AMERIČKI STRUČNJACI OTKRILI TOPLU VODU: Diznijeve princeze ne utiču negativno na samopouzdanje devojčica
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

politička (ne)korektnost

AMERIČKI STRUČNJACI OTKRILI TOPLU VODU: Diznijeve princeze ne utiču negativno na samopouzdanje devojčica

Planeta -

Američki akademici istraživali su da li i koliko "kultura Diznijevih princeza" utiče na stavove dece i razvoj stereotipa.

Diznijeve princeze poput Elze iz "Zaleđenog kraljevstva" ne potkopavaju samopouzdanje devojčica i mogu čak i da budu "moćna pokretačka sila", pokazalo je novo istraživanje.

Američki stručnjaci sproveli su ispitivanje na više od 300 dečaka i devojčica i njihovih roditelja kako bi utvrdili kako "kultura princeza" utiče na rodne sterotipe, samopouzdanje i muževnost.

Nedeljno izdanje Dejli mejla podseća da su ranija istraživanja tvrdila da fiktivni likovi koje su volele generacije dece zapravo promovišu negativne stereotipe o ženama i indokrinišu devojčice od malih nogu.

Diznijevi junaci često su bili kritikovani kao površni, zastareli i politički nekorektni. Junakinje, koje su volele generacije devojčica (koje su odrasle u uspešne, snage, sposobne žene), kritikovane su kao staromodni, stereotipni primeri odnosa društva prema ženama čije je mesto u kuhinji i uz muža, dok su junaci optuživani za seksualno zlostavljanje i napad jer je, primera radi, princ poljubio Snežanu bez njene dozvole?!

Snežana i sedam patuljaka, princ, poljubac
foto: Printscreen/YouTube

Autorka nove studije, Sara Kojn sa Birmingem Jang instituta u Juti, anketirala je vrtićku decu i njihove roditelje o savremenim Diznijevim filmovima i igračkama poput Elze, Moane ili Zlatokose.

Ispitanici su zamoljeni da pet godina kasnije popune upitnike kako bi tim mogao da "izmeri" uticaj kulture Diznijevih princeza na stavove starije vrtićke dece i mladih adolescenata.

Deca su pozvana da ocene koliko se slažu sa izjavama tipa "ja sam nežna i brižna osoba" i "ja mnogo volim bebe i decu" kako bi se utvrdilo koliko su potpali pod uticaj rodnih stereotipa.

Za merenje muževnosti i stavova prema ulozi žene, deca su rangirala izjave tipa "dečaci treba da budu uspešniji u školi od devojčica" i "ružnije je kada devojčica psuje nego dečak".

Roditelji su takođe odgovarali koliko se često njihova deca igraju sa stereotipnim igračkama poput lutaka, setova za čaj i bižuterijom ili koliko se pretvaraju da čiste i kuvaju.

Potom su odgovarali i na pitanja o (samo)svesti svoje dece kada je reč o njihovom fizičkom izgledu: "moje dete bi volelo da je zgodnije", dok su deca odgovarala na slično pitanje: "osećam ljubav prema svom telu".

"Sve u svemu, otkrili smo da kultura princeza ima mali ali pozitivan uticaj na dečji razvoj", rekla je dr Kojn u studiji objavljenoj u žunralu Child Development (Dečji razvoj).

Moana, Diznijeva princeza
foto: Printscreen/YouTube

"Veća interakcija sa kulturom princeza u predškolskom periodu povezana je sa progresivnijim stavovima prema ženama, naročito kod devojčica", dodala je ona.

Stručnjaci su naveli i da su poslednje generacije princeza veće feministkinje i da je došlo do promene u tradicionalnim muškim ulogama, što nije bilo slučaj sa ranijim junakinjama poput Snežane i njenog princa.

"Devojčice koje u vrtiću vole kulturu princeza mnogo češće smatraju da je jednako važno i za muškarce i za žene da imaju obrazovanje, karijeru i vezu", rekla je dr Kojn i dodala da se u novijim filmovima mnogo više potencira ideja da je važno naporno raditi kako bi ostvarili svoje snove i da je važno pronaći unutrašnju snagu kako bi prevazišli teškoće i da je mnogo bitnije fokusirati se na dostignuća nego na izgled.

"Ovo istraživanje ukazuje na to da sadašnja kultura princeza uči decu ravnopravnosti muškaraca i žena", navodi se u studiji.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track