DOJČE VELE O DRAMATIČNOJ VEČERI U BRISELU: Da li je proširenje EU posle veta za Skoplje i Tiranu mrtvo, i kakva je to poruka Srbiji?
Shutterstock, Foto: Stock

proces proširenja biće još sporiji

DOJČE VELE O DRAMATIČNOJ VEČERI U BRISELU: Da li je proširenje EU posle veta za Skoplje i Tiranu mrtvo, i kakva je to poruka Srbiji?

Politika -

BON - Da li je proširenje EU zauvek mrtvo? - pita Dojče vele nakon što je Francuska stavila veto na početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije EU.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

DW prenosi ocenu Aleksandre Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost da je vetom Francuske poslata poruka svima na Balkanu, uključujući Srbiju, da nisu dobrodošli u Uniju, ali i mišljenje profesora Univerziteta u Gracu Florijana Bibera da proširenje nije mrtvo, ali da će zahtevati više vremena i da će biti više fustracija, nego što je očekivano.

"Poruka koju su Albanija i Severna Makedonija, ali i Srbija, Crna Gora, BiH i Kosovo dobili jeste da nisu dobrodošli - šta god da urade", rekla je Štiglmajer u razgovoru za DW .

Verodostojnost EU na Zapadnom Balkanu je, smatra ona, na istorijskom minimumu.

"Ovo je apsolutno najniža tačka na kojoj smo se našli u poslednjih 20 godina kada je u pitanju politika proširenja", rekla je Štiglmajer.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Justin Lane, AP/Boris Grdanoski, Beta/Dragan Gojić

Štigmajer kaže da je važno da zemlje Zapadnog Balkan shvate da sve što rade u oblasti reformi rade zbog svog boljitka, a ne samo zbog puta u EU.

Biber dodaje da je "to bio slucaj sa rešavanjem imena Severne Makedonije, a isto je i sa sporom Srbije i Kosova".

"Francuska je pokazala spremnost da drži ostatak EU, ali i zemlje van Unije, za taoce svoje političke agende. To nije novina, ali na ovako radikalan način svakako nije dobar signal za budućnost proširenja", ocenjuje Biber.

Profesor iz Graca se pita "zašto bi sada Srbija ili Kosovo pristali na komplikovanu normalizaciju odnosa, zašto dalje reforme u regionu?"

"To ne znači da se reforme neće nastaviti, ali biće mnogo teže. Biće i lakše za one koji traže prijatelje na drugim stranama i vode se izgovorom "šta nam EU nudi?", objašnjava Biber.

Biber smatra da je proširenje od "najuspešnije politike EU" postalo "kolateralna šteta" sukobljenih vizija budućnosti Unije.

"Blokada Francuske govori da se ovde manje radi konkretno o zemljama kandidatima, a više o dubokoj skepsi prema proširenju", navodi Biber.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Oliver Hoslet

DW podseća i da je odlazeći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, vidno uznemiren negativnim ishodom diskusije o proširenju, objašnjavao da je u pitanju samo "kratkoročna kriza, a ne i kraj proširenja".

S druge strane, odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da, ako je ovo kraj proširenja, EU će morati da se suoči sa oštrim kritikama jer je ohrabrivala te zemlje, pomagala im, zvaničnici EU su je posećivali i davali javna obećanja.

"Ako želimo da nas poštuju, moramo da održimo obećanja", rekao je Junker.

On je dodao da se ne radi o tome da li su ove zemlje spremne da uđu u EU nego da li su ispunile uslove za početak pregovora.

"Neke zemlje članice smatraju da tih uslova nema. Ja mislim da je to istorijska greška", rekao je Junker.

DW podseća da je premijer Hrvatske Andrej Plenković izracunao da je Hrvatska, uz duše i teže pristupne razgovore od drugih zemlja članica, u EU ušla posle 2.096 dana pregovora.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Za to vreme Srbija je otvorila tek polovinu od 35 pregovarackih poglavlja, navodi DW i ocenjuje da će, u najboljem slučaju, Albaniji i Severnoj Makedoniji biti potrebno deset godina da pređu taj put.

Grubješić: EU poručila - proces proširenja biće još sporiji

BEOGRAD - Nedavanje datuma Severnoj Makedoniji i Albaniji za otpočinjanje pregovora sa EU loša je poruka za ceo region, odnosno poruka je da će proces proširenja Unije ići jos sporije, a već je mnogo spor, ocenila je nekadašnja generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić dodajući da ipak nikako zemlje regiona ne treba da odustanu od EU.

Poručuje da to nije razlog da Srbija i ostatak regiona odustane od evrointegracija, kao i da je potrebno, prema njenom mišljenju, ekonomiju staviti u fokus integracija.

"Nedavanje datuma Severnoj Makedoniji i Albaniji loša je poruka i poruka da će proces prosirenja ići još sporije. Mi smo do sada uspeli samo 17 poglavlja da otvorimo, što nije ni polovina", kazala je Grubješić za TV Pink.

Komentarišući to što nemamo ni podršku komšiluka, konkretno Hrvatske, Grubješić je navela da je to još jedan više razlog da se ne sedi skrštenih ruku.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

"Potrebno je sprovoditi reforme, ekonomiju staviti u fokus evrointegracija, naravno sa vladavcinom prava i borbom protiv korupcije, ali ekonomiju staviti u fokus i sprovoditi u međuvremenu regionalne inicijative poput malog šengena Srbije, Severne Makedonije i Albanije", navela je.

Grubješić kaže da EU neće reći nikada da nema više proširenja navodeći da to nisu rekli ni u slučaju Turske.

"Neće biti takve odluke, ali će čitav proces biti još sporiji nego što već jeste, a već je mnogo spor", istakla je Grubješić.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track