GOL, GOL, GOL, BJEKOVIĆ, PARTIZAN JE ŠAMPION: Drama kao u šampionatu Jugoslavije 1975/76 nikada nije VIĐENA! (VIDEO)
Foto: Printscreen

da se pamti

GOL, GOL, GOL, BJEKOVIĆ, PARTIZAN JE ŠAMPION: Drama kao u šampionatu Jugoslavije 1975/76 nikada nije VIĐENA! (VIDEO)

Fudbal -

Fudbalska sezona 1975/76. u Jugoslaviji je rešena na današnji dan i to posle drame kakvu bi i najbolji reditelji teško osmislili.

Fudbaleri Hajduka, tadašnji aktuelni šampioni, u sezoni 1975/76 borili su se sa beogradskim Partizanom za odbranu trofeja. U direktnom okršaju, 9. maja 1976. godine, Hajduk je usred Beograda demolirao “crno-bele” sa neverovatnih 6:1.

Oba tima su pred poslednje kolo imala po 48 bodova, a Hajduk šest golova više na kontu u gol razlici. Trebalo je da pobede OFK Beograd na Karaburmi i odbrane tron.

Ali, ipak, Partizan je na kraju osvojio sedmu titulu, prvu posle 11 godina, pod okolnostima, koje su za jedne dramatične, a za druge kontroverzne …

“Crno-beli” su u poslednjem kolu jurišali na pobedu protiv Olimpije u Ljubljani i čekali kiks direktnog rivala.

Tok oba susreta bio je dramatičan. “Romantičari” su poveli protiv Hajduka u Beogradu, “bili” su uspeli da izjednače, ali do kraja meča nisu uspeli da preokrenu rezultat. Ostalo je 1:1.

U Ljubljani se do samog finiša igralo bez golova. Utakmicu je vodio Dušan Maksimović, za prijatelje Maksa ili Duca, novosadski advokat, nekadašnji fudbaler nižerazrednih novosadskih klubova, koji je već u 20. godini položio ispit za fudbalskog sudiju, u 33. postao internacionalni sudija, a u 39. sudio na Svetskom prvenstvu u Argentini.

On će tog 11. jula 1976. godine postati najomraženija osoba u Splitu.

Istekao je 90. minut u Ljubljani kada je sudija Maksimović odlučio da produži meč. Prošao je jedan, pa drugi i treći minut produžetka, ali njegova pištaljka se nije oglašavala …

Isteklo je nekoliko minuta posle devedesetog, a Nenad Bjeković je iskoristio činjenicu da sudija Maksimović iako je imao pištaljku u ustima, još nije rešio da odsvira kraj! Gol je pao, Partizan je pobedio sa 1:0 i posle 11 godina došao do titule šampiona.

Hrvati su zatim zamerili aerbitru iz Novog Sada da je kao Srbin pustio da se igra dok ne padne gol. Svedoci međutim tvrde da je sudija samo pedantno nadoknadio sve vreme izgubljeno opstrukciom igre tima iz Ljubljane.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track