EKSPERTI IZ SRBIJE I SRPSKE NA KONFERENCIJI UJEDINJENIH NACIJA: Srbija lider na Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala
Foto: Kurir

Veliko priznanje

EKSPERTI IZ SRBIJE I SRPSKE NA KONFERENCIJI UJEDINJENIH NACIJA: Srbija lider na Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala

Društvo -

Deseta sesija konferencije o konvenciji Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala održava se u Beču od ponedeljka do petka, a velika čast je to da ovog međunarodnom događaju prisustvuje Ilija Životić, narodni poslanik, kao i predsednik IPO Srbija i Dr Siniša Pepić.

Konvencije koja je potpisana simbolično u Palermu 2000. godine, koji je nekada bio prestonica organizovanog kriminala i mafije plod je rada mnogih stručnjaka iz oblasti bezbednosti, između ostalog u njenoj pripremi učestvovao je i sudija Falkone. Ona u sebi sadrži 3 protokola: o sprečavanju trgovine ljudima posebno žena i dece, prevenciji šverca migranata, i ilegalnoj prodaji oružja.

Ilija Životić i dr Siniša Pepić iz Republike Srpske jedini su predstavnici civilnog sektora bezbednosti s područja Balkana pozvani od strane Ujedinjenih nacija kako bi učestvovali u unapređenju ovog veoma bitnog dokumenta.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

Životić je u obraćanju na uvodnoj sednici istakao kako Srbija kroz podršku civilnom sektoru bezbednosti i odličnu međunarodnu policijsku saradnju može da učvrsti svoju lidersku poziciju na Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala te da je s takvim pristupom garant bezbednosti celog regiona. On je još dodao kako se civilni sektor bezbednosti mora još jače uključiti u prevenciju radikalizacije i ekstremizma na Balkanu, a koji se finansiraju iz operacija organizovanog transnacionalnog kriminala. U svom obraćanju ukazao je na problem krijumčarenja heroina iz Afganistana preko Balkana i Srbije, trgovine ljudima te krijumčarenja velikih količina kanabisa iz Albanije u Evropsku uniju takođe koristeći teritoriju Srbije na tom putu kao jedne od vodećih bezbednosnih izazova regiona.

foto: Kurir
Siniša Pepić
Siniša Pepić foto: Kurir

S druge strane Pepić je u savetodavnom statusu kao ekspert za međunarodno poslovanje iz Republike Srpske ukazao na izazove koji su se pojavili s virusom korona, a tiču se ranjivosti tržišta i države u međunarodnim ekonomskim odnosima. Pozvao je na što bolju saradnju privatnog i javnog sektora s ciljem sprečavanja udara na ekonomiju, a posebno kada je u pitanju sajber kriminal kao globalna pretnja.

foto: Kurir

Konferenciji je prisustvovalo 117 delegacija i 101 posmatrač, a svoje učešće direktno u velikoj sali i on Line imaće čak 874 delegata koje čine predstavnici članica UN i potpisnica Konvencije, nevladinih organizacija članica Ujedinjenih Nacija te predstavnika civilnog sektora kao posmatrača. Na marginama ove konferencije održan je niz bilateralnih susreta s predstavnicima država članica Ujedinjenih Nacija kao i organizacija iz UN porodice.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track