ČIŠĆENJE UVELIKO U TOKU: Iz Obrenovca izbačeno 400 tona otpada!
Foto: Kurir

Stvaraju se uslovi za bezbedni povratak građana

ČIŠĆENJE UVELIKO U TOKU: Iz Obrenovca izbačeno 400 tona otpada!

Beograd -
Najveći problem je ogroman otpad koji je (po kućama i lokalima) prouzrokovan poplavama a samo juče je 400 tona otpada izneseno iz grada", rekao je komandant Žandarmerije Milenko Božović

OBRENOVAC - U Obrenovcu u toku je stvaranje uslova za bezbedan povratak građana a samo u jednom dana je izbačeno je oko 400 tona otpada.

"Najveći problem je ogroman otpad koji je (po kućama i lokalima) prouzrokovan poplavama a samo juče je 400 tona otpada izneseno iz grada", rekao je komandant Žandarmerije Milenko Božović.

On je objasnio da ne može se da se vrši pranje ulica a potom ni dezinfekcija dok se kompletan otpad ne izbaci iz grada.

"To je sada osnovni problem i prioritet svih prioriteta", rekao je Božović, dodavši da se stvaraju uslove da profunkcionišu opština, Policijska stanica i Dom zdravlja.On je istakao i da će tamo gde bude utvrđeno da je kanalizacioni sistem ispravan biti puštena voda i struja i "pozvaćemo sukcesivno narod na povratak".

"Najpotrebnije je da se izvrši kvalitetno dezinfekcija, deratatizacija, dezinsekcija prostora i da se spreči (eventulano) širenje zaraznih bolesti a posle toga da se stvore uslovi za povratak ljudi svojim kućama", dodao je on.

Prema njegovim rečima, uz stvaranje uslova za povratak neophodno je i onima koji su ostali bez svojih kuća da se obezbedi krov nad glavom. Komandant Žandarmerije, koji je u Obrenovcu od početka poplava, smatra da je najgore prošlo i ističe da "sada stvaramo uslove za bezbedan uslovan i normalan povratak građana".

Božović je objasnio da zbog bezbednog povrataka građana mora da se ispoštuje potpuna procedura svih stručnih službi nadležnih ministarstava koji rade u Obrenovcu. U Obrenovcu, gde još nije dozvoljeno vraćanje garđana situacija se polako noramalizuje a oni koji su zbog poplave ostali bez dokumenata, mogu od danas da to prijave i dobiju nova u lokalnom hotelu.

Načelnik Policijske stanice u tom gradu Goran Nedeljković kaže da građanima čija dokumenta su izgubljena u poplavi treba samo potvrda od Crvenog krsta i izjava da su ostali bez dokumenata u elementarnoj nepogodi.U Obrenovac su se danas vratili vlasnici kuća, ali samo da bi prisustvovali izbacivanju prehrambenih namirnica i drugih stvari iz svojih objekata, a koji bi mogle uzrokovati zaraze.

Oni će, kada se završi sa tim aktivnosti, kao što je bio slučaj i sa vlasnicima ugostiteljskih objekata, potom napustiti Obrenovac.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je ranije danas da se "agresivno iznosi đubre i kabasto smeće tako da se polako stvaraju uslovi za povratak tog grada u normalu".

Mali je izrazio očekivanje da ć se situacija normalizovati do kraja nedelje, dodavši da u Obrenovcu ima struje i tehničke vode dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da će povratak biti bezbedan tek pošto se u tom gradu osposobi kanalizacija.

Lončar je rekao novinarima u Moroviću da je žiteljima već stigao apel da se ne vraćaju u svoje kuće dok se ne popravi kanalizacija.Protekle sedmice, u noći između četvrtka i petka poplavni talas zahvatio je Obrenovac kad je iz tog grada evakisan veliki broj građana čiji povrtak iz bezbednosnih uslova nije dozvoljen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track