BEOGRAD: Otvorena prva laboratorija za ispitivanje i analizu narkotika!

Institut za sudsku medicinu

BEOGRAD: Otvorena prva laboratorija za ispitivanje i analizu narkotika!

Beograd -
Istraživanja i ispitivanja psihoaktivnih supstanci u ovako reprezentativnoj laboratoriji znače ne samo korak od 7.000 milja za klinički rad i zdravstvo, nego i za naučno - istraživački rad
1 / 5

BEOGRAD - Referentna laboratorija za identifikaciju i ispitivanje psihoaktivnih kontrolisanih supstanci otvorena je danas u zgradi Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.- Istraživanja i ispitivanja psihoaktivnih supstanci u ovako reprezentativnoj laboratoriji znače ne samo korak od 7.000 milja za klinički rad i zdravstvo, nego i za naučno - istraživački rad.

Ta referentnost se zapravo odnosi na činjenicu da ona ima potencijal da radi najsavremenije analize za čitav region - rekla je ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović na otvaranju laboratorije u Beogradu.

Ona je navela da će u laboratoriji biti istraživane psihoaktivne supstance i njihova priroda, ali i da će se ispitivati svi najsloženiji biohemijski procesi i svi elementi koje treba istražiti, ne samo za potrebe zdravstva, nego i za istraživački rad.

Ministarka zdravlja je ukazala na značaj ove laboratorije podsetivši na trovanje dece olovom u Zajači i da tada nije postojala laboratorija u kojoj je mogla da se prati koncentracija olova kod dece.

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić rekao da će laboratorija doprineti da se ojača naučni rad na Medicinskom fakultetu.

Direktor projekta iz Evropske unije Martin Kern naveo je da će otvaranje ovakve laboratorije pomoći da se smanji broj zavisnika. Institut za sudsku medicinu je danas, osim otvaranja laboratorije, proslavio i 90 godina rada.

Izgradnju Referentne laboratorije finansirala je Evropska unija iznosom od 2,5 miliona evra uz podršku Ministarstva zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track