UŽIVO DAN 65: Ukrajinske snage zauzele Svjatogorsk i dale ultimatum Donjecku i Lugansku!
Foto: AP

Uprkos Moskvi

UŽIVO DAN 65: Ukrajinske snage zauzele Svjatogorsk i dale ultimatum Donjecku i Lugansku!

Planeta -
Uprkos upozorenju Moskve, ukrajinske snage nastavile ofanzivu i "bez žrtava" osvojile grad Svjatogorsk, da bi potom postavile ultimatum federalistima u Donjecku i Lugansku. Holandski, britanski i danski avioni presreli su par ruskih bombardera koji su se približili holandskom vazdušnom prostoru iz pravca Severnog mora

MOSKVA - Vlasti u Kijevu moraju odmah da povuku svoje trupe iz jugoistočne Ukrajine i smire situaciju u regionu, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, javlja Raša tudej.

Kijev mora da počne pregovore na nacionalnom nivou i prestane da pogrešno tumači dogovor iz Ženeve, navodi se u oštrom saopštenju zvanične Moksve.

Moskva je zaprepašćena kako Kijev i Vašington namerno izvrću dogovor koji su četiri strane (Rusija, SAD, EU i Ukrajina) postigle u Ženevi 17. aprila, ističe se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu MIP Rusije.

"Umesto efikasnih mera za sprovođenje tog sporazuma, u Kijevu i Vašingtonu nastavljaju da pričaju kako moraju da se razoružaju samo ukrajnski građani koji brane svoja prava na jugoistku Ukrajine", piše u saopštenju.

Osim toga, zapadne sile "zatvaraju oči na to što militantne desničarske snage, posebno 'Desni sektor', nastavljaju sa provokativnim akcijama kako u Kijevu tako i u drugim gradovima na jugu i istoku zemlje", navodi se u saopštenju. Zbog toga su ljudi već izginuli 20. aprila", navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Kremlj Foto AP

00. 34 - Ukrajinska služba bezbednosti izdala je u sredu poternicu za bivšim ministrom energetike i rudarstva Eduardom Stavickim.

Bivši ministar je optužen za nezakonito korišćenje i prisvajanje imovine zloupotrebom službenog položaja.

Tokom pretraživanja stana Stavickog u martu, ukrajinska policija je konfiskovala 42 kilograma zlata i 4,8 miliona dolara u gotovini, nakitu i dragom kamenju.

23.45 - Ultimatum. Ukrajinska služba bezbednosti, je upozorila da će ukoliko federalisti ne polože oružje u Donjeckom i Luganskom regionu, policija primeniti sva raspoloživa sredstva da povrati red i mir. Razoružanje milicije se zahteva kao ispunjenje Ženevskog putokaza , uz tvrdnju da do sada federalisti nisu ispoštovali dogovor i položili oružje "Policija će koristiti svu moć , sredstva i mogućnosti da povrati red i javnu bezbednost, navodi se u saopštenju SBU.

Barikada u Lugansku
Barikada u Lugansku

23.05 - NATO je izrazio "zabrinutost" zbog preteće retorike Rusije i pozvao Moskvu da podrži sprovođenje Ženevskog sporazuma. Zamenik generalnog sekretara NATO Aleksandar Veršbou pozvao je Rusiju da povuče svoje trupe sa granice sa Ukrajinom, preneo je Itar-Taš.

On je takođe pozvao Rusiju da osudi nelegalne oružane grupe u Ukrajini i da sprovede sporazum postignut 17. aprila u Ženevi.

22.15 - Američki Stejt department odbacio je kao "apsurdne" i "neosnovane" sugestije šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da SAD stoje iza političkih nemira u Ukrajini. "Mnoge od tvrdnji iz intervjua (ruskom TV kanalu "Raša tudej") su apsurdne i nisu zasnovane na činjenicama", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki. "Jedna od njih je da SAD imaju bilo kakve veze sa ukrajinskim antiterorističkim operacijama i da mi "dirigujemo predstavom" ili je finansiramo. Sve bih to svrstala u kategoriju "apsurdnog"", rekla je ona a prenosi Rojters.

21.30 - Ukrajina je pozvala Rusiju da povuče trupe s njene granice, ističući kako strahuje da bi proruski separatisti mogli da iskoriste njihovu blizinu da isprovociraju rusku invaziju. Povlačenje ruskih trupa bilo bi u skladu sa obavezama Rusije iz ženevskog dogovora o smirivanju krize, ističu Ukrajinci dodajući da su ukrajinske trupe u istočnim regionima samo zato da bi zaštitile građane bez obzira na njihovu etničku pripadnost, što je odgovor na pretnje ruskih zvaničnika primenom sile i napadom na ukrajinski teritorijalni integritet.

20.45 - Ispred zgrade oblasne administracije u Donjecku i danas je nastavljeno okupljanje pristalica federalizacije Ukrajine, dok su u Harkovu su mitinge organizovali i "federalisti" i pristalice jedinstvene i nedeljive Ukrajine. U Harkovu pristalice federalizacije okupile su se pod parolom "Nema izbora bez referenduma" tražeći zvaničan status ruskog jezika.

Istovremeno su se kod Večne vatre okupile pristalice vlasti u Kijevu, skandirajući parole podrške jedinstvenoj i nedeljivoj Ukrajini, navodi agencija. Mitinzi su održani bez sukoba, navodi ruska agencija, dodajući da je pre njihovog početka policija povećala stepen bezbednosti.

20.15 - Ruski stalni predstavnik u UN Vitalij Čurkin veruje kako bi mirovna operacija u Ukrajini bila nerealna. "Mirovna operacija UN u Ukrajini je apsolutno nerealna zato što je Ukrajina vrlo velika zemlja i što tamo nema linije fronta", rekao je ruski diplomata za TV kanal Rosia 24, a prenosi Itar-Tas.

Čurkin veruje da će prisustvo OEBS-a u Ukrajini biti dovoljno i da je najvažnije da vlasti u Kijevu shvate kako dokument iz Ženeve treba da bude primenjen, desničarske snage razoružane, a ustavne reforme sprovedene.

19.25 - Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da su specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova "oslobodile bez žrtava" grad Svjatogorsk, koji se nalazi na strateškoj tromeđi Donjecke, Luganske i Harkovske oblasti na istoku Ukrajine, a koji je kako tvrde bio pod kontrolom "nelegalne naoružane grupe separatista", javile su ukrajinske agencije.

18.55 - Holandski, britanski i danski avioni danas su presreli par ruskih bombardera koji su se približili holandskom vazdušnom prostoru iz pravca Severnog mora. Kako je preneo AP, holandsko ministarstvo je identifikovalo avione kao dva ruska bombardera TU-95, dodajući da su iz vazduhoplovne baze upućena dva holandska lovca F16. U misiji presretanja pomogli su im i britanski i danski avioni, navodi AP.

Intervenisali smo kako bi osigurali da će oni napustiti naš vazdušni prostor, kazao je holandski major Vilko Ter Horst.

18.30 - Na aerodrom u Švidvinju na zapadu Poljske danas je sletelo 150 američkih padobranaca na neograničeno duge vežbe, a poljski premijer Donald Tusk saopštio je da u slučaju potrebe broj američkih vojnika može da se poveća do jedne brigade. Američki vojnici stigli su u sklopu dogovora saveznika u NATO, Poljske i SAD, da se ojačaju Poljska i baltičke zemlje članice te alijanse, zbog krize u Ukrajini i zategnutih odnosa sa Rusijom. "Ta jedinica koja će vežbati sa našim vojnicima na poligonu u Dravsku u svakom trenutku u zavisnosti od potreba može da se poveća do nivoa brigade", kazao je uoči dolaska američkih vojnika premijer Tusk.

17.46 - Povodom odluke Crne Gore da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ruski mediji pišu da Moskva razmatra odgovor, imajući u vidu da značajan deo BDP-a Crne Gore čine ruske investicije i potrošnja ruskih turista koji čine trećinu svih inostranih gostiju.

17.23 - Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) optužila je danas "građanina Rusije i potpukovnika Glavne obaveštajne uprave (GRU) Rusije" za umešanost u ubistvo odbornika gradske skupštine Gorlovke iz redova partije "Otadžbina" Vladimira Ribaka, prenele su ukrajinske i ruske agencije.

16.58 - Evropska komisija je danas stavila do znanja da su u toku konsultacije sa članicama EU oko ekonomskih sankcija prema Rusiji ako se ispostavi da Moskva ne radi na primeni ženevskog sporazuma o mirnom rešavanju ukrajinske krize.

Foto: AP
Foto: AP

16.36 - Ukrajinski profesionalni bokser i lider opozicione partije "Udar" Vitalij Kličko nominovao se za gradonačelnika Kijeva, prenosi Unian.

16.23 - Postoji realan rizik da će se istočni delovi Ukrajine odvojiti od države, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk. Tusk je dodao da će konflikt u Ukrajini najverovatnije trajati dugo i da će imati dugoročan uticaj na bezbednost Evrope, preneo je Rojters.

16.21 - Sa zgrade Državnog univerziteta u Donjecku skinuta je ukrajinska zastava, javlja na Tviteru ukrajinska organiizacija Evromajdan.

15.14 - Vrhovnoj Radi Ukrajine podneto je šest nacrta zakona o amnestiji učesnika masovnih demonstracija na istoku zemlje, javlja UNIAN. Svoj nacrt podnela je i vlada, izjavio je v. d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov.

Predsednik SAD Barak Obama i premijer Japana Šinzo Abe Foto Reuters
Predsednik SAD Barak Obama i premijer Japana Šinzo Abe Foto Reuters

15.09 - Američki predsednik Barak Obama započeo je danas azijsku turneju tokom koje bi svoje dalekoistočne saveznike trebalo da uveri da ih neće zadesiti "krimski scenario" i da su Sjedinjene Države sila koja će ih štititi.Na liniji Japan-Južna Koreja-Malezija-Filipini, Obama }e preskočiti Kinu, ali samo fizički. Jer - ukazuju analitičari - Kina }e u razgovoru o regionu biti neizbežna tema.

14.57 - Krim se uz blagoslov Moskve pretvara u zonu bezakonja, a na stanovnike se vrši pritisak da uzmu državljanstvo Ruske Federacije, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Jevgenij Perebinis, prenosi UNIAN. MIP Ukrajine zabrinut je zbog toga što ruska strana okupacijom Krima krši prava i slobode ukrajinskih građana, dodao je on.

14.52 - Napad na ukrajinski avion u Slavjansku označen je kao terorizam, prenosi Kijev Post. Napad se dogodio u utorak, kada je iz automatskog oružja otvorena vatra na Antonov An-30, a posada je uspela da sleti u Kijevu.

Poslednja fotografija Ribaka, foto: Reuters
Poslednja fotografija Ribaka, foto: Reuters

14.33 - Član gradskog odbora Gorlovke, Vladimir Ribak, čije je telo pronađeno u reci u blizini Slavjanska, otet je 17. aprila, kada su ga odveli nepoznati muškarci. Najverovatnije je mučen i ubijen pre nego što je bačen u reku.

14.06 - Skoro 71 posto Ukrajinaca želi centralističkju vlast, a manje od 19 posto želi federalno uređenje, javlja Kijev post. Anketu su od 9. do 16. aprila sprovodila četiri specijalizovana instituta, a navodi se da su pokrili celu teritoriju Ukrajine.

13.57 - Služba sudskih izvršilaca u Moskvi "sa zadovoljstvom" će primiti u svoje redove pripadnike jedinice ukrajinske specijalne policije "Berkut", javlja Raša tudej. "Ako uzmu rusko državljanstvo, proći će obuku i bićemo srećni što ih imamo", izjavio je šef moskovskog UFSSP Aleksandar Stebakov.

Verner Fajman: Nove sankcije protiv Rusije neće poboljšati situaciju u Ukrajini Foto Reuters

13.48 - Malo je verovatno da će nove sankcije protiv Rusije doprineti poboljšanju situacije u Ukrajini, izjavio je austrijski kancelar Verner Fajman. "Ne treba više potpirivati konflikt, treba ga smirivati", izjavio je kancelar.

13.41 - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je vlasti u Kijevu da se suzdrže od upotrebe sile na istoku Ukrajine. To je novinarima rekao njen portparol Majkl Man.

Ubedljivo vodi: Pjotr Porošenko Foto Reuters
Ubedljivo vodi: Pjotr Porošenko Foto Reuters

13.36 - Poslednje ankete pokazuju da u izbornoj trci za novog predsednika Ukrajine vode oligarh Pjotr Porošenko i bivša premijerka Julija Timošenko, javlja ukrajinski njuz sajt Glavkom. Porošenka podržava 32,9% građana (8% više u odnosu na mart), Timošenkovu 9,5% (1,3% više u odnosu na mart), a trećeplasiranog Sergeja Tigipka podržava 5,1 posto građana. Slede Mihail Dobkin(4,2%), Pjotr Simonenko (4%), Anatolij Gricenko (3,4%) i Oleg Ljaško (3,2%), a ostali imaju manje od 3% podrške.

13.08 - Švedske vlasti saopštile su da će povećati budžet za vojsku zbog ukrajinske krize. Ako posle parlamentarnih izbora u septembru naredne godine ostane na vlasti ista koalicija, Švedska će budžet za odbranu povećati na 604 miliona evra, piše list Lokalni, prenosi Raša tudej.

13.00 - Fabrika na jugu Urala napravila je 25 srebrnih komemorativnih "novčića" u znak sećanja na prisajedinjenje Krima i Sevastopolja Rusiji, javlja Itar-Tass. Osim što su od čistog srebra, ovi "novčići" su veličine ljudske šake i teški su po kilogram.

Raščišćavanje u toku Foto Printscreen Twitter
Raščišćavanje u toku Foto Printscreen Twitter

12.53 - Još traje rasklapanje i odnošenje barikada s Trga nezavisnosti, popularnog Majdana, u centru Kijeva, javlja Interfaks. Barikade na Institutskoj ulici i kod glavne pošte su ostavljene.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12.48 - EU je pozvala Rusiju da upotrebi svoj uticaj kako bi obezbedila momentalni prestanak otmica i ubistava na istoku Ukrajine. EU je izrazila zabrinutost zbog izveštaja o smrti Volodimira Ribaka, lokalnog političara iz stranke Otadžbina vršioca dužnosti Predsednika Oleksandra Turčinova i zatražila istragu, preneo je Rojters.

12.24 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je danas da se Nemačka i Francuska zalažu za diplomatsko rešenje ukrajinske krize i sprovođenje dogovora iz Ženeve i ocenio da bi svaka dalja eskalacija stanja otežala rešenje konflikta. "Sat otkucava", upozorio je Štajnmajer u Berlinu.

12.10 - Ukrajnski poslanik iz Otadžbinske stranke Vladimir Javorivskij tvrdi da vlasti u Kijevu ne krše dogovor iz Ženeve time što su obnovile aktivnu vojnu operaciju na istoku zemlje jer pristalice federalizacije nisu ispunile nijedan uslov tog dogovora, javlja RIA novosti.

12.02 - "Narodni gradonačelnik" grada Gorlovke Aleksandar Sapunov odrekao se ovlašćenja gradonačelnika i poslanika u Narodnoj Republici Donjecku zbog niza pretnji koje su upućene njemu i njegovoj porodici, javlja RIA Novosti. Ipak, i dalje ostaje na čelu pokreta "Red u gradu" i pripadnik narodne samoodbrane. Sapunov je čak jedno vreme morao da otputuje zbog pokušaja da ga ubiju.

11.58 - Moskovske vlasti kažu da će se postarati za smeštaj veterana iz Ukrajine koji dođu u Moskvu na proslavu Dana pobede, javlja RIA novosti. "Svi mogu da dobiju smeštaj u Domu ratnih veterana. Obezbedićemo im hranu i smeštaj za tri dana", rekao je portparol moskovske vlade Aleksandar Čistjakov.

11.04 - Snage reda postavile su na ulazima u Donjec punktove za kotrolu prevoza oružja i drugih zabranjenih stvari koje mogu da ugroze bezbednost građana, javlja RIA Novosti. "Na tim punktovima rade ljudi iz saobraćajne policije uz pomoć pripadnika Berkuta i drugih", izjavio je gradonačelnik Donjecka Aleksandar Lukjančenko.

10.59 - Snage samoodbrane Donbasa još jednom su saopštile da ne drže američkog novinara Sajmona Ostrovskog, koji je nestao u Slavjansku. "U poslednjih nekoliko dana nismo zadržali nijednog američkog novinara niti državljanina SAD", kazao je za Interfaks predstavnik štaba Samoodbrane Donbasa Miroslav Rudenko.

10.34 - Američki magazin Vajs (Vice) potvrdio je da je u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine otet novinar Sajmon Ostrovski koji radi za taj list. Ostrovskog su navodno zarobili neidentifikovani ljudi u uniformi u Slavjansku. "Narodni gradonačelnik" tog grada Vjačeslav Ponomarjov rekao je ranije novinarima da su paravojne snage uzele američkog novinara za taoca, navodi Ukrinform..

10.30 - Umesto što putuje u inostranstvo, privremenom premijeru Ukrajine Arseniju Jacenjuku bilo bi bolje da poseti jug svoje zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za Raša tudej. Lavrov je dodao da je Jacenjuk, istina, bio prošle nedelje na jugu, ali da se sastao samo sa svojim istomišljenicima koje je ranije imenovao na određene pozicije, a ne i sa demonstrantima.

10.24 - Vlada Ukrajine formalno je okončala uskršnje primirje i započela "aktivnu fazu antiterorističkih operacija" radi eliminisanja proruskih separatističkih grupa na istoku zemlje, rekao je danas prvi potpredsednik ukrajinske vlade Vitalij Jarema. Jarema je rekao da nove akcije još nisu otpočele ali je dodao da će "u bliskoj budućnosti, odgovarajuće mere biti preduzete i videćete rezultate", prenela je agencija Rojters.

10.17 - Vlasti samoproglašene Narodne republike Donjeck smatraju da je najbolji izlaz iz nastale situacije na istoku Ukrajine potpisivanje privremenog Ustavnog sporazuma po pitanju ovlašćenja regiona, navodi se na sajtu Donjecke oblasne državne administracije. U saopštenju stoji da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da stanovnici Donjecka žele da budu nezavisni deo nedeljive i politički stabilne zemlje i traže da Kijev popusti, preneo je Glas Rusije. "Dijalog otežava činjenica da je reforma samouprave nemoguća bez promena Ustava Ukrajine, a to je dugotrajni proces. Najbolje rešenje bi bilo potpisivanje privremenog Ustavnog sporazuma u koji bi ušla pitanja ovlašćenja regiona, način izbora gubernatora i status ruskog jezika", navela je Donjecka administracija.

10.16 - Ukrajinska vlada pozvala je Rusiju da poštuje dogovor postignut na četvoropartitnom sastanku u Ženevi i povuče svoje trupe, javlja Unian.

10.05 - Ukrajina je poslala predlog Gaspromu da gas plaća po ceni od 268.5 dolara za 1.000 kubika gasa, ali je odgovor i dalje ne, izjavio je Juri Prodan, ministar energetike Ukrajine.

09.56 - Modernizacija ukrajinskog sistema za transport gasa, u prvoj fazi, zahtevaće 3-4 milijarde dolara i o tome bi moglo biti reči na četvoropartitnom sastanku u Bratislavi u četvrtak, gde će se sastati predstavnici Rusije, Slovačke, Ukrajine i EU.

Dmitrij Medvedev i Igor Ivanov Foto Fonet/AP

09.33 - Bivši šef ruske diplomatije Igor Ivanov ocenio je da Vašington koristi Ukrajinu kao "piona u svojoj velikoj geopolitičkoj igri", upozorivši da je ta zemlja "bure baruta koje će pre ili kasnije da eksplodira". "Amerika neće ponuditi ozbiljnu pomoć Kijevu i neće se obavezati na značajne ekonomske troškove", napisao je Ivanov u članku koji je objavila Rosijskaja gazeta. On je naglasio da je sporazum iz Ženeve, iako "lakonski i deklarativan", jedina osnova koja može da se iskoristi za jačanje međunarodne saradnje na rešavanju ukrajinske krize.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

09.30 - Kockarska zona na Krimu, koja će biti izgrađena na južnoj obali, privukla je toliku pažnju domaćih i međunarodnih investitora da su lokalne krimske vlasti i pre nego što je predsednik Rusije Vladimir Putin uopšte podneo parlamentu predlog o njenom formiranju prikupile 1,5 milijardi dolara, javlja Raša Tudej. Prema Putinovom predlogu, "krimski Las Vegas" treba da se prostire na oko 100 hektara.

09.20 - Ministarstvo pravde Ukrajine uputilo je zahtev Administrativnom sudu distrikta Kijev da zabrani aktivnosti političkih partija Ruski blok i Rusko jedinstvo. "Sud će razmotriti zahtev o zabrani ove dve stranke", saopšteno je iz pres službe ove institucije. Podsetimo, 20. marta u Odesi je uhapšena Valerija Kaurova, osumnjičena za separatizam, inače članica Ruskog bloka.

Vitalij Čurkin: Nikome ne treba rat Foto Fonet
Vitalij Čurkin: Nikome ne treba rat Foto Fonet

09.12 Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izrazio je nadu da će sporazumi iz Ženeve o Ukrajini biti sprovedeni. On je u izjavi za televiziju "Rusija 24" rekao da nikome ne treba da velika kriza pređe u vojni sukob. "Uz sav njihov (zapadnih partnera) povremeni avanturizam, oni shvataju da je sada mir veoma krhak i da ima veoma mnogo kriza i napetosti u različitim delovima sveta. Njima ne treba izbijanje nove ozbiljne krize sa nejasnim posledicama po njih", rekao je Čurkin.

08.23 - Američki predsednik Barak Obama započeo je turu u azijsko-pacifičkom regionu, koja će trajati od 23. do 29. aprila, a tokom koje će posetiti Japan, Južnu Koreju, Maleziju i Filipine. Tokom ove ture Obama namerava da, sa vlastima ovih zemalja, razgovara o situaciji u Ukrajini.

08.20 - Bezbednosne službe u Lugansku pokrenule su kriminalnu istragu protiv Valerija Bolotova, poznatijeg kao narodni guverner Narodne republike Lugansk, osumnjičenog za separatizam.

08.02 - Ruska mornarica započela je danas vojne vežbe na Kaspijskom jezeru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a javila agencija Interfaks. Vežbe će trajati sedam dana, a u njima će učestvovati desetak brodova i 400 mornara, preneo je Rojters. Na obalama Kaspijskog jezera, koje zbog njegove veličine nazivaju i morem, nalaze se Iran, Rusija, Kazahstan, Turkmenija i Azerbejdžan, a taj region pokriven je mrežom naftovoda i gasovoda. Rusija je povećala broj kratkih i nenajavljenih vojnih vežbi otkad su značajno porasle tenzije u odnosima sa susednom Ukrajinom.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

07.31 - Američka fregata "Tejlor" uplovila je u Crno more, javlja Raša tudej. Misija ovog broda je da "zadrži mir i stabilnost u regionu", navedeno je iz američke mornarice. "Fregata će operisate unutar okvira međunarodnih zakona", dodaje se.

07.26 - Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je državnoj Dumi zakon o uspostavljanju zone igara na sreću na Krimu, javlja Unian.

07.15 - U Slovjansku je, tokom poslednjih 10 dana, 12 osoba zatražilo pomoć lekara zbog povreda nanetih vatrenim oružjem, izjavila je Elena Džim, šef departmana za zdravstvo gradskog saveta. Ona je dodala da su dve osobe, zbog ozbiljnosti povreda, prebačene u Donjeck.

07.05 - Danas započinje registracija kandidata za gradonačelnika Kijeva. Izbori za gradonačelnika održaće se paralelno predsedničkim 25. maja.

07.00 - Sekretar SAD Džon Keri je, u telefonskom razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim uputio javni poziv federalistima u Istočnoj Ukrajini da polože oružje i upozorio na mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji, ukoliko ne dođe do napretka u pogledu dogovora iz Ženeve.

06.50 - Jedina ukrajinska podmornica "Zaporožje" verovatno će postati muzejski eksponat u muzeju Hladnog rata Baklava na Krimu. Ova podmornica je ranije postala deo Crnomorske flote, a njena posada je prešla na rusku stranu.

06.45 - SAD će pomoći Ukrajini da smanji svoju energetsku zavisnost od Rusije, izjavio je Ed Rojs, predsedavajući Komiteta ministarstva spoljnih poslova SAD. "Posedujemo dodatne kapacitete u Luizijani i možemo da, iz SAD, transportujemo tečni gas dok ubrzavamo izgradnju terminala u Evropi", naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track