Gašić: Predložiću Vučiću da ukine vanrednu situaciju u Obrenovcu
Foto: Ministarstvo Odbrane

Vojska ostaje u gradu

Gašić: Predložiću Vučiću da ukine vanrednu situaciju u Obrenovcu

Beograd -
Do kraja dana veći deo grada trebalo bi da dobije struju, rekao je ministar odbrane

BEOGRAD - Bratislav Gašić kaže da postoji mogućnost da ovih dana bude ukinuta vanredna situacija u Obrenovcu, ali da se ipak na tri najugroženija naselja obrati pažnja. Do kraja dana veći deo Obrenovca trebalo bi da dobije struju, rekao je ministar odbrane.

Ministar Gašić najavio je da će premijeru Aleksandru Vučiću predložiti ukidanje vanredne situacije na teritoriji Obrenovca, ali napominje da vojska ostaje u tom gradu. "I po ukidanju vanredne situcije ostajemo sa građanima Obrenovca, nećemo da se povučemo", poručio je Gašić i napomenuo da će dužnosti vojnika koji ostaju biti izmenjene.

Objasnio je da će, umesto raščišćavanja terena i iznošenja smeća, vojska sada raščišćavati ostatke urušenih kuća. Gašić podseća da je sa ulica Obrenovca do sada uklonjeno više od 22.000 tona kabastog smeća, ali ističe da su u nekim delovima grada morali više puta da rade isti posao.

Naime, tamo gde je pokućstvo bilo potpuno uništeno, građani nisu žurili da se vrate, pa su naknadno izbacivali nameštaj na već očišćene i dezinfikovane ulice.

Ministar odbrane napominje da će za potpunu normalizaciju života u Obrenovcu biti potrebno mnogo rada i napora. Očekuje da do kraja dana 95 odsto grada dobije struju i podseće da su još dve trafo stanice pod vodom. Kada je o normalizaciji snabdevanja pijaćom vodom reč, Gašić kaže da je potrebno vreme da se pročisti sistem u koji je, zbog dezinfekcije, ubačena velika količina hlora.

Na pitanje će snositi odgovornost za ono što se dogodilo u Obrenovcu, Gašić je rekao da to nije njegov posao i da je sada sve na tužilaštvu. Ističe, međutim, da "svako, ko ima i gram odgovornosti, a na svojoj duši nosi i jedan život, treba da bude procesuiran".(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track