BEOGRADSKI VREMEPLOV ZA DANE BEOGRADA: Kulturne ustanove od 16. aprila otvaraju vrata Beograđanima, ulaz besplatan
Foto: Damir Dervišagić

BOGAT KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM

BEOGRADSKI VREMEPLOV ZA DANE BEOGRADA: Kulturne ustanove od 16. aprila otvaraju vrata Beograđanima, ulaz besplatan

Beograd -

Beograd će ove godine 16. put obeležiti svoje dane od 16. do 19. aprila, bogatim kulturno-umetničkim programom "Beogradski vremeplov" - mnogobrojnim koncertima, izložbama i predstavama, rekao je za Tanjug gradonačelnik Siniša Mali i dodao da će kulturne ustanove u gradu otvoriti vrata sugrađanima i gostima Beograda, među kojima su Muzej Nikole Tesle, Pozorište na Terazijama i Muzej afričke umetnosti, dok će ulaz biti besplatan.

"Kroz ''Beogradski vremeplov'' pokušaćemo da besplatnim turama pokažemo građanima i gostima istoriju Beograda iz jednog malo drugačijeg ugla - spomenike, nove zgrade, lične uspomene, događaje koji su bili važni za naš grad", rekao je Mali.

Dani Beograda održavaju od 16. do 19. aprila, u znak sećanja na dva važna datuma u istoriji - 16. april 878. godine kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda, i 19. april 1867. godine kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću. Tog dana Beograd je i formalno postao srpski grad.

Tokom manifestacije na Trgu republike biće organizovani koncerti, kao i muzičko-plesni program u kome će nastupiti umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, uz solističke nastupe Lea Martina, Dušana Svilara, Neše Galije i drugih.

Učestvovaće i plesni ansambl Milana Gromilića, dok će glumci Nenad Stojmenović i Ivana Dudić zabaviti publiku kratkim dramskim scenama.

Bogat muzički program upotpuniće i ansambl "Renesans" koji će u Biblioteci grada Beograda publici približiti muziku iz perioda vladavine despota Stefana Lazarevića, a svi ljubitelji klasične muzike moći će da uživaju u koncertu učenika muzičke škole "Mokranjac" u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić".

Biće organizovan i program "Javnog vođenja" koji podrazumeva ture za sve zainteresovane sugađane koji će moći da se upoznaju sa drugačijim Beogradom i čuju nove priče - lične, dramatične, alternativne istorije grada u kome žive.

Planiran je obilazak obnovljenog Kosančićevog venca, istorijskih kuća koje čuvaju nasleđe Beograda, kao i šetnja Zemunskom tvrđavom. Beograđani i njihovi gosti moći će da isprate izložbu knjiga Muzeja grada Beograda, koja će ih provesti kroz istorijat knjige, kao i raznovrsnih izložba fotografija i stripa. Svi koji požele, moći će da se oprobaju u streličarstvu kod Dizdareve kule, a za mlađe će biti otvorena radionica kaligrafije u Centru za likovno obrazovanje - Šumatovačka.

U okviru obeležavanja Dana Beograda ovogodišnjim laureatima će biti uručene Nagrade grada.

(Kurir.rs/Beoinfo/Foto: Damir Dervišagić, ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta će Marko Đurić raditi na Kosovu i Metohiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track