VAŠINGTON UPOZORAVA: Janukoviču, hitno okončaj sukobe i smiri situaciju!

Zabrinuti zbog sukoba u Kijevu

VAŠINGTON UPOZORAVA: Janukoviču, hitno okončaj sukobe i smiri situaciju!

Planeta -
Prekomerna upotreba sile od bilo koje strane neće rešiti krizu, rekla je portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost i pozvala predsednika Janukoviča da odmah otpočne dijalog sa opozicijom

VAŠINGTON/BRISEL - Sjedinjene Američke Države i NATO izrazili su danas ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba policije i demonstranata u Kijevu i pozvali na uzdržavanje od nasilja i hitan nastavak dijaloga.

"Zaprepašćeni smo nasiljem u centru Kijeva. Pozivamo predsednika Viktora Janukoviča da hitno smiri situaciju i okonča sukobe na trgu Majdan", saopštila je Lora Lukas Magnuson, portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Prekomerna upotreba sile od bilo koje strane neće rešiti krizu, rekla je Magnuson i pozvala predsednika Janukoviča da odmah otpočne dijalog sa opozicijom.

Istovremeno, generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen izjavio je da je "ozbiljno zabrinut" i pozvao "sve strane da se uzdrže od nasilja i da hitno nastave dijalog, uključujući putem parlamentarnog procesa", prenela je francuska agencija.

I zvaničnici EU su apelovali na smirivanje situacije i povratku pregovorima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track