VUČIĆ SAOPŠTIO REZULTATE REFERENDUMA: Srbija donela odluku o promeni Ustava, nema ODLAGANJA IZBORA, glasa se 3. aprila
Foto: Kurir

60 odsto zaokružilo "DA"

VUČIĆ SAOPŠTIO REZULTATE REFERENDUMA: Srbija donela odluku o promeni Ustava, nema ODLAGANJA IZBORA, glasa se 3. aprila

Vesti -

Za promenu Ustava i glasalo je 60,48 %, a 39,59 % protiv, saopštio Aleksandar Vučić

Građani Srbije danas su se na republičkom referendumu izjasnili o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Pravo glasa na referendumu imalo je 6.510.323 birača koji su se izjašnjavali na nešto više od 8.000 biračkih mesta. Zbog povećanog broja zaraženih koronom, glasanje se odvijalo pod posebnim pravilima - uz obavezno nošenje maske, držanje razmaka od najmanje 1,5 metara, stalnu dezinfekciju i provetravanje prostorija.

Na konferenciji za novinare u sedištu Srpske napredne stranke (SNS), Vučić je rekao da je za potvrdjivanje ustavnih promena na referendumu glasalo 60,48.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

- Želim da čestitam ljudima na demokratskom raspoloženju i saopštim rezultate - 60,48 je zaokružilo da, a 39,52 odsto je zaokružilo ne - rekao je Vučić. na osnovu 97,02 obrađenih biračkih mesta.

Nevažeći glasovi 1,01

DA - 60,48

NE - 39,52

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

Vučić je rekao da je to rezultat na 97,02 odsto prebrojanih glasova.

On je naveo je u regionu Centralne Srbije za promene glasalo 66,48 odsto svih izašlih na referendum. U Vojvodini je 60,3 odsto birača podržalo promeme, a u Beogradu je za izmene glasalo 45,4 odsto gradjana.

"Čestitam gradjanima Srbije, oni su izglasali ustavne promene na referendumu. Čestitam svima koji su glasali i za 'da' i za 'ne', to je bilo njihovo demokratsko opredeljenje", kazao je on.

Dodao je da "gotovo nigde nije bilo nikakvih problema" i da je zadovoljan kako je referendumski proces danas protekao.

"Srbija je ovim danas poslala veoma pozitivnu sliku u svet. Verujem da ćemo uspeti u narednom periodu da uradimo nešto po pitanju dalje demokratizacije, po pitanju nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva", istakao je on.

Komentarišući saopštenja nekih opozicionih stranaka koje su navele da je referendum "doživeo krah" i da će zbog toga biti odloženi predstojeći izbori, Vučić je rekao da nema ništa protiv da se svaki put dogodi "takav krah".

Vučić je rekao da će izbori biti održani 3. april i da nema odlaganja.

1 / 5 Foto: Kurir

Svoje pravo ostvarili su na nešto više od 8.000 biračkih mesta koja su bila otvorena od 7.00, a zatvorena su u 20.00 časova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track