ČESTITKA GRADONAČELNIKA RADOJIČIĆA BEOGRAĐANIMA: Spasovdan je praznik svih koji vole naš grad!
Foto: Tanjug/Bojan Stekić

liturgija u vaznesenjskoj crkvi

ČESTITKA GRADONAČELNIKA RADOJIČIĆA BEOGRAĐANIMA: Spasovdan je praznik svih koji vole naš grad!

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je građanima Beograda Spasovdan - slavu grada Beograda.

Radojičić je poručio da je Spasovdan praznik svih onih koji Beograd vole i koji "živeći u njemu rastu i razvijaju se s njim".

"Čuvajući Spasovdan kao slavu Beograda čuvamo našu istoriju, čuvamo sećanje na herojstvo, društevnu i moralnu snagu naših predaka. Slaveći Spasovdan šaljemo poruku na važnost da u ovom sadašnjem trenutku budemo dostojni njihovog uspeha i postojani da idemo napred ka budućnosti na koju ćemo biti ponosni", istakao je gradonačelnik u čestitki.

Kako je rekao, Spasovdan predstavlja zalog za budućnost, "da u budućnosti Beograd menjamo na bolje i učinimo sve da bude lepši i razvijeniji".

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić čestitao je danas svim građanima Beograda gradsku slavu, Spasovdan, i istakao da je danas veliki dan za srpsku prestonicu.

Kako je dodao, Beograd svoju slavu poslednjih godina slavi dostojanstveno što nije bio slučaj ranijih godina.

Spasovdan je veliki praznik za građane Beograda i prilika da se okupimo u litiji, i u molitvi za blagostanje i našeg grada i svih onih koji ga posećuju, a sabornošću šaljemo poruku mira, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Mladenović je podsetio da je ovaj praznik ustanovljen još 1403. godine kad je despot Stefan Lazarević prvi put uspostavio Beograd kao prestonicu Srbije.

"Beograd je u slavu despota Stefana Lazarevića i naše slavne srednjovekovne istorije nastavio da slavi sa prekidima, da bi 1992. godine prvi put litija koju je vodio Patrijarh Pavle prošla centralnim gradskim ulicama", dodao je.

Pozivajući građane da prisustvuju litiji, Mladenović je istakao da će se na taj način pokazati sabornost i jedinstvo koje nam je preko potrebno, ali i da je Beograd otvoren grad u kome svi slobodno žive i izražavaju svoju veru.

Mladenović je napomenuo da će se sporadično zaustavljati saobraćaj u ulicama kojima se litija bude kretala, ali da to neće drugo trajati i zato je uputio apel sugrađanima na strpljenje.

"Nismo zaboravili ni druge praznike, proslavljamo Dane Beograda, Dane slobode i na taj način pokazujemo da grad Beograd ima širinu u obeležavanju svih važnih datuma za naš glavni grad", rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Mladenović je naglasio da se ovaj veliki praznik danas obeležava u duhu razvoja i menjanja grada koji svakim danom postaje lepše mesto za život za sve njegove građane.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track