BEOGRAD JE POSTAO PRAVA DŽUNGLA: Ulicama tumaraju divlje svinje, zmije izlaze iz skrovišta, a sa neba napadaju vrane i komarci
Foto: Printscreen, Profimedia

haos

BEOGRAD JE POSTAO PRAVA DŽUNGLA: Ulicama tumaraju divlje svinje, zmije izlaze iz skrovišta, a sa neba napadaju vrane i komarci

Beograd -

U Beogradu poslednjih nedelja vlada pravo malo opsadno stanje. Divlje životinje, ptice, ali i insekti i gmizavci nadiru sa svih strana, pa se čini kao da je prestonica postala džungla u malom.

Beograđane su prvo sredinom maja uznemirile i uplašile vrane, pošto je zabeleženo na desetine napada ovih ptica. Zatim su posle dugotrajnih kiša usledili problemi sa komarcima, nakon naglog otopljenja masovno su se pojavile i zmije, da bi poslednjih dana prestonica dobila neočekivane goste u vidu - divljih svinja.

KOMARCI

Velika količina padavina pogodovala je razmnožavanju komaraca. U Beogradu situacija deluje skoro kritično jer se mnogi žale da od njih ne može da se živi, da ne uspevaju da se odbrane ni na omiljenim šetalištima, ali ni u vlastitim domovima. Neki Beograđani tvrde i da "nikad nisu bili veći, a ni agresivniji".

Danas su se oglasili i čelnici Zavoda za biocide, da situacija polako počinje da izmiče kontroli, potvrdili su indirektno.

– Zbog obilnih padavina u prethodnom periodu došlo je do porasta vodostaja Save i Dunava čime su se stvorila nova i velika staništa za larve komaraca. Imajući u vidu da se radi o lokalitetima poput Ratnog ostrva koje je potpuno poplavljeno i ne može mu se pristupiti, naše ekipe svakodnevno vrše tretmane na Keju kod hotela "Jugoslavija" i sa druge strane na nasipu uz levu obalu Dunava. Ove padavine su stvorile i puno mikro lokaliteta u šumama i šumskim kompleksima odakle izlazi veliki broj komaraca, a mogućnosti za tretman su ograničene i iz tog razloga se ti lokaliteti svakodnevno tretiraju – rekla je Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide.

Zbog prave najezde krvopija, građani su prethodnih dana zahtevali da se "podignu" i avioni, kako bi se problem što pre rešio. Međutim, kako su istakli nadležni, preporuka EU je da se avioni u ovu svrhu ne koriste.

Leva obala Dunava (Borča, Ovča, Krnjača...), novobeogradski blokovi kraj Save, zemunsko šetalište, Ada Ciganlija, delovi Surčina, Ada Huja, Košutnjak, Zvezdarska šuma, samo su neke od "crnih tačaka" srpske prestonice.

VRANE

Maj i prva polovina juna, prema rečima stručnjaka, predstavljaju period kada su učestali napadi vrana na čoveka. Sugrađanka J. P. ispričala je nedavno kako je izgledao njen susret sa ovom vrstom ptice.

- Odvela sam ćerku u vrtić. Na povratku kući videla sam da mi neka crna ptica velikom brzinom prilazi, ali ni u ludilu nisam mogla pomisliti da je u pitanju vrana koja će me napasti. U pitanju su bili delići sekunde jer sam shvatila da mi ide direktno ka licu. Mahinalno sam reagovala rukama. Ova neprijatnost trajala je nekoliko sekundi jer vrana nije odmah odletela. Na svu sreću, u pomoć mi je pritekla i jedna žena koja je bila nedaleko od mene. Tako sam na svu sreću prošla bez većih posledica - rekla je sugrađanka J. P.

Ipak, iako izgleda kao napad "poludele" životinje, razlog se krije u njihovom prirodnom zaštitničkom instinktu, i orintolozima je sasvim jasan.

- U ovom periodu izležu se mladi ptići, koji vrlo brzo potom uče i da lete. Zbog toga su njihovi roditelji zaštitnički nastrojeni, jer na ljude koji prolaze u blizini gnezda reaguju kao na potencijalne predatore - objasnili su ranije stručnjaci i dodali da se vrane u fazi razmnožavanja po zakonu ne smeju remetiti.

Prethodnih godina najviše napada vrana u ovo doba godine bilo je na Novom Beogradu, ali i u Zemunu, Košutnjaku, Zvezdarskoj šumi, na Crvenom krstu, pa čak i u okolini Slavije.

ZMIJE

Toplo vreme krajem maja i početkom juna, tradicionalno dovodi do izlaska zmija iz svojih skrovišta širom prestonice.

Fotografija velike zmije snimljena je u Resniku, ali i u Banjičkoj šumu što je mnoge sugrađane uplašilo, ali su se one pojavljivale i u drugim delovima grada.

Zmija ima i Zemunu, a fotografija "tviteraša" pokazuje da su se one "ušunjale" i u nekim zgradama i napuštenim objektima.

Prošle godine najčešće su pronalažene na Čukarici, ali i u Rakovici i Grockoj.

DIVLJE SVINJE

"Vodeni desant", tako bi se mogla opisati situacija koja gotovo nedelju dana traje u prestonici, gde krdo divljih svinja u potrazi za životnim prostorom "trčkara" po centralnim gradskim ulicama. U međuvremenu su se raštrkale po prestonici, pa su ih građani viđali na najrazličitijim mestima.

Lovci i radnici "Veterine" danima pokušavaju da ih pohvataju, ali im za sada, to ne polazi za rukom. Jedna je stigla i do garaže na Obilićevom vencu gde je zbog "jurnjave" i pritiska radnika, skočila sa petog sprata i ubila se, najverovatnije u strahu. Neke su nastradale i u saobraćajnim nezgodama, jer su neki od vozača naletali na njih, uglavnom u Bulevaru Mihajla Pupina.

Divlje svinje uletale su u prodavnice i restorane, a jedna od njih završila je i u poslastičarnici.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track