ŽENA VELIKOG SRCA: Silvana Plavšić dobitnica Svetosavske nagrade za 2018 godinu
Foto: Promo

ŽENA VELIKOG SRCA: Silvana Plavšić dobitnica Svetosavske nagrade za 2018 godinu

OSI Informator -

Žena velikog srca, prva među jednakima, istaknuti humanista, jedna od 27 dobitnika Svetosavske nagrade za 2018.godinu – Silvana Plavšić.

Kod prosvetnih radnika, posebno onih koji se bave obrazovanjem i vaspitanjem dece i mladih sa smetnjama u razvoju, ime gospođe Plavšić predstavlja sinonim i oličenje tolerancije, pristupačnosti i vrhunskog profesionalizma integrisanog u jednoj individui.

foto: Promo

Po vokaciji diplomirani defektolog – tiflolog, po opredeljenju altruista, svoj radni vek posvetila je aktivnoj borbi za prava i bolji kvalitet života dece i mladih sa smetnjama u razvoju, pristupačnije obrazovanje i isključivanje bilo kog oblika segregacije u obrazovnom sistemu, što su sve preduslovi kvalitetne, kako obrazovne, tako i socijalne inkluzije.

foto: Promo

Dosadašnji profesionalni angažman doveo ju je na poziciju direktora OŠ „Dragan Kovačević“ u Beogradu, škole primarno fokusirane na obrazovanje dece i mladih sa oštećenjem vida.

Ne slučajno, a kako se radi o osobi izuzetnih profesionalnih kapaciteta, gospođa Plavšić se vremenom i uz bezrezervnu podršku i poverenje kolega pozicionirala na funkciji predsednice Zajednice škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju Republike Srbije.

Sve ove pozicije, uz pregršt ličnih kvaliteta, bile su samo šlagvort da ona nastavi sa maksimalnim zalaganjem za unapređenje poziva defektologa u zemlji i inostranstvu, podsticajno delujući na glorifikaciju multidisciplinarnog pristupa obrazovanju, sa akcentom na maksimalnom poštovanju multikulturalnosti i različitosti, kao imanentnog bogatstva savremenog društva.

Kruna ovakvog načina života i rada svakako je i potpuno zaslužena Svetosavska nagrada, kojom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nagrađuje pojedince i institucije za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, a koja je Plavšićevoj uručena prošle nedelje od strane ministra, gospodina Mladena Šarčevića.

foto: Promo

U očima onih, koji imaju privilegiju i čast da je lično poznaju i sarađuju sa njom, Silvana Plavšić je odličan primer kako jedna individua može u svakom trenutku brzo i kvalitetno senziblisati bilo kog pojedinca ili grupu za povećanje pristupačnosti, tolerancije i socijalno proaktivnog ponašanja.

Autor: Nebojša Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track