PORODICA HRVATSKOG PREMIJERA ŠIRI MRŽNJU: Plenkovićevi rođaci oteli stan Srbima!
Puna usta demokratije Premijer Hrvatske Andrej Plenković, Foto: AP

Skandal

PORODICA HRVATSKOG PREMIJERA ŠIRI MRŽNJU: Plenkovićevi rođaci oteli stan Srbima!

Vesti -

Sila: Josip i Andro Makjanić, braća od tetke Andreja Plenkovića, bespravno su se uselili u stan u Starom Gradu na Hvaru, a koji je u vlasništvu Beograđanke Ljiljane Vuličević. Mario Plenković, otac hrvatskog premijera, na sudu je svedočio u korist rođaka

Rođaci i otac premijera Hrvatske Andreja Plenkovića oteli su stan na Hvaru od porodice Vuličević iz Beograda. Iako Ljiljana Vuličević ima kupoprodajni ugovor od stana, kao i priznanice da je plaćala porez, više od dve decenije ne može da uđe u svoj stan, a gotovo isto toliko traje i sudski postupak pred tamošnjim sudovima.

Ovde se nalazi  sporni stan... Stari Grad  na Hvaru
Ovde se nalazi sporni stan... Stari Grad na Hvarufoto: Shutterstock

Ovo je poslednji u nizu napada usmerenih prema Srbima, a sagovornici Kurira, uključujući i šefa diplomatije Ivicu Dačića, saglasni su da su Srbi, kao i njihova imovina, u „lijepoj njihovoj“ ugroženi.

Mućke sa stanom

Josip i Andro Makjanić, bliski rođaci Andreja Plenkovića, oteli su stan Ljiljane Vuličević iz Beograda u Starom Gradu na Hvaru. Iako im je ona sa suprugom još 1986. uredno isplatila stan u zajedničkoj kući, u kojoj sada živi Josip, ona nema pristup svojoj imovini od 1996. godine. Splitski županijski sud je doneo odluku da su Makjanići bespravno oduzeli stan Vuličevićki, kada je u januaru ove godine veće Ustavnog suda za odlučivanje o ustavnim tužbama odložilo izvršenje pravosnažne presude, piše Index.hr. Ustavni sud je smatrao da bi eventualno sprovođenje pravosnažne presude uzrokovalo štetu, pa ju je odložilo do rešenja ustavne tužbe. Josipova i Andrina majka Anjuška je sestra Marija Plenkovića, oca premijera Hrvatske, a koji je bio jedan od svedoka u postupku. Mario Plenković je lažno svedočio u korist rođaka, čak je rekao da se iza tog navodnog kupoprodajnog ugovora krije pozajmica novca uz kamatu, a da je taj ugovor neka vrsta osiguranja, ali je splitski županijski sud odlučio drugačije. Ljiljana Vuličević (90), nekadašnja profesorka na Filozofskom fakultetu, danas živi kod sina u Kanadi, a, kako je rekla, čudi je da je hrvatski pravni sistem dozvolio sebi da ovako jednostavan slučaj stigne do Ustavnog suda. - Oni čekaju da ja umrem - poručila je Vuličevićka.

Skandal je šta rade

Ivica Dačić u razgovoru za Kurir kaže da poslednji događaji, uključujući i ovaj, pokazuju da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi.

foto: Marina Lopičić

- Pričaju o demokratskim vrednostima, a proterali su više od 200.000 ljudi. Tuku Srbe, vređaju ih na nacionalnoj osnovi, otimaju imovinu, a znaju svima da sole pamet. Ne ide to tako - navodi šef diplomatije.

40 hiljada stanova oteto je od Srba u Hrvatskoj

Od dolaska Franje Tuđmana na vlast traje proces otimanja srpske imovine, tvrdi Miodrag Linta, predsednik skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu, i u ovom trenutku ima čak 40.000 otetih stanarskih prava Srba. - Na području hrvatskih gradova, gde nije bilo ratnih dejstava, minirano je 10.000 srpskih kuća, lokala i vikendica. Nije doneta nijedna presuda gde bi Srbin, kome je minirana imovina, dobio naknadu štete. Hrvatsko pravosuđe je etnički motivisano. Oni su tu da zacementiraju otimačinu imovine, to pokazuje da Hrvatska ne poštuje temeljne vrednosti EU - navodi on.

Psovao i pretio smrću SRBINA U HRVATSKOJ NAPAO PRIPADNIK MUP

foto: Privatna Arhiva

Dobrivoja Arsića (70) pre pet dana je napao čovek u Viškovu kod Rijeke, vređao ga je i na nacionalnoj osnovi, a policija je otkrila da je reč o pripadniku MUP! On je zbog parkiranog vozila napao Arsića ispred stambene zgrade u kojoj Dobrivoje živi, a tokom napada mu je rekao „majku ti tvoju srpsku“ i „dolazi da te ubijem“. Napadač radi u Ravnateljstvu civilne zaštite, telu u sklopu MUP, a kako su saopštili iz policije, on će biti udaljen iz službe.

MSP Hrvatske NAPALI VUČIĆA ZBOG ZAŠTITE SRBA

foto: Nemanja Nikolić

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je juče na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Poručili su da Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srpske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Miloševića. Vučić je ranije kazao, a povodom napada na Srbe u Kninu, da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima. - Upravo pretenzije na mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od juče. Umesto manipulisanja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da unapredi položaj hrvatske nacionalne manjine u RS i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte - navode.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track