OZBILJNE ŠTETE OD PADAVINA U BEOGRADU Goran Vesić: Poplavljeno 20 obdaništa, 6.000 domaćinstava bez struje
Foto: Dado Đilas

Poplavljena prestonica

OZBILJNE ŠTETE OD PADAVINA U BEOGRADU Goran Vesić: Poplavljeno 20 obdaništa, 6.000 domaćinstava bez struje

Beograd -

U delovima Beograda gde postoji kanalizacija, voda polako otiče, ali je najveći problem leva obala Dunava, gde kanalizacije nema

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je večeras da je, posle obilnih padavina koje su pogodile prestonicu, poplavljeno 20 obdaništa, kao i da je 6.000 domaćinstava bez struje.

Vesić je, posle sastanka predstavnika gradskih službi i MUP u Skupštini grada, rekao da će Sekretarijat za dečju zaštitu raspodeliti decu u druge vrtiće dok se objekti ne saniraju.

Prema njegovim rečima, više od 6.000 domaćinstava, mahom u Zemunu i Novom Beogradu, trenutno nema struju i da se radi na otklanjanju kvarova na trafo stanicama.

"Sve službe zajedno rade. Zajedno radimo sa MUP-om, sa Sektorom za vanredne situacije, EPS-om, a uključene su i druge službe. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom", naglasio je Vesić.

Najugroženija je leva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, što je količina koja padne za jedan mesec na teritoriji Beograda, naveo je Vesić.

Vesić je rekao da u opštini Palilula ima dovoljno pumpi za poplavljenu levu obalu Dunava, ali da je problem ne mogu sve pumpe da rade istovremeno, jer voda nema gde da oteče dok je zemlja ne upije.

"Padavine koje su nas zadesile danas su druge velike padavine u roku od tri dana. U Zemunu je palo oko 50 litara, na Bežaniji oko 60 litara, na Makišu oko 40 litara kiše", naveo je Vesić, dodajući da su pojedine delove Beograda pogodile neoubičajeno velike padavine.

Vesić je ukazao da ne postoji kanalizacija koja može da primi tolike količine vode.

Kako kaže, u delovima Beograda gde postoji kanalizacija, voda polako otiče, ali je najveći problem leva obala Dunava, gde kanalizacije nema.

"Problem je što tamo ima dosta septičkih jama, tako da pretpostavljam da se dosta tih jama izlilo, sa čim ćemo morati da se bavimo narednih dana. Imamo dovoljno mehanizacije i dovoljno pumpi za čitavu levu obalu Dunava", istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelinka dodaje da su se u rad na terenu uključile i jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, kao i "Beogradvode", te da će te službe raditi i tokom noći.

"Ono što građani treba da znaju je da ne možemo da radimo istovremeno sve, jer su još uvek puni kanali. Bićemo na terenu i danas i sutra dok ne rešimo problem na levoj obali Dunava", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, doneta je odluka da Zavod za javno zdravlje proceni koliko je zagađeno zemljište zbog izlivanja septičkih jama, a da će potom izvršiti hemijske tretmane kako bi zemljište bilo očišćeno.

Sada se vidi, kako kaže Vesić, važnost dogovora koji je postignut sa Evropskom investicionom bankom da se izgradi kanalizacija na levoj obali Dunava.

"Da imamo kanalizaciju ovakve se stvari ne bi dešavale", kaže Vesić.

U drugim delovima Beograda, sve crpne stanice rade u punom kapacitetu, a na terenu su 24 ekipe koje otklanjaju probleme.

Na terenu je i 27 ekipa Gradske čistoće koje uglavnom čiste slivnike i 14 ekipa "Zelenila" koje čiste palo drveće i grane, koje su izazvale štetu na vozilima.

U Beogradu trenutno ne rade semafori na 12 stanica, a kvarovi će, navodi Vesić, biti otklonjeni do ponoći.

Zbog činjenice da su padavine stvorile idealne uslove za komarce, doneta je odluka da se ponovo angažuju avioni koji će zaprašivati, navodi Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track