ruski predsednik u poseti srbiji

VUČIĆ I PUTIN NA GROBLJU OSLOBODILACA: Predsednici položili vence i odali poštu palim junacima (KURIR TV)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah se po sletanju ruskog predsednika Vladimira Putina zajedno sa njim uputio ka Groblju oslobodilaca Beograda, gde će zajedno položiti vence i odati poštu palim junacima.

Predsednici su prve razgovore obavili u Putinovoj blindiranoj limuzini - aurus, a predsednička kolona je prošla kroz Beograd potpuno praznim auto-putem Beograd-Zagreb, na kojem je saobraćaj bio zaustavljen u oba smera.

1 / 40 Foto: Pritnscreen/RTS

Svi nadvožnjaci bili su potpuno ispražnjeni, a građani su prolazak predsedničke kolone gledali i pozdravljali sa obe strane auto-puta.

1 / 13 Foto: Pritnscreen/FB/Tanjug

Naime, Vučić i Putin, koji je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, položili su vence na Spomenik oslobodiocima i spomenik Crvenoarmejcu. To je ujedno i prva tačka zvanične posete Putina Srbiji.

foto: Pritnscreen/RTS

Dvojicu državnika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i veliki broj okupljenih građana, koji su pristigli iz cele Srbije.

foto: Pritnscreen/RTS

Uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Putin su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Na jednom vencu piše "Oslobodiocima Beograda predsednik Republike Aleksandar Vučić", a na drugom, na ruskom jeziku - "Od predsednika Ruske Federacije".

foto: Pritnscreen/RTS

Vučić i Putin zatim su položili vence i na Spomenik Crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda. Tu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Uređeno je i otvoreno 20. oktobra 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobodenja, a nalazi se u ulici Mije Kovačevića, preko puta glavnog ulaza u Novo groblje.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track