Vejn Vuters i Žan-Fransoa Treble, predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta Endru Šir, šef Konzervativne partije u parlamentu Piter van Loan, predsednik Komiteta za inostrane poslove Rejnel Andrejčuk, predsednik Komiteta za inostrane poslove i međunarodnu saradnju Predstavničkog doma Din Elison, njegov zamenik Pol Djuar, zamenik predsednika potkomiteta za prava čoveka Predstavničkog doma Irvin Kotler, članovi predstavničkog doma Ted Optic, Kristin Frilend i Džejms Bezan, kao i predsednik Kanadsko-ukrajinskog kongresa Pol Grod, navodi Raša tudej.

"Današnji korak je odgovor na neprimerene mere kanadske strane, koje su nanele ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima. Za žaljenje je to što su u Otavi odlučili da ignorišu izražavanje slobodne volje naroda Krima za prisajedinjenje Rusiji, koje je obavljeno u punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, pa su zauzeli kurs podrške sadašnjeg nelegitimnog režima u Kijevu, koje se utvrdilo na talasu državnog prevrata izvedenog u Ukrajini", navodi se u komentaru zvaničnog predstavnika MIP Rusije Aleksandra Lukaševiča, objavljenog na sajtu tog ministarstva.

23.38 - Lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G7 potvrdili su danas u Hagu svoju podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Ukrajine i osudili "nelegalni referendum" na Krimu o otcepljenju tog ukrajinskog poluostrva i njegovom pripajanju Rusiji.

22.40 - Aleksandar Turčinov, v.d. predsednika Ukrajine sazvao je hitan sastanak na premijerom Arsenijem Jacenjukom i ministrom odbrane Igorom Tenjuhom. Razlog ovog hitnog sastanka za sada nije poznat.

22.14 - Vođa demokratske većine u američkom Senatu Hari Rid je danas izjavio da su republikanci možda pomogli Rusiji da pripoji poluostrvo Krim, time što su pre dve nedelje blokirali usvajanje predloga zakona o sankcijama Rusiji i pomoći Ukrajini.

Optužbe u Senatu
Optužbe u Senatu

21.57 - OEBS je dobio pritužbe da je na Krimu došlo do kršenja manjinskih prava, saopšeno je danas."Dobili smo brojne žalbe da su na poluostrvu kršenja ljudska prava nacionalnih manjina", kažu iz OEBS-a.

21.17 - Lideri članica Grupe sedam najrazvijenijih svetskih privreda (G7) su danas objavili kako su spremni da intenziviraju sankcije protiv Rusije ako zvanična Moskva ne preduzme mere za ublažavanje krize u Ukrajini, navodi se u saopštenju sa vanrednog samita u Hagu.

20.53 - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je danas da bi kriza u Ukrajini mogla imati teške posledice po globalni sporazum, sastavljen sa ciljem da se spreči širenje nuklearnog oružja.

20.43 - Generalna skupština Ujedinjenih nacija održaće u četvrtak sednicu na kojoj će razmatrati nacrt rezolucije kojom se podržava teritorijalni integritet Ukrajine i ne priznaje referendum na Krimu, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Jevgenij Perebjinis.

20.30 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je danas na sastanku u Hagu pozvao američkog državnog sekretara Džona Kerija da poštuje rezultate referenduma na Krimu i istakao da delovanje radikala u Ukrajini mora da bude zaustavljeno. "Razgovarali smo o potrebi da zatražimo od vlasti u Kijevu da preduzmu ustavne reforme koje bi uzele u obzir interese svih regiona Ukrajine", rekao je šef ruske diplomatije.

20.25 - Lideri G7 odlučili da u junu u Briselu bude održan samit G7, umesto planiranog samita G8 u Sočiju, prenosi Rojters.

20.00 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas izjavio kako "nije nikakva velika tragedija" ako njegova zemlja bude izbačena iz G8. "Ukoliko naši zapadni partneri veruje da je taj format preživeo, mi ga se nećemo držati", rekao je Lavrov za novinare u Hagu, gde su se lideri G7 sastali bez ruskog predsednika Vladimira Putina.

19.40 - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je samit Grupe osam najrazvijenijih svetskih privreda (G8), planiran za jun u ruskom odmaralištu Sočiju, otkazan zbog "ruske agresije prema Ukrajini".

19.35 - U procurelom telefonskom pozivu između bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko i bivšeg zamenika sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Nestora Šufriča, Julija je zapretila kako Ukrajinci moraju da uzmu oružje u ruke i pobiju "proklete Ruse. Timošenko tvrdi da je razgovor izmontiran.

19.15 - Kanada je izrazila zabrinutost zbog poteza Moskve, koja je ranije danas zbog ukrajinske krize zabranila ulazak u Rusiju grupi kanadskih poslanika i javnih ličnosti. "Kanadski zvaničnici koje je danas imenovala Rusija nisu oligarsi, niti prete da će anektirati delove miroljubivog susedstva vojnom silom", rekao je portparol ministra spoljnih poslova Džon Berd AFP-u.

18.59 - Ministar spoljnih poslova u privremenoj ukrajinskoj vladi Andrij Deščicja i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastali su se danas na marginama Samita o nuklearnoj bezbednosti u Hagu da bi razgovarali o ukrajinskoj krizi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

18.38 - SAD i još šest svetskih sila razmotriće danas učešće Rusije u Grupi osam zbog kršenja međunarodnog prava u Ukrajini, izjavio je savetnik Bele kuće Ben Rods. "Dokle god Rusija flagrantno krši međunarodno pravo u Ukrajini, nema potrebe da G7 uključuje i Rusiju u svoju saradnju", rekao je Rods novinarima, preneo je Rojters.

18.11 - Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko prenela je službenoj Podgorici izvinjenjenje svoje vlade zbog promotivnog spota, u kojem je prikazana karta Evrope na kojoj su Crna Gora i ostale države bivše Jugoslavije označene kao Hrvatska, i objasnila da je u pitanju tehnička greška.

18.03 - Rusija planira da oslobodi Krim zavisnosti od električne energije iz Ukrajine kroz pružanje pomoći tom regionu u izgradnji elektrana na gas i moguće povezivanje na rusku električnu mrežu, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev. "Što se tiče električne energije, postoji mogućnost da Krim priključimo na jedinstveni energetski sistem Rusije preko Kerčenskog moreuza", izjavio je Medvedev, a preneo Rojters.

17.52 - Bela kuća je "veoma zabrinuta zbog potencijalne eskalacije" nakon što je Rusija poslala vojsku na granicu sa Ukrajinom, izjavio je danas bliski saradnik američkog predsednika Baraka Obame."Mi pomno pratimo razvoj situacije i verujemo da Rusija može mnogo toga da izgubi ako dođe do bilo kakve eskalacije", rekao je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds novinarima.

17.44 - Jean ruski vojni brod je danas napao ukrajinski desantni brod stacioniran u jezeru Donuzlav, na zapadu Krima, preneo je danas AFP. Kada je ruski brod počeo da se približava čuli su se pucnji i iznad ukrajinskog broda "Konstantin Olčanski" nadvio se oblak dima, prenose očevici. Ukrajinska strana navela je da je su mornari sa ukrajinskog broda napravili dimnu zavesu. Predstavnik Ministarstva odbrane Ukrajine na Krimu je rekao da su se ruski napadači popeli na ukrajinski brod čija se posada zatvorila u unutrašnjosti broda.

Krimski Tatari na molitvi
Krimski Tatari na molitvi

17.28 - Krimski Tatari nameravaju da održe u subotu, 29. marta, referendum o svom statusu u okviru Krima, koji se nedavno izdvojio iz Ukrajine i pripojio Rusiji izjavio je danas u Kijevu tatarski lider Mustafa Đemilev. "Nameravamo da 29. marta održimo nacionalni kongres u Simferopolju. Jedno od pitanja o kojem će se raspravljati biće samoopredeljenje tatarskog naroda. Nismo učestvovali 16. marta na referendumu (o pripajanju Krima Rusiji) i sada želimo da organizaujemo sami svoj referendum", rekao je Đemilev.

17.10 - Lider desničarske Liberalno demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, uputio je danas predlog vlastima Poljske, Rumunije i Mađarske da prisvoje neke delove Ukrajine, po istom uslovima kao što je Rusija prisajedinila Krim. Marčin Vojcekovski iz pres službe Ministarstva spoljnih poslova Poljske ocenio je da je "predlog toliko čudan da ga niko nije uzeo za ozbiljno".

16.55 - U slučaju pooštravanja ekonomskih sankcija SAD i Evropske unije prema Rusiji zbog krize u Ukrajini, Rusija bi mogla skliznuti u recesiju, izvestila je danas američka agencija Blumberg.

15.50 - Oko 50 posto vojnih jedinica Ukrajine koje su služile na Krimu želelo je da ostane na poluostrvu, pa je izrazilo lojalnost krimskim vlastima, ili je direktno dezertiralo na stranu Rusije, izjavio je načelnik Glavnog komandnog centra Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Rozmaznjin, prenosi Unian.ua.

Rozmaznjin je potvrdio da su vojne vlasti Ukrajine i Rusije u stalnom kontaktu da bi obezbedili da se ukrajinski vojnici, koji se povlače prema domovini, što bezbednije vrate kući. Posebno je osetljivo pitanje prenosa oružja.

Portparol Ministarstva odbrane Ukrajine Vladislav Seljeznjev izjavio je da vojnici na Krimu još nisu dobili naređenja da napuste svoje baze. Međutim, zamenik premijera krimske vlade Rustam Temirgalijev tvrdi da su vojnici lojalni Ukrajini napustili su svoje baze na Krimu.

Ranije danas Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine (SNBU) naložio je Ministarstvu odbrane da sprovede dislokaciju vojnih jedinica stacioniranih na Krimu, izjavio je vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika i predsednik parlamenta Aleksandar Turčinov. Turčinov je rekao i da je Savet naložio vladi da evakuiše porodice vojnika kada su izloženi realnoj pretnji po život i zdravlje, prenele su ukrajinske agencije. Vladi je naloženo da smesti članove vojnih porodica na kontinentalnom delu Ukrajine.

"Vladi je poručeno da osigura smeštaj svima koji moraju da napuste svoje kuće pod pritiskom okupatora", rekao je Turčinov, a prenela je agencija UNN.

Ranije jutros, pripadnici proruskih snaga upali su u bazu mornaričkih snaga Ukrajine u Feodosiji. U akciji, koja je započela jutros, ispaljeno je nekoliko hitaca i bačeno par šok bombi, a ruski helikopteri kruže iznad kasarne. "Izvori potvrđuju da dva nekoliko helikoptera MI-24 i MI-8 drže vazdušni prostor u okolini baze, pružajući podršku bornim vozilima na zemlji", izjavio je Vladislav Seleznjev, prvi čovek medija centra Ministarstva odbrane Ukrajine, dodajući da su ruske snage okupile ukrajinske vojnike na jedno mesto i vezali im ruke, naveo je Seleznjev.

Vojska u Feodosiji (Foto: Facebook/Vladislav Seleznjev)
Vojska u Feodosiji (Foto: Facebook/Vladislav Seleznjev)

"60 do 80 ukrajinskih vojnika je izvedeno iz baze i oni su zadržani i zaprećeno im je krivičnim prijavama", rekao je Seleznjev negirajući da su ukrajinski vojnici prvi otvorili vatru. "Ukrajinski komandant bataljona, narednik Dmitri Marine Deljatitski i zamenik komandanta za rad sa vojnim personalom Rostislav Lomtev, nakon upada u bazu, helikopterima su prebačeni na nepoznatu lokaciju", dodao je Seleznjev.

Čitava oblast je odsečena kordonom, a put je blokiran bornim kolima i vojnicima Ruske Federacije. Iz nekoliko baraka je izbijao dim.

15.46 - Nekoliko stotina Bugara protestovalo je ispred zgrade predsedništva u Sofiji zbog sankcija koje je EU nametnula Rusiji, javlja Itar-tass."Nije EU oslobodila Bugare od Turaka, nego Rusija" i "Bugari sa Krima žele da Sofija prizna referendum", neki su od natpisa koje su demonstranti nosili.

15.45 - Premijer Krima Sregej Aksjonov izjavio je da je smanjivanje isporuke struje iz Ukrajine diverzija, javlja Interfaks.

15.42 - Rusija je uvela sankcije protiv 13 visokih zvaničnika Kanade, javlja RIA Novosti bez detaljisanja.

15.19 - Umesto Vize i Maestra, Rusija bi mogla da pokrene sopstveni platni sistem, izjavio je generalni direktor "Sberbanke" German Gref, prenosi Glas Rusije. Gref je kazao da bi sistem bio zasnovan na tehologiji univerzalnih elektroniskih kartica, koji već postoji u Rusiji.

14.38 - Nekoliko stotina Bugara protestovalo je ispred zgrade predsedništva u Sofiji zbog sankcija koje je EU nametnula Rusiji, javlja Itar-tass. "Nije EU oslobodila Bugare od Turaka, nego Rusija" i "Bugari sa Krima žele da Sofija prizna referendum", neki su od natpisa koje su demonstranti nosili.

14.32 - Snabdevanje električnom energijom na Krimu danas je potpuno obnovljeno u svim naseljima, saopštila je kancelarija krimskog ministarstva za vanredne situacije. "Od pet ujutro, snabdevanje strujom u krimskim naseljima potpuno je obnovljeno, kritični infrastrukturni objekti normalno rade", navelo je ministarstvo, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform. Raša tudej navodi da je možda reč o opstrukciji iz Ukrajine. Prilog možete pogledati ovde:

14.26 - Moskva je zatražila od vlasti u Kijevu da obezbede zaštitu i normalne uslove za rad zvaničnim predstavništvima Ruske Federacije u Ukrajini. Zahtev je uputilo rusko Ministarstvo inotstranih poslova.

14.12 - Ukrajina je pozvala svog ambasadora u Minsku na konsultacije, javlja Raša tudej. Povod za to je podrška predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka politici Ruske Federacije u odnosu na Krim.

14.05 - Banka "Rusija", sa sedištem u Sankt Peterburgu, zatražila je od klijenata da se uzdrže od deviznih uplata na račune zbog sankcija koje su joj SAD uvele prošle nedelje pod obrazloženjem da je "lična banka visokih ruskih zvaničnika", Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će baš namerno u toj banci otvoriti račun na koji će primati platu, ali nema potvrde da je to učinio.

13.51 - Gotovo 30.000 Krimljana prijavilo se za ruski pasoš, izjavio je šef Federalne migracione službe Ruske Federacije Sergej Kaljužni. Dosad je izdato više od 2.500 pasoša, dodao je on.

13.28 - Opunomoćenik nemačke vlade za pitanje iseljenika Hartmut Košik zahtevao je danas od ukrajinskog vođstva jasna pravila za zaštitu nacionalnih manjina u Ukrajini i rekao da među Nemcima i drugim manjinama u toj zemlji sada vlada veliki nemir. Košik, iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije, "sestrinske" partije svenemačke Hrišćansko-demokratske unije, kancelarke Angele Merkel, u izjavi za nemački dnevnik "Velt" zahtevao je od vođstva u Kijevu da svima onima, koji su pogođeni, bude data jasna poruku da će biti zaštićeni.

13.19 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev postavio je svog zamenika Premijer Rusije Dmitrij Medvedev postavio je svog zamenika Dmitrija Kozaka za šefa komisije koja će nadgledati situaciju i promene na Krimu.

13.05 - Prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev predložio je danas Rusima da ovog leta zamene odmor u Egiptu i Turskoj za Krim. On je uveren da turistička sezona neće propasti i da će veliki broj Rusa ove godine odustati od putovanja u inostranstvo u korist Krima, preneo je Itar tas pozivajući se na novinsku agenciju Krima Kriminform. "To bi bio patriotski gest mnogih Rusa", smatra prvi potpredsednik vlade.

12.53 - Nemačka vlada zahteva od Moskve da spreči krvoproliće u Ukrajini, a kancelar Angela Merkel je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rekla da za to njegova zemlja faktički snosi odgovornost, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.On je kao pozitivan korak naveo da je ruski predsednik pozdravio slanje misije OEBS-a.

12.45 - Uz granicu između Rusije i Ukrajine nalazi se 83.000 ruskih vojnika izjavio je Dmitrij Timčuk, prvi čovek Centra za vojno-političke studije.

12.48 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu postavio je kontraadmirala Denisa Berezovskog za zamenika komandanta Crnomorske flote Rusije, javlja Interfaks. Berezovski je bio komandant pomorskih snaga Ukrajine, ali je 2. marta izrazio odanost narodu Krima.

12.42 - "Za reforme u oblasti obrazovanja na Krimu biće potrebno nekoliko godina, a učenici će se tokom prelazog perioda školovati po posebnim uslovima", napisao je na svom Tviter nalogu premijer Rusije, Dmitrij Medvedev.

12.39 - Na Krim svakodnevno pristiže više od 200 izbeglica iz Ukrajine, izjavio je danas prvi potpredsednik krimske vlade Rustam Temirgalijev. "Građani Ukrajine svakodnevo prelaze granicu Krima sa Ukrajinom sa molbom da dobiju rusko državljanstvo i da ostanu da žive na Krimu. Prosečno dnevno bude registrovano više od 200 izbeglica", izjavio je Temirgalijev.

12.17 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doputovao je danas na Krim u sklopu posete Južnom vojnom okrugu, prenose ruski mediji.

Šojgu je prvi ruski zvaničnik koji je posetio Krim otkako je stanovništvo na referednumu 16. marta glasalo za pripajanje Rusiji, a zvanična Moskva ubrzo zatim to i potvrdila.Ruski ministar, inače blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, obišao je sedište Crnomorske flote u Sevastopolju, a sastao se i da krimskim premijerom Sergejem Aksjonovom, predsednikom parlamenta Vladimirom Konstantinovim i gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalimom.

12.03 - Eskalacija krimske krize i nesporazumi zapada sa Rusijom pokrenuli su u Nemačkoj debatu o ponovnom uvođenju vojne obaveze, koju je ta zemlja pre nekoliko godina ukinula, a za čiji se povratak sada zalažu nemački generali, uglavnom bivši, kao i eksperti za pitanje vojske. "Nama je potrebna vojna obaveza. Nemačka ne može drugačije u savezu obezbediti odbranu zemlje. Na dobrovoljnoj bazi ne bi mogla nikako. Nama je potrebna i oprema, pošto sa materijalom, koji posedujemo, ne možemo ništa učiniti", rekao je za "Bild" bivši nemački NATO general Egon Rams, a slično se izjasnio i bivši generalni inspektor nemačke vojske Harald Kujat.

12.00 - Na svečanosti u Savetu federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, zastava Krima pobodena je među zastave ostalih sastavnih jedinica Ruske Federacije.

11.56 - Američki predsednik Barak Obama izjavio danas u Amsterdamu da SAD i Evropa imaju jedinstven stav da Rusija treba da plati cenu za intervenciju u Ukrajini. "Evropa i SAD su ujedinjene u podršci ukrajinskoj vladi i Ukrajincima. Ujedinjeni smo i u stavu da Rusija treba da plati cenu za sve akcije koje je do sada sprovela", rekao je Obama posle razgovora s holandskim premijerom Markom Ruteom. Obama je došao u Holandiju, gde večeras u Hagu počinje dvodnevni samit svetskih lidera, a na kojem se ukrajinska kriza nametnula kao glavna tema.

11.40 - Snage samoodbrane Krima, čiji su pripadnici učestvovali u akciji pripajanja ovog poluostrva Rusiji, biće transformisane u Nacionalnu gardu, izjavio je visoki bezbednosni zvaničnik Krima Vladimir Mertsalov.

Basesku: NATO da prilagodi resurse zbog akcija Rusije            Foto Fonet

11.36 - NATO mora da repozicionira svoje vojne resurse pošto je Moskva proteklih meseci sprovela vojne operacije, rekao je rumunski predsednik Trajan Basesku. On nije rekao na kakvo repozicioniranje misli, ali je naveo da će o tome informisati šefove država EU koji su se okupili okupiti na samitu o nuklearnoj bezbednosti(u Hagu) . Rumunija, bivša komunistička država koja se 2007. godine pridružila Evropskoj uniji, jedan je od najvatrenijih zagovornika zapadnih sankcija protiv Moskve nakon što je Rusija pripojila svojoj teritoriji ukrajinsko poluostrvo Krim, navodi Rojters.

11.28 - Prvi potpredsednik vlade Ukrajine Vitalij Jarema izjavio je, tokom sastanka sa delegacijom Kongresa SAD, da očekuje od ove institucije da preduzme oštrije mere protiv Rusije.

11.05 - Šanse da izbije rat između Rusije i Ukrajine rastu zbog nepredvidivosti predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščicja. "Ne znamo šta je na umu ruskog predsednika Vladimira Putina i kakve će biti njegove odluke. Situacija je eksplozivnija nego što je bila pre nedelju dana", rekao je šef ukrajinske diplomatije, prenela je agencija Ukrinform. Deščicja je rekao da je to trenutna situacija, uprkos činjenici da međunarodna zajednica nastoji da zaustavi Rusiju kroz diplomatske mere i sankcije. On je istakao da su Ukrajinci spremni da brane svoju zemlju u slučaju ruske invazije na kontinentalni deo Ukrajine."U ovom trenutku, kada bi ruske trupe izvršile invaziju istočnog regiona, bilo bi nam teško da tražimo od ljudi koji tamo žive da ne odgovaraju na takvu vojnu invaziju", rekao je Deščicja.U istočnom regionu Ukrajine stanovništvo je pretežno rusko.Rusija je prošle sedmice pripojila svojoj teritoriji Krim posle referenduma na kome su se stanovnici tog poluostrva izjasnili za otcepljenje i pripajanje Rusiji a uprkos protivljenju EU i SAD.

10.58 - Ne postoje legalni mehanizmi kojima bi teritorija Krima bila vraćena Ukrajini i svi međunarodni sudovi neće moći da utiču na to, rekao je profesor Volodimir Vasilenko, bivši sudija Tribunala u Hagu.

10.55 - Sjedinjene Američke Države su spremne da Rusiji nametnu dodatne sankcije ukoliko se nastavi eskalacija situacije u Ukrajini, izjavio je danas Barak Obama, predsednik SAD.

10.52 - Savet nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine odlučio je da Ministarstvu odbrane poveri povlačenje vojnih jedinica sa Krima, javlja Unian.

10.30 - Na Krimu je počela zvanična upotreba ruske rublje, preneo je Itar tasi. U nacionalnoj valuti Rusije obračunavaju se sva plaćanja, ako je jedna od strana rezident Rusije. Do 1. januara 2016. godine biće dozvoljena upotreba nacionalne valute Ukrajine - grivne, a posle tog datuma rublja će postati jedina zakonska valuta.

10.25 - Ruska republika Krim mogla bi da dobije poseban ekonomski status, javljaju ruski mediji pozivajući se na najave premijera Rusije Dmitrija Medvedeva. Više o tome znaće se danas, javlja Glas Rusije.

10.18 - SAD neće u bliskoj budućnosti snabdevati Evropu gasom jer nemaju tehničku podršku za izvoz gasa, izjavila je portparos Stejt departmenta Dženifer Psaki, prenosi Interfaks. Prethodno je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio da EU hoće da smanji zavisnost od ruskih energenata i da će iz uvoziti iz SAD.

10.11 - Stanovništvo Krima dobiće ruske pasoše u roku od tri meseci, javlja Interfaks. Šef Federalne migracione službe Ruske Federacije Sergej Kaljužni rekao je novinarima da je takva zakonska procedura i da će pasoše dobiti više od dva miliona Krimljana.

10.05 - Ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku održan je miting naturalizovanih Rusa i Ukrajinaca povodom ukrajinske krize i događaja na Krimu, javlja Glas Rusije. Okupljeni su hteli da demonstriraju jedinstvo i prijateljstvo dva naroda uprkos ukrajinskoj krizi, a protest je prijavljen kao antifašistički.

09.52 - Republika Krim danas se pojavila na karti Rusije na zvaničnom sajtu Saveta federacije, javlja RIA Novosti.

09.32 - Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da se nada da situacija oko Krima neće uticati na saradnju sa Rusijom na međunarodnim naporima na uništavanju sirijskog hemijskog oružja."Sve što mogu reći jeste da se nadam da će ista motivacija koji je rukovodila Rusiju da bude partner u ovim nastojanjima i dalje postojati", rekao je novinarima Keri u Hagu, gde će prisustvovati hitno sazvanom samitu Grupe sedam (G7).

09.27 - Ruski list Komersant objavio je na svom Tviteru prikaz razvoja ruske ekonomije od kraja drugog svetskog rata kako ga je video karikaturista britanskog magazina Ekonomist.

09.23 - Čak 93 posto građana Ruske Federacije podržava prijem Krima u sastav Rusije, a samo četiri odsto je protiv, pokazuju rezultati ankete koju je napravio VCIOM, prenosi Interfaks.Da su Krimljani Rusi smatra 89 posto anketiranih, a sedam posto ne misli tako.

09.18 - Ukrajina nastavlja da povećava uvoz ruskog gasa - "Naftogaz Ukrajine" danas je naručio čak 71,8 miliona kubnih metara, javlja Interfaks.

09.10 - Protok električne energije u pojedinim delovima glavnog grada Krima Simferopolja, ponovo je danas uspostavljen. Prvi zamenik premijera Krima Rustam Temirgalijev rekao je da je isključenje električne energije poluostrvu sa kontinentalnog dela Ukrajine pokušaj Kijeva da ucenjuje Rusku Federaciju. Naselja u Simferopolju su oko četiri sata bila bez električne energije. "Ukrajinska distribucija `UkrEnergo" prepolovila je količinu električne energije koju nam dostavlja. Poluostrvo trenutno dobija 50 odsto od planirane količine električne energije preko ovih dalekovoda", precizirao je Temirgalijev.

08.51 - Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je izjavio kako je EU jedinstvena u spremnosti za uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji ukoliko situacija u Ukrajini eskalira, i da bi Moskva od tih sankcija bila mnogo više na šteti nego Zapad. Šojble je u intervjuu za nemačku televiziju istakao da niko u EU ne želi takav scenario, ali ako Rusija bude "jednostrano menjala stvari", mora da zna da Unija to neće prihvatiti i da će njeni odnosi s Rusijom postati loši. "Na srednji rok Rusija ima mnogo više da izgubi nego Zapad", naglasio je Šojble.

08.50 - Naoružani ljudi u gliserima pokušali su da se ukrcaju na ukrajinski deminerski brod Čerkasi, koji je manevrima uspeo da izbegne napadače, izjavio je Vladislav Seleznjev, šef medija centra Ministra odbrane Ukrajine.

08.48 - Kongres SAD danas će razmatrati mogućnost da pogmogne Ukrajini sa jednom milijardom dolara. Kongres će glasati o nekoliko zakona kojima će biti omogućeno davanje pomoći u novcu, ali i u oružju municiji, gorivu i drugim sredstvima odbrane.

08.41 - Dmitro Jaroš, vođa ukrajinske ultradesničarske organicazije "Desni sektor" kandidovaće se na predsedničkim izborima u Ukrajini, navodi Kanal 5.

08.28 - Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da, uprkos ruskoj aneksiji ukrajinskog Krimskog poluostrva, on ne vidi Evropu kao bojno polje između Istoka i Zapada. U razgovoru za izdanje holandskog lista De Folkskrant objavljeno uoči Obaminog današnjeg dolaska u Amsterdam, Obama je rekao da je njegova poruka evropskim vođama da ruski predsednik Vladimir Putin treba da razume ekonomske i političke posledice njegovih akcija u Ukrajini. Obama priznaje da bi se sankcije, kojima on preti ruskom ekonomskom sektoru, mogle odraziti na ceo svet. "Ako Rusija nastavi da pogoršava situaciju, mi moramo biti spremni da nametnemo veću cenu (toga)", rekao je Obama.

07.44 - Žan Klod Junker, premijer Luksemburga izjavio je da bi Moldavija mogla biti sledeća na meti ruskog predsednika Vladimira Putina, zbog čega bi EU, u najkraćem roku, trebala da potpiše Sporazum o pridruživanju sa ovom zemljom. "Posle događaja u Ukrajini, smatramo da bi EU, u narednih nekoliko nedelja, trebalo da potpiše SSP sa Moldavijom. Moramo preteći Putina. On mora da zna da sa Moldavijom ne može učiniti ono što je uradio sa Ukrajinom", rekao je Junker.

07.27 - Lideri G7 održaće sastanak na marginama Samita o nuklearnoj bezbednosti u Hagu kako bi razmotrili kako da odgovore na pripajanje Krima Rusiji, iako se sumnja da bi uvođenje sankcija zauzdalo ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi Kijev post.

07.14 - Poljski ministar spoljnih poslova primio je zvanično pismo ruske Dume kojim se predlaže podela teritorija Ukrajine. Zamenik Dume Vladimir Žirinovski predložio je održavanje referenduma u oblastima Volin, Lviv, Ivano-frankivs, Ternopil i Rivna. Poljski ministar je ogorčen ovim potezom i ovaj predlog smatra veoma čudnim, navodi Unian i dodaje da je Žirinovskom upućen ljubazan odgovor.

07.05 - Trećina teritorije Krima ostala je bez struje. Do nestanka je došlo u Simferopolju, Jalti, Aluši, Simeizu, Kerču i drugim gradovima, javlja radio "Svoboda". Uzrok je, kako se navodi, popravka na dalekovodima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track