AKCIJA STOP VRŠNJAČKOM NASILJU: I učenici koji maltretiraju drugu decu treba da SAZNAJU da je to opasna tortura!
Foto: IPO Srbija

sprečiti na vreme

AKCIJA STOP VRŠNJAČKOM NASILJU: I učenici koji maltretiraju drugu decu treba da SAZNAJU da je to opasna tortura!

Društvo -

Početak drugog školskog polugodišta, IPO Srbija (Internacionalna policijska organizacija) obeležila je akcijom "Stop vršnjačkom nasilju". Akciju su sproveli članovi u 15 gradova Srbije deleći 15.000 tematskih flajera. Cilj akcije bio je da se skrene pažnja na ovaj problem i putem flajera upoznaju učenike na sve ono što se tretiraju kao vršnjačko nasilje.

Mnogi učenici nisu ni znali da neke stvari koje rade svojim vršnjacima predstavljaju nasilje, da time mogu izazvati ozbiljne traume kod druge dece ali i da snose zajedno sa roditeljima i posledice zbog takvog delovanja.

- U materijalu smo naveli i psihofizičke karakteristike osobe koja je žrtva nasilja kako bi mladima skrenuli pažnju da posmatraju svoje drugare i možda uoče neka od tih karakterističnih stanja i pomognu im ili prijave nastavnicima da sumnjaju da se nešto dešava. Takođe tamo gde su nam odgovorni u školama dozvolili neposredan kontakt sa učenicima apelovali smo na mlade da svaki slučaj bilo kakvog vršnjačkog nasilja odmah prijave roditeljima i nadležnima u školi kako bi se problem rešio odmah u startu - navodi Ilija Životić, ekspert za bezbednost i predsednik IPO Srbija.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: IPO Srbija

Ovoga puta sve je počelo u Vrbasu gde su flajere podelili članovi dečije borilačke grupe Juniti fajt tim i udruženja Svetionik Vrbasa. Prilikom deljenja flajera u Boru, član i savetnik predsednika IPO Diplomirani Psiholog Marija Šutulović naišla je na veliku zainteresovanost nastavnika u Osnovnoj Školi 3. Oktobar pa je na njihovu molbu održala i predavanje jednom razredu, tačnije 8/2. Flajeri su u Boru podeljeni i učenicima gimnazije Bora Stanković.

Slična situacija desila se i Miodragu Todorovu kada je podelio flajere u OŠ 14 Oktobar i 15.Gimnaziji gde je održao kratka predavanja učenicima o vršnjačkom nasilju.

Dragan Milanović flajere je podelio kolektivu stručne škole Dušan Trivunac Dragoš. Interesantno je da je u isto vreme MUP Srbije u školi držao predavanje na temu vršnjačkog nasilja tako da su naši flajeri poslužili kao dodatno sredstvo i podsetnik učenicima.

Flajeri su podeljeni i u Nišu, Novom Pazaru, Alibunaru, Bogatiću, Kladovu, Smederevskoj Palanci itd.

Sledećeg meseca očekuje nas deljenje flajera protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track