MEĐU PRVIM OVAKVOG TIPA U ZEMLJI I REGIONU: U VMA izvedena prva laparoskopska resekcija jetre
Foto: Filip Plavčić

pacijentkinja se uspešno oporavlja

MEĐU PRVIM OVAKVOG TIPA U ZEMLJI I REGIONU: U VMA izvedena prva laparoskopska resekcija jetre

Društvo -

Hirurški tim Vojnomedicinske akademije, na čelu sa načelnikom Odeljenja za hepatobilijarnu i pankreasnu hirurgiju prof. dr Darkom Mirkovićem, izveo je prvu minimalno invazivnu laparoskopsku resekciju jetre kod pacijentkinje M.D. (44) koja se uspešno oporavlja.

Kako je danas saopštila VMA, ova vrsta operacije prvi put je izvedena u VMA, a među prvim je operacijama ovakvog tipa u zemlji i regionu.

U operaciji su učestvovali hirurzi asist. dr sc. med. Mihailo Bezmarević, ppuk. doc. dr Milan Jovanović i ppuk. dr Miroslav Mitrović, anesteziolog dr Aleksandra Ristanović, instrumentarke Marijana Bugarčić i Jasmina Mitrović i bolničar Dragan Marković.

Pacijentkinja je imala hemangiom u jetri promera oko 10 cm, koji se nalazio u drugom i trećem segmentu jetre, a koji je poslednjih meseci značajno porastao uz progresivne bolove i nelagodnost u stomaku.

Operacija je obuhvatila uklanjanje drugog i trećeg segmenta jetre zajedno sa hemangiomom, prošla je sa minimalnim intraoperativnim gubitkom krvi i bez komplikacija.

Dok su se ranije operacije na jetri izvodile otvorenim pristupom (veći rezovi, sporiji oporavak nakon operativnog lečenja i duži postoperativni tok) laparoskopski pristup, iako tehnički zahtevniji, omogućava minimalan gubitak krvi tokom operacije, značajno brži oporavak pacijenta, kao i manje ukupne troškove lečenja, kaže se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track