Van Rompej: Aneksija Krima sramota 21. veka
Foto: Rojters

EU podržava Ukrajinu

Van Rompej: Aneksija Krima sramota 21. veka

Planeta -
Sankcije su krajnje sredstvo. Cilj je rešenje do kojeg će se doći pregovorima, uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i međunarodnog prava, istakao je predsednik Evropskog saveta

BRISEL - Evropska unija i SAD neće priznati rusku nezakonitu aneksiju Krima koja je sramota 21. veka, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej posle samita EU-SAD u Briselu i dodao da EU podržava težnju naroda Ukrajine ka boljem životu.

Van Rompej je istakao da je prvi prioritet smanjenje tenzija, i u tom smislu je kao pozitivne korake naveo rusku podršku za posmatračku misiju OEBS u Ukrajini, kao i sastanak šefova diplomatije Rusije i Ukrajine pre dva dana u Hagu, na Svetskom samitu o nuklearnoj bezbednosti. On je istovremeno upozorio da su Evropljani i Amerikanci spremni da intenziviraju sankcije odgovornim pojedincima i entitetima, ukoliko se nastavi eskalacija ukrajinske krize.

"Sankcije su krajnje sredstvo. Cilj je rešenje do kojeg će se doći pregovorima, uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i međunarodnog prava", istakao je Van Rompej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track