VELIKA PLJAČKA: Oštetili Galeniku za 11 miliona evra!

Kako je uništena nekada velika državna firma

VELIKA PLJAČKA: Oštetili Galeniku za 11 miliona evra!

Društvo -
Bivši direktori Nenad Ognjenović i Goran Orlić zloupotrebom službenog položaja ojadili ovo preduzeće za milionski iznos. Utvrđeno falsifikovanje isprava, poreska utaja i pranje novca. Pod istragom je još 7 osoba koje su poslovale sa Galenikom

BEOGRAD - Konačno je na red stigla i „Galenika“!Nedavno završena istraga u „AD Galenici“ pokazala je da je kriminalnim radnjama ova firma oštećena za 12 miliona evra, saznaje Kurir.Prema našim informacijama, dokazi iz istrage vode ka bivšem generalnom direktoru „Galenike“ Nenadu Ognjenoviću i bivšem pomoćniku generalnog direktora Goranu Orliću, koji se sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja odgovornog lica, poresku utaju, falsifikovanje službene isprave i pranje novca. Istragom je utvrđeno da su Ognjenović i Orlić od 2008. do 2011. nabavljali medicinske preparate od ofšor kompanije „Farma trejd S.A.“ mimo zakona i utvrđenih procedura, koje su morale da se poštuju pri nabavci sirovina i opreme. Ognjenović i Orlić su, saznajemo, zloupotrebili službeni položaj i prodajom lekova firmi „Farmanari d.o.o.“ iz Novog Sada. Takođe, oni se sumnjiče za protivzakonitu i bespotrebnu nabavku umetničkih skulptura od livnice „Jeremić“.Osim njih dvojice, istragom je obuhvaćeno još sedam odgovornih ljudi koji su poslovali s „Galenikom“, a krivičnom prijavom najverovatnije će biti obuhvaćeni i Dragoljub Vučićević, bivši generalni direktor „AD Velefarm“, i Radosav Lale Sekulić, vlasnik privrednih društava u sistemu „Habitfarm“. Sekulić je privođen zbog umešanosti u aferu „Agrobanka“, ali je nedavno pušten iz pritvora zbog bolesti.

Na uvozu sirovina šteta 7 miliona evra„Galenika“ i ofšor kompanija „Farma trejd“ (pod kontrolom Laleta Sekulića), čiji je račun u Cirihu, 2008. zaključili su dva ugovora o isporuci lekova u vrednosti od 10 miliona evra. Ugovorima je predviđeno i da će „Velefarm“ biti uvoznik, uz proviziju od 4,5 odsto od vrednosti robe. „Galenika“ pet miliona evra obezbeđuje kreditom u Agrobanci i uplaćuje ih „Farma trejdu“. Drugih pet miliona evra trebalo je da obezbedi „Velefarm“. Po dogovoru Ognjenovića i Vučićevića, „Velefarm“ je podigao kredit od pet miliona evra u AIK banci AD Niš, a „Galenika“ je garantovala da će kredit biti vraćen, i zato je deponovala pet miliona evra. Tako je 10 miliona evra uplaćeno na račun Sekulićeve firme „Farma trejd“.Posle tri isporuke od 450.000 evra, „Velefarm“ je raskinuo ugovor s „Galenikom“ i „Farma trejdom“. „Farma trejd“ bez posrednika ostatak robe, vredne navodno oko 4,5 miliona evra, isporučuje „Galenici“. „Farma trejd“ je sirovine za lekove po nižim cenama nabavljao iz Indije, Švajcarske, Slovenije i Austrije, a „Galenici“ su isporučene po uvećanim, čime je „Galenika“ oštećena za dva miliona evra u korist „Farma trejda“. Još pet miliona AIK banka nije uspela da naplati kredit od „Velefarma“, pa je uzela „Galenikin“ depozit od pet miliona evra.„Velefarm“ nije dobio robu od „Farma trejda“ iako je unapred plaćena, pa je trebalo da se plati porez na avans uplaćen dobavljaču iz inostranstva. Vučićević i Sekulić žele da izbegnu plaćanje i smišljaju poslovni odnos „Farma trejda“ i „Velefarma“ o navodnom uvozu 1.100 kg sirovine za lekove u vrednosti od pet miliona evra. Uvoz jeste izvršen, ali je utvrđeno da je stvarna vrednost 66.000 evra. Inače, sirovina se i dan-danas nalazi u magacinu u Beču i špediter ne zna šta će s njom. Umesto da ovih 1.100 kg sirovine „Velefarm“ isporuči „Galenici“, oni je navodno prodaju „Habit farmu“ Laleta Sekulića, koji je nikad nije platio. Sekulićev dug „Velefarmu“ od pet miliona evra papirološki je pokriven sumnjivim kompenzacijama, koje će biti predmet dalje istrage. „Galenika“ i „Velefarm“ potpisuju ugovor kojim se „Velefarm“ obavezuje da će vratiti kredit od pet miliona evra, koji je „Galenika“ u međuvremenu uzela u Hipo banci. Međutim, „Velefarm“, kao nesolventan, odbijen je kao jemac. U međuvremenu je u „Velefarmu“ otvoren stečajni postupak, a Vučićević je podneo ostavku. „Galenika“ i danas otplaćuje „Velefarmov“ kredit - vraćeno oko dva miliona evra, a ostatak do novembra 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track