U ŠOKU: Baka Verici stigao račun za struju od 24 miliona dinara?!

Jedva izbrojala nule na računu

U ŠOKU: Baka Verici stigao račun za struju od 24 miliona dinara?!

Beograd -
To je skoro 7.000 puta više od prosečnog računa za struju u Srbiji

DOBANOVCI - Kada je Verici Đurovki iz Dobanovaca, nakon tri meseca kašnjenja, napokon stigao račun za struju, imala je šta i da vidi. Elektrodistribucija tražila je od nje da im za utrošenu električnu energiju plati neverovatnih 24 miliona dinara, skoro sedam hiljada puta više od prosečnog računa za struju u Srbiji.

"Nisam mogla da verujem. Bezbroj puta sam iznova i iznova brojala nule, zareze i tačke. U prvom trenutku pomislila sam da račun iznosi 2.400 dinara i taman sam pomislila da sam napokon dobila realan račun, jer mesecima ogromne svote novca odvajam za struju, ali kada sam bolje pogledala i prebrojala sve nule, skoro mi je pozlilo od muke", kaže Verica.

Kada je otišla do Elektrodistribucije da se žali na račun koji za mesec dana jedva napravi jedna fabrika, a ne malo domaćinstvo, službenici su joj objasnili da je najverovatnije reč o grešci i da je njen stvarni dug za tri letnja meseca, kada je potrošnja struje minimalna - 106.000 dinara.

"Za mene nema velike razlike između 24 miliona i 106.000 dinara. Nemam ni jedno ni drugo. Živim sama i ne grejem se na struju. Ne znam na šta bi to trebalo da trošim struju da mi za tri meseca stigne toliki račun. Povrh svega, pre nekoliko meseci mi je i muž umro, pa je sada rešavanje ovakvih problema spalo samo na mene. Dođe mi iz kože da izletim", žali se Verica i kaže da se plaši da će joj sada isključiti struju.

Đurovka napominje da njen problem traje već godinu dana. Na Veričine višemesečne žalbe na visinu računa niko nije reagovao. U EDB su joj tražili da napiše dopis, a onda su joj objašnjavali da se isti izgubio u pošti. Kada je poslala naredni, službenici su joj, kako kaže, tražili da ga usmeno povuče. Tada je odlučila da ode i korak dalje, pa se žalila i Ministarstvu energetike, a kada ni od njih nije dobila nikakav odgovor, uputila je ombudsmanu pritužbu za prećutkivanje. U EDB-u kažu da u ovakvim slučajevima potrošači nemaju razloga za brigu.

"Moguće da je došlo do greške prilikom očitavanja brojila i da je zbog toga stigao tako visok račun. Dešava se da prilikom očitavanja neki broj bude pogrešno zapisan, prepisan i onda sugrađanima stignu visoki računi. Ali građani ne moraju da brinu jer sistem funkcioniše tako da u periodu od dva meseca registruje da nešto nije u redu sa računom i signalizira. Građani u svakom slučaju mogu da reaguju i da takve račune reklamiraju u poslovnicama elektrodistribucije - kaže Sandra Alagić iz Elektrodistribucije Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track